ΕΛΛΑΔΑ

Κικίλιας για φωτιά στην Πάρνηθα: Χωρίς ενεργό μέτωπο - Συγκλονιστική η προσπάθεια της Πυροσβεστικής

Κικίλιας για φωτιά στην Πάρνηθα: Χωρίς ενεργό μέτωπο - Συγκλονιστική η προσπάθεια της Πυροσβεστικής

Έκτακτη είδηση

CNN GREECE

«Η προσπάθεια της Πυροσβεστικής είναι πολύ μεγάλη, δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο», σημείωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, για τη φωτιά στην Πάρνηθα που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου (29/6), αλλά αργά το απόγευμα δείχνει να έχει αρκετά βελτιωμένη εικόνα.

«Η φωτιά στην Πάρνηθα είναι χωρίς ενεργό μέτωπο. Βέβαια, με διάσπαρτες εστίες, οι οποίες θα δουλευτούν όλο το βράδυ, άρα η προσπάθεια και η μάχη μας δεν έχει τελειώσει.

Στην περιοχή έπνεαν από το μεσημέρι άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ με ριπές 9, επιχείρησαν 17 εναέρια μέσα, πολύ ισχυρές επίγειες δυνάμεις, η Περιφέρεια, ο στρατός, οι εθελοντές μας, η δασική υπηρεσία και η ΕΛΑΣ. Ήταν συγκλονιστική η προσπάθεια των πυροσβεστών, τους οποίους ευχαριστώ από καρδιάς και πιστεύω ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο.

Επαναλαμβάνω πως η πυρκαγιά είναι χωρίς ενεργό μέτωπο, αλλά έχει δρόμο μπροστά και θα δουλευτεί όλη τη νύχτα», υπογράμμισε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Μετά το Στρατό και την ΕΛ.ΑΣ, η ώρα των Δασοκομάντος

Στη μάχη της κατάσβεσης μπήκαν από νωρίς η Ελληνική Αστυνομία και οι Ένοπλες Δυνάμεις με τέσσερα αεροσκάφη τύπου Καναντέρ και ένα Σινούκ με κάδο, αλλά και βαρέα οχήματα. Μετά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν αρχικά οι πυροσβέστες, ευτυχώς στη διάρκεια προστέθηκαν σχεδόν όλα τα Σώματα Ασφαλείας και κυρίως τα εναέρια μέσα που βοήθησαν τα μέγιστα με τις συνεχείς ρίψεις.

Ωστόσο, λίγο μετά τις 6 το απόγευμα που ήρθε και η ενημέρωση από τον κ. Κικίλια μόνο για διάσπαρτες εστίες, αποφασίστηκε να μπουν στη μάχη και οι Δασοκομάντος που είναι αυτοί που αναλαμβάνουν δράση, όταν κοπάσουν τα μεγάλα μέτωπα και μπορούν να διεισδύσουν πεζή στον πυρήνα της φωτιάς για να σβήσουν από μέσα και τις παραμικρές εστίες.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, μπορεί να μην υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο, ωστόσο, σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση που ξεκίνησε το μεσημέρι από Κατσιμίδι Πάρνηθας. Πλέον οι δυνάμεις εστιάζουν στο να περιοριστούν οι αναζωπυρώσεις, καθώς θα βρίσκονται σε επιφυλακή καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Στο σημείο παραμένουν ισχυρές δυνάμεις, πάνω από 220 πυροσβέστες με 30 οχήματα, 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 17 εναέρια μέσα. Παράλληλα, τις πυροσβεστικές δυνάμεις συνδράμουν εθελοντές, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Περίπου 100χλμ την ώρα οι ριπές

Από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος αναφέρθηκαν τα εξής:

Στις 3 παρά 10 το μεσημέρι, ενημερώθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων για τη δασική πυρκαγιά στο Κατσιμίδι της Πάρνηθας. Στην περιοχή της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα, η ταχύτητα των ανέμων φτάνει τα 50 χιλιόμετρα, με ριπές που ξεπερνούν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα. Αυτές οι συνθήκες αλλά και το γεγονός ότι στην περιοχή υπάρχουν πυλώνες υψηλής τάσης δυσχεραίνουν το επιχειρησιακό έργο των εναερίων μέσων.


Γι’ αυτό το λόγο επιχειρούν κυρίως ελικόπτερα. Όλες οι δυνάμεις συντονίζονται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΟΣ. Στις 3 και 47 το μεσημέρι, εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την ενημέρωση των κατοίκων στις πλησιέστερες περιοχές της πυρκαγιάς, προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν ισχυρές δυνάμεις, από εθελοντές πυροσβέστες, πλήθος εθελοντικών πυροσβεστικών οχημάτων καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής αλλά και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Γενικότερα οι συνθήκες που επικρατούν, είναι δύσκολες και επικίνδυνες. 40 πυρκαγιές σε αργοτοδασικές εκτάσεις έχουν εκδηλωθεί από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Σάββατο 29 Ιουνίου 2024. Τονίζουμε ότι σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες, για τη δική τους ασφάλεια, θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών».

Ισχυροί άνεμοι στην περιοχή

Την κατάσταση έκαναν ακόμη πιο δύσκολα οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή, ωστόσο δεν υπήρξε ποτέ κίνδυνος για κατοικημένες περιοχές. Οι άνεμοι έστρεψαν το μέτωπο από τη βόρεια πλευρά του βουνού προς τα βασιλικά κτήματα (που είναι ήδη περιοχή που έχει καεί στο πρόσφατο παρελθόν) και προς την καρδιά της Πάρνηθας, ωστόσο φλόγες δεν ευτυχώς δεν πέρασαν στον Εθνικό Δρυμό.

Λόγω των ισχυρών ανέμων γινόταν ακόμη πιο δύσκολη η αντιμετώπιση της φωτιάς από αέρος, καθώς ακόμα κάποια από τα ελικόπτερα ericsson που επιχειρούν στο σημείο αναγκάστηκαν να ακυρώσουν ρίψεις λόγω του πυκνού καπνού που στρεφόταν επάνω τους.

Λόγω της φωτιάς έγιναν εκτροπές:

1) επαρχιακή οδός Μαλακάσας και Μερκουρίου
2) Ιπποκράτους και Λ. Τυρταίου
3) Τατοΐου και Χλόης και
4) στη γέφυρα Βαρυμπόμπης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ