ΕΛΛΑΔΑ

Στο μικροσκόπιο τα αίτια της ανατροπής βυτιοφόρου - Τέσσερα κρίσιμα ερωτήματα στην έρευνα

Ισθμός Κορίνθου

ΨΩΜΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ / INTIME

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν για το τροχαίο με το βυτιοφόρο στην εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου που είχε ως αποτέλεσμα την κατεδάφιση της γέφυρας, αλλά και τη διακοπή της κυκλοφορίας για ώρες.

Ο οδηγός που συνελήφθη, αφέθηκε ελεύθερος, ενώ υπέστη κάταγμα χωρίς εγκαύματα, ενώ φέρεται να ισχυρίστηκε πως κάτι πάτησε με αποτέλεσμα να σκάσει το λάστιχο και να χάσει τον έλεγχο του οχήματος.

Για την υπόθεση διεξάγεται προανάκριση, έχει οριστεί πραγματογνώμονας, τα αποτελέσματα της πραγματογνωμοσύνης και όλη η προανάκριση θα κατατεθεί στον εισαγγελέα, για τα περαιτέρω, τόνισε κατά την αυτοψία ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Tα τεχνικά συνεργεία συνεχίζουν τις εργασίες καθαίρεσης του τμήματος της αερογέφυρας που υπέστη ζημιές απο την πυρκαγιά στο βυτιοφόρο, προκειμένου να δοθεί στις επόμενες μέρες στην κυκλοφορία και το ρεύμα προς Κόρινθο που παραμένει κλειστό μετά το ατύχημα, καθώς υπήρχε ζήτημα στατικότητας λόγω των βλαβών από το υψηλό θερμικό φορτίο.

Τέσσερα ερωτήματα στο «μικροσκόπιο»

Στο μεταξύ, οι Αρχές ερευνούν τις συνθήκες ανατροπής του βυτιοφόρου που προκάλεσε την κατεδάφιση της γέφυρας, ενώ σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν τα εξής ερωτήματα:

  • Υπερέβη το όριο ταχύτητας o οδηγός;
  • Οδηγούσε υπό την επήρρεια αλκοόλ;
  • Είχε υπερβεί το ωράριο εργασίας του;
  • Είχε δικλείδες ασφαλείας το όχημα;

«Πύρινη κόλαση» από εκρήξεις

Ο οδηγός είχε έρθει από τη Ζάκυνθο, είχε φορτώσει πετρέλαιο και βενζίνη από τον Ασπρόπυργο και κατευθυνόταν πίσω στη Ζάκυνθο.

Το σημείο όπου ο οδηγός του βυτιοφόρου έχασε τον έλεγχο του βαρέος τύπου οχήματος και προσέκρουσε στο διαχωριστικό της (παλαιάς) εθνικής οδού Αθηνών Κορίνθου, έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο καθώς κατεδαφίζεται η γέφυρα, στο σημείο της ανατροπής και της ανάφλεξης του βυτιοφόρου.

Τα καύσιμα που έχουν χυθεί στο οδόστρωμα στο ύψος της γέφυρας στο 75ο χιλιόμετρο μετέφεραν τη φωτιά και στο πρανές έδαφος δίπλα από τον δρόμο με όσους βρίσκονται κοντά να απομακρύνονται έντρομοι.

Τι ισχυρίστηκε ο οδηγός

Ο οδηγός του βυτιοφόρου που ανατράπηκε, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Κορίνθου. Το τροχαίο είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά, ενώ κρίθηκε αναγκαία η κατεδάφιση γέφυρας, στο ύψος του κόμβου Λουτρακίου, η οποία υπέστη ζημιές.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο 60χρονος, με καταγωγή από τη Ζάκυνθο, υπέστη ελαφρά τραύματα, ενώ κατάφερε να γλιτώσει τον κίνδυνο εγκαυμάτων.

Όπως δήλωσε ο οδηγός, έχασε τον έλεγχο του οχήματος όταν πάτησε κάτι με τους δεξιούς τροχούς, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να «σπάσει» ένα λάστιχο.

Το βυτιοφόρο, που μετέφερε καύσιμα, εξετράπη προς τα αριστερά και προσέκρουσε στο μεσαίο τσιμεντένιο στηθαίο της Εθνικής Οδού, με αποτέλεσμα να ανατραπεί και να τυλιχθεί στις φλόγες.

Σταϊκούρας - Χωρίς διόδια η διέλευση

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας μετά την αυτοψία στη γέφυρα του Ισθμού, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι δεν θα πληρώνουν διόδια όσοι περνάνε από τον Ισθμό της Κορίνθου.

«Δρομολογείται η μη δυνατότητα μετακινήσεων των φορτηγών για συγκεκριμένες ώρες σήμερα και αύριο στο οδικό δίκτυο, εδώ που βρισκόμαστε, ενώ, επίσης, δεν καταβάλλονται και διόδια τόσο στον Ισθμό όσο και στην Ελευσίνα», τόνισε.

«Είμαστε εδώ. Είμαστε το πεδίο για να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, μαζί με τον ιδιωτικό τομέα. Μετά την κατεδάφιση πρέπει να υπάρξει αποκατάσταση του οδοστρώματος και είναι σαφές ότι η αποκατάσταση θα πάρει περισσότερες ημέρες.

Μέσα στην εβδομάδα θα είμαστε έτοιμοι και στη συνέχεια πρέπει να σχεδιάσουμε πώς θα αποκατασταθεί η γέφυρα το επόμενο χρονικό διάστημα. Θα πάρει μήνες αυτή η διαδικασία και θα αναζητήσουμε τη λύση η οποία θα διευκολύνει την κοινωνία στην καθημερινότητά της», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Εργασίες κατά την κατεδάφιση της γέφυρας στην Αθηνών - Κορίνθου μετά τις εκρήξεις από την ανατροπή του βυτιοφόρου

ΙΝΤΙΜΕ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Νωρίτερα, το αρχηγείο της ΕΛΑΣ ανακοίνωσε τις ακόλουθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων:

-Επί της νέας Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου στη Γέφυρα κόμβου Λουτρακίου έως τον κόμβο Επιδαύρου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κόρινθο.

-Επί της παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου στο ύψος των Αγίων Θεοδώρων στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κόρινθο (από ώρα 22:14), ενώ αποκαθίσταται η κυκλοφορία των οχημάτων επί της Νέας Εθνικής Οδού.

-Κόμβος Λουτρακίου μετά την γέφυρα του Ισθμού στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.

Στην παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου, από Αθήνα έως Αγίους Θεοδώρους και από Αγίους Θεοδώρους έως Αθήνα, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

Η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται προς δύο εναλλακτικές διαδρομές:

α. Προς τον κλάδο εξόδου του κόμβου Λουτρακίου, με κατεύθυνση προς τον Ισθμό Κορίνθου, την παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου και την εν συνεχεία επανείσοδο στον αυτοκινητόδρομο μέσω του κόμβου της Επιδαύρου στο ύψος της χιλιομετρικής θέσης -76,8-.

β. Προς την αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας της Ν.Ε.Ο.Α.Κ. στο ρεύμα προς Αθήνα, με την εφαρμογή αμφιδρόμησης στο τμήμα από τη χιλιομετρική θέση -75,2- έως τη χιλιομετρική θέση -76,2- με τη διάθεση της μεσαίας λωρίδας αυτού ως διαχωριστικής χωρίς κυκλοφορία ουδέτερης ζώνης (buffer zone). Στο εν λόγω τμήμα, η κυκλοφορία προς Αθήνα διεξάγεται από τη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας και τη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.), ενώ η κυκλοφορία προς Κόρινθο διεξάγεται μόνο από την αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας.

Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων άνω των 3,5 τόνων

Παράλληλα, η Τροχαία αποφάσισε την απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων από το ύψος των διοδίων Ελευσίνας έως τον κόμβο Μορέα.

Η απαγόρευση ισχύει σήμερα από τις 10:30 έως τις 23:00 και αύριο από τις 05:00 έως τις 17:00.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης