ΕΛΛΑΔΑ

Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Η βία κατά των γυναικών μας αφορά όλους

Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Η βία κατά των γυναικών μας αφορά όλους
FREEPIK

«Ό,τι γίνεται πίσω από τις κλειστές πόρτες δεν είναι ιδιωτική υπόθεση, η βία κατά των γυναικών και των παιδιών τους μας αφορά όλες και όλους» τόνισε η Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ζέφη Δημαδάμα.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, η κα Δημαδάμα σημείωσε πως «καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες κακοποιητικών συμπεριφορών κατά γυναικών που προκαλούν οργή και αποδεικνύουν ότι κάθε γυναίκα μπορεί να είναι θύμα βίας σε οποιοδήποτε κοινωνικό περιβάλλον ανήκει, με όποιο μορφωτικό επίπεδο και σε κάθε εργασιακό τομέα».

«Κάθε μια γυναίκα δίπλα μας μπορεί να είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας» εξήγησε.

Η σημασία της γραμμής SOS 15900

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του σοβαρότατου αυτού κοινωνικού φαινομένου δημιουργήθηκε το «Εθνικό Πρόγραμμα για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών», με βάση το οποίο έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο 65 δομών σε όλη τη χώρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση όλων των μορφών βίας (ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική παρενόχληση, βιασμός, εμπορία γυναικών με στόχο τη σεξουαλική εκμετάλλευση).

Εντός αυτού του πλαισίου λειτουργεί και η γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, η οποία απευθύνεται σε γυναίκες θύματα βίας. Είναι πανελλαδικής εμβέλειας, 24ωρης λειτουργίας 365 μέρες το χρόνο, με αστική χρέωση. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί/ές επιστήμονες που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας.

Σύμφωνα με την γενική γραμματέας «το πρώτο τρίμηνο του 2024 η γραμμή δέχθηκε συνολικά 2.010 κλήσεις εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία που ξεπερνά το 70%,είναι από τις ίδιες τις ωφελούμενες- θύματα».

Είκοσι ξενώνες φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας

Παράλληλα, λειτουργούν 44 Συμβουλευτικά Κέντρα και 20 Ξενώνες Φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας προσφέροντας υπηρεσίες υποστήριξης στις γυναίκες θύματα.

«Παρέχονται υπηρεσίες όπως ψυχολογική και κοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και νομική βοήθεια, εργασιακή συμβουλευτική και διασύνδεση με την αγορά εργασίας, υπηρεσίες παραπομπής σε ξενώνες, ή και στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, στο δικαστήριο, σε νοσοκομεία ή κέντρα υγείας, σε φορείς κοινωνικής πολιτικής, σε φορείς απασχόλησης, σε φορείς φύλαξης και υποστήριξης παιδιών, ασφαλή διαμονή και σίτιση» ενημέρωσε η κα. Δημαδάμα.

«Οι γυναίκες θύματα έμφυλης ή/και ενδοοικογενειακής βίας περιλαμβάνονται ως κατηγορία δικαιούχων του Ειδικού Βοηθήματος Ευάλωτων Ομάδων από την ΔΥΠΑ» πρόσθεσε.

«Σημειώνεται ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, από 1η Ιανουαρίου 2024 έως και 31η Μαρτίου 2024, τα Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου της ΓΓΙΑΔ ανά την Ελλάδα, δέχτηκαν 1.656 γυναίκες θύματα βίας, ενώ για το ίδιο διάστημα στους Ξενώνες Φιλοξενίας του Δικτύου της ΓΓΙΑΔ φιλοξενηθήκαν συνολικά 232 άτομα, εκ των οποίων οι 109 ήταν γυναίκες και 123 παιδιά» ενημέρωσε.

349 γυναίκες πάτησαν το Panic Button εντός δύο μηνών

Μιλώντας για το panic button, έκανε γνωστό ότι οι γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας που εγγράφηκαν στην εφαρμογή από 23/03/2023 έως 31/05/2024 ήταν 2124 και 349 γυναίκες «πάτησαν» το Panic Button στέλνοντας μήνυμα για άμεση βοήθεια στην ΕΛΑΣ και δεν υπήρξε ευτυχώς σε αυτές τις περιπτώσεις τραγική κατάληξη.

«Μάλιστα, από τον Μάιο 2024 το «Panic Button» χορηγείται σε κάθε ενήλικο θύμα ενδοοικογενειακής βίας, ανεξαρτήτως φύλου, δηλαδή σε γυναίκες, άνδρες, σε ολόκληρη τη χώρα» σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ