ΕΛΛΑΔΑ

Χρήστος Ζερεφός: Όπου φύγει - φύγει όταν ξεσπά μπουρίνι - Πώς εξήγησε την τραγωδία στη Χαλκιδική

Χρήστος Ζερεφός: Όπου φύγει - φύγει όταν ξεσπά μπουρίνι - Πώς εξήγησε την τραγωδία στη Χαλκιδική
UNSPLASH

Τους λόγους για τους οποίους όταν ξεσπά μπουρίνι πρέπει να βγαίνουμε αμέσως από τη θάλασσα και να αναζητούμε καταφύγιο σε ασφαλές μέρος εξηγεί ο Χρήστος Ζερεφός, Γενικός Γραµµατεύς της Ακαδηµίας Αθηνών με αφορμή το τραγικό περιστατικό με την 13χρονη στη Χαλκιδική που έχασε τη ζωή της από κεραυνό.

«Όπου φύγει - φύγει όταν ξεσπά μπουρίνι», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ζερεφός μίλησε για την επικινδυνότητα που έχει το κολύμπι όταν πέφτουν κεραυνοί.

«Ο κεραυνός θα βρει το ψηλότερο σημείο στην θάλασσα. Το κεφάλι μας είναι το ψηλότερο σημείο όταν είμαστε στο νερό», σημείωσε ο Χρήστος Ζερεφός στον Αντέννα.


Για το φαινόμενο του κεραυνού σημείωσε πως «είναι μια εκτόνωση φορτίων κατευθείαν στο έδαφος. Το μπουρίνι όμως δεν ξεκινάει απότομα. Έχουμε χρόνο να απομακρυνθούμε. Το πιο ασφαλές είναι να μπει κανείς μέσα σε ένα χώρο. Είναι το πιο βίαιο φαινόμενο στην φύση, το βλέπουμε και στη Μυθολογία μας».

«Πρέπει να βγαίνουμε αμέσως μέσα από το νερό και να φεύγουμε γρήγορα από την θάλασσα. Το σώμα μας είναι πολύ καλός αγωγός για τον κεραυνό. Υπάρχει μια ασφάλεια μες στο αυτοκίνητο. Δεν πάμε κάτω από δέντρο ή κολώνα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ερωτώμενος σχετικά με τις θερμοκρασίες που αναμένουμε για το υπόλοιπο του καλοκαιριού, σημείωσε: «Θα είναι από τα θερμότερα καλοκαίρια. Οι θάλασσες εξακολουθούν να είναι πολύ θερμές, ένα με δύο βαθμούς πάνω από τις κανονικές τιμές. Ο χειμώνας ήταν ξερός, όπως και πέρυσι. Το έδαφος δεν έχει πολύ υγρασία, οπότε οποιαδήποτε πυρκαγιά αρχίσει, εξαπλώνεται πιο γρήγορα. Τότε τον πρώτο λόγο έχει ο άνεμος».

Το χρονικό της τραγωδίας

Η τραγωδία με τη 13χρονη που έπεσε νεκρή από κεραυνό εκτυλίχθηκε στο Ποσείδι της Χαλκιδικής την Παρασκευή (28/6).

Η ανήλικη φαίνεται πως βρισκόταν με την μητέρα της στην παραλία απολαμβάνοντας το μπάνιο τους. Ξαφνικά ξέσπασε καταιγίδα και η 13χρονη χτυπήθηκε από κεραυνό. Παρά το γεγονός ότι έσπευσαν στο σημείο διασώστες του ΕΚΑΒ και τις προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες δεν κατάφεραν να την επαναφέρουν.

Μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Από κεραυνό φέρεται να τραυματίστηκε και η μητέρα της αλλά δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή της.

Από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής διεξάγεται προανάκριση.

Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες των διασωστών

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των διασωστών για τις αγωνιώδεις προσπάθειες να επαναφέρουν τη νεαρή κοπέλα.

«Άμεσα ξεκίνησε ασθενοφόρο. Ενημερώσαμε και το όχημα ταχείας επέμβασης που υπήρχε εκείνη την ώρα. Έφτασε το ασθενοφόρο δυστυχώς δεν είχε αισθήσεις. Έγινε ΚΑΡΠΑ καθόλη τη διάρκεια μέχρι να φτάσει στο κέντρο υγείας. Είχαμε και ένα μηχάνημα που λέγεται Lucas. Τι να σας πω και εγώ συγκλονισμένος είμαι. Χτύπησε ακαριαία το κορίτσι. Δεν μπόρεσε να γυρίσει…» ανέφερε συγκλονισμένος μιλώντας στο thestival.gr ο Γιώργος Κοντός, συντονιστής του ΕΚΑΒ Χαλκιδικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ