ΕΛΛΑΔΑ

Φωτογραφία - ντοκουμέντο από τη φωτιά στην Πάρνηθα: Η πρώτη εικόνα που κατέγραψε το drone

Φωτογραφία - ντοκουμέντο από τη φωτιά στην Πάρνηθα: Η πρώτη εικόνα που κατέγραψε το drone
CNN GREECE

Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, η φωτιά στην Πάρνηθα εντοπίστηκε από τα drones της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Το CNN Greece φέρνει στη δημοσιότητα τη φωτογραφία που έστειλε το Drone που κατέγραψε πρώτο τη φωτιά. 

Η κατάσβεση της φωτιάς και ο απολογισμός «κανένα ενεργό μέτωπο» που έδωσε ο Βασίλης Κικίλιας το απόγευμα του Σαββάτου, ήταν μία μάχη που κέρδισαν η Πυροσβεστική, ο Στρατός, η ΕΛ.ΑΣ και οι ΟΤΑ των δήμων γύρω από την Πάρνηθα και οι εθελοντές, όταν μέσα σε περίπου 2,5 ώρες κατόρθωσαν κάτι που μέχρι σήμερα δεν είχε ξανασυμβεί.

FOTIA PYROSVESTIKH PUROSVESTIKH PYRKAGIA PARNITHA

Μάλιστα, ο υπουργός μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του, σημείωσε ότι η φωτογραφία του drone που απεστάλη στο Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.), ήταν και αυτή που βοήθησε τα μέγιστα ώστε και να ξεκινήσει άμεσα η επιχείρηση και να προσδιορίσει το ακριβές σημείο της φωτιάς, αλλά και να δώσει το πρώτο δείγμα για το μέγεθος της φωτιάς που είχαν να αντιμετωπίσουν οι Πυροσβέστες που κλήθηκαν πρώτοι να πέσουν στη μάχη με τις φλόγες.

Με τα πρώτα δεδομένα που κατέγραψε η κάμερα του drone, στήθηκε τάχιστα η επιχείρηση και ξεκίνησε η αντιμετώπιση της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε στο Κατσιμίδι το μεσημέρι του Σαββάτου. Ουσιαστικά, αυτό που έκανε τη διαφορά σε σχέση με άλλες φωτιές ήταν η γρήγορη αντίδραση από τη λειτουργία του drone.

Την ίδια ώρα, η «πρόληψη» είναι ένα ακόμη στοιχείο που τέθηκε από τον κ. Κικίλια, καθώς έκανε λόγο για τις οι δεξαμενές στην περιοχή ήταν γεμάτες με νερό (σ.σ. όπως και θα έπρεπε) με αποτέλεσμα ο ανεφοδιασμός να γίνεται άμεσα στα επίγεια μέσα.

Τα πεζοπόρα τμήματα είχαν τη δυνατότητα να κάνουν συνεχείς κατασβέσεις χωρίς να χάνεται ο χρόνος του ανεφοδιασμού και κάπως έτσι μία καλοσυντονισμένη επιχείρηση σε συνεργασία με τα εναέρια μέσα που έσπευσαν στο σημείο έφεραν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης.

Η ώρα των Δασοκομάντος

Στη μάχη της κατάσβεσης μπήκαν από νωρίς η Ελληνική Αστυνομία και οι Ένοπλες Δυνάμεις με τέσσερα αεροσκάφη τύπου Καναντέρ και ένα Σινούκ με κάδο, αλλά και βαρέα οχήματα. Μετά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν αρχικά οι πυροσβέστες, ευτυχώς στη διάρκεια προστέθηκαν σχεδόν όλα τα Σώματα Ασφαλείας και κυρίως τα εναέρια μέσα που βοήθησαν τα μέγιστα με τις συνεχείς ρίψεις.

Ωστόσο, λίγο μετά τις 6 το απόγευμα που ήρθε και η ενημέρωση από τον κ. Κικίλια μόνο για διάσπαρτες εστίες, αποφασίστηκε να μπουν στη μάχη και οι Δασοκομάντος που είναι αυτοί που αναλαμβάνουν δράση, όταν κοπάσουν τα μεγάλα μέτωπα και μπορούν να διεισδύσουν πεζή στον πυρήνα της φωτιάς για να σβήσουν από μέσα και τις παραμικρές εστίες.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, μπορεί να μην υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο, ωστόσο, σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση που ξεκίνησε το μεσημέρι από Κατσιμίδι Πάρνηθας. Πλέον οι δυνάμεις εστιάζουν στο να περιοριστούν οι αναζωπυρώσεις, καθώς θα βρίσκονται σε επιφυλακή καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Στο σημείο παραμένουν ισχυρές δυνάμεις, πάνω από 220 πυροσβέστες με 30 οχήματα, 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 17 εναέρια μέσα. Παράλληλα, τις πυροσβεστικές δυνάμεις συνδράμουν εθελοντές, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Περίπου 100χλμ την ώρα οι ριπές

Από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος αναφέρθηκαν τα εξής:

Στις 3 παρά 10 το μεσημέρι, ενημερώθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων για τη δασική πυρκαγιά στο Κατσιμίδι της Πάρνηθας. Στην περιοχή της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα, η ταχύτητα των ανέμων φτάνει τα 50 χιλιόμετρα, με ριπές που ξεπερνούν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα. Αυτές οι συνθήκες αλλά και το γεγονός ότι στην περιοχή υπάρχουν πυλώνες υψηλής τάσης δυσχεραίνουν το επιχειρησιακό έργο των εναερίων μέσων.


Γι’ αυτό το λόγο επιχειρούν κυρίως ελικόπτερα. Όλες οι δυνάμεις συντονίζονται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΟΣ. Στις 3 και 47 το μεσημέρι, εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την ενημέρωση των κατοίκων στις πλησιέστερες περιοχές της πυρκαγιάς, προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν ισχυρές δυνάμεις, από εθελοντές πυροσβέστες, πλήθος εθελοντικών πυροσβεστικών οχημάτων καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής αλλά και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Γενικότερα οι συνθήκες που επικρατούν, είναι δύσκολες και επικίνδυνες. 40 πυρκαγιές σε αργοτοδασικές εκτάσεις έχουν εκδηλωθεί από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Σάββατο 29 Ιουνίου 2024. Τονίζουμε ότι σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες, για τη δική τους ασφάλεια, θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών».

Σε επιφυλακή παρά την εξασθένηση των ανέμων

Την ίδια ώρα, όπως τονίζει σε ανάρτησή του ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θοδωρής Κολυδάς, στα βόρεια της Αττικής στην περιοχή της Πάρνηθας τοπικά οι ριπές του ανέμου φτάνουν τα 7 με 8 μποφόρ μέχρι τις 8 το απόγευμα του Σαββάτου. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Κολυδά, βαθμιαία θα υπάρξει εξασθένηση του πεδίου ανέμου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, βαθμιαία θα υπάρξει εξασθένηση του πεδίου ανέμου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Eκ νέου ενίσχυση προβλέπεται από τα ξημερώματα της Κυριακής με μικρότερες εντάσεις σε σχέση με τις σημερινές.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Κολυδά:

«Ενισχυμένο το πεδίο των ανέμων στην Αττική κυρίως στα ανατολικά, όπου οι ριπές του ανέμου τοπικά φτάνουν τα 8 με 9 μποφόρ. Στα βόρεια της Αττικής στην περιοχή της Πάρνηθας οι μέσες εντάσεις είναι μικρότερες, όμως τοπικά οι ριπές του ανέμου και εκεί φτάνουν τα 7 με 8 μποφόρ μέχρι τις 8 το απόγευμα του Σαββάτου ενώ βαθμιαία θα υπάρξει εξασθένηση του πεδίου ανέμου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Eκ νέου ενίσχυση προβλέπεται από τα ξημερώματα της Κυριακής με μικρότερες εντάσεις σε σχέση με τις σημερινές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ