ΕΛΛΑΔΑ

Θυελλώδεις άνεμοι το Σάββατο - Σε ποια περιοχή έφτασε στα 132 χλμ/ώρα η ριπή του ανέμου

Θυελλώδεις άνεμοι το Σάββατο - Σε ποια περιοχή έφτασε στα 132 χλμ/ώρα η ριπή του ανέμου

Θυελλώδεις άνεμοι

EUROKINISSI/ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Θυελλώδεις άνεμοι έπνεαν από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 29/06 στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο, με τις ριπές των βορείων ανέμων να ξεπερνούν τα 100 km/h

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr η υψηλότερη μέγιστη ριπή ανέμου το Σάββατο 29/06 σημειώθηκε στην Παξιμάδα Καρύστου με 132 km/h,

Ακολουθεί η Τήνος με 113 χλμ/ώρα, η Πάρνηθα με 106 χλμ/ώρα και ο Πλακιάς Ρεθύμνου με 105 χλμ/ώρα.

Στον παρακάτω Πίνακα παρουσιάζονται οι οκτώ υψηλότερες μέγιστες ριπές.

DailyMaxHiSpeed_2906.jpg

Στις 54 οι αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι η φωτιά στην Πάρνηθα, ενώ σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, το τελευταίο 24ωρο -από τις 18:00 το απόγευμα της Παρασκευής 28/06 έως τις 18:00 του Σαββάτου 29/06, εκδηλώθηκαν 54 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι 44 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη δέκα.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Παρακαλούνται οι πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή σε δέκα περιφέρειες

Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς για δέκα περιφέρειας της χώρας την Κυριακή (30/6), σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για τις εξής περιοχές: Αττική, Κύθηρα, Βοιωτία, Αργολίδα, Εύβοια, Φθιώτιδα, Κορινθία, Λακωνία. Κρήτη, Κυκλάδες και νησιά ΒΑ Αιγαίου.

240630.jpg

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ