ΕΛΛΑΔΑ

Act for Earth Summit: Συλλογική η προσπάθεια στον τομέα της ανακύκλωσης - Συνέργειες και εκπαίδευση

Το πάνελ «Ανακύκλωση» του «Act for Earth Summit», το 1ο συνέδριο της περιβαλλοντικής πλατφόρμας του CNN Greece

CNN Greece / Νίκος Ραζής

Το φλέγον ζήτημα της ανακύκλωσης ήταν το θέμα που απασχόλησε το πέμπτο και τελευταίο πάνελ του «Act for Earth Summit», του 1ου συνεδρίου της περιβαλλοντικής πλατφόρμας του CNN Greece που πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη 05/06 ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Πώς μετατρέπουμε τα απορρίμματα πάσης φύσεως σε πολύτιμα υλικά και πώς τα επανεισάγουμε στον κύκλο παραγωγής ελαχιστοποιώντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα; Πώς ανακυκλώνουμε σωστά; Σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η Ελλάδα και ποιοι οι στόχοι για το 2024-25;

Και τέλος το βασικότερο ερώτημα όλων. «Πώς χτίζουμε στην πράξη ένα βιώσιμο παρόν και μέλλον;»

Στα παραπάνω ερωτήματα κλήθηκαν να απαντήσουν οι καλεσμένοι του πάνελ με τίτλο «Ανακύκλωση» του συνεδρίου «Act for Earth Summit», ένα πάνελ στο οποίο συμμετείχαν οι: Αλεξία Μαχαίρα, Sustainable Retail & Corporate Communication Manager, ΑΒ Βασιλόπουλος, ο Ιωάννης Νέγκας, Ερευνητής Α' του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Ιχθυοκαλλιεργειών του ΕΛΚΕΘΕ, ο Άκης Πετρετζίκης, CEO Akis Petretzikis Ltd και η Αλεξάνδρα-Σοφία Τόγια, CEO Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης.

  • Εδώ θα βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα το συνεδρίου

«Απαραίτητες οι συνέργειες»

Η κα Αλεξάνδρα-Σοφία Τόγια του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) αφού ανέλυσε τα συστήματα, όπως λέγονται, για τα επτά ρεύματα απορριμάτων, ανέφερε ότι δρομολογείται ένα πλέγμα δράσεων που αφορά την πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση, δράσεις για τη μείωση πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης αλλά και ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κοινού και παραγωγών.

Η Αλεξάνδρα-Σοφία Τόγια, CEO του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης

CNN Greece / Νίκος Ραζής

Η ανακύκλωση, όπως είπε, είναι ένας κρίκος της κυκλικής οικονομίας, με τον ΕΟΑΝ να διαδραματίζει ρόλο ρυθμιστή όλων των παραμέτρων της κυκλικής οικονομίας, ενώ έδωσε και ορισμένα βασικά ποσοστά ανακύκλωσης:

  • Ανακυκλώνουμε συνολικά το 16% των αποβλήτων.

  • Οι συσκευασίες ανακυκλώνονται σε ποσοστό 54%

  • Το γυαλί σε 27,5%

  • 35% το πλαστικό

  • 80% το χαρτί και

  • 90% το αλουμίνιο

Η κα Τόγια τόνισε ότι θα πρέπει να μάθουμε, να εκπαιδευτούμε να μην παράγουμε πολλά, να επαναχρησιμοποιούμε όταν και όσο μπορούμε και τέλος, να ανακυκλώνουμε σωστά. Είναι ένα έργο και μία προσπάθεια συλλογική. Γι' αυτό χρειάζονται συνέργειες.

«Φιλοδοξούμε ο ΕΟΑΝ να αποτελέσει κόμβο για φορείς της αγοράς, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των πολιτών επειδή οι στόχοι είναι πολύ απαιτητικοί και δεν θα μπρέσουμε να τους υλοποιήσουμε μόνοι μας», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει τι είναι σωστό και τι λάθος και αυτό γίνεται με έναν τρόπο ολιστικό»

Από την πλευρά του ο Άκης Πετρετζίκης, CEO της Akis Petretzikis Ltd, έδωσε ιδέες και συμβουλές για τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων (food wasting) και μίλησε για το sustainable cooking.

Ο Άκης Πετρετζίκης, CEO Akis Petretzikis Ltd

CNN Greece / Νίκος Ραζής

Σωστή μεριδοποίηση, συχνές επισκέψεις στο σούπερ μάρκετ με αγορές μικρότερων ποσοστήτων τροφίμων και λελογισμένη χρήση της κουζίνας, του «μεγαλύτερου καταναλωτή ενέργειας εντός σπιτιού», όπως την χαρακτήρισε, είναι ορισμένοι μόνο τρόποι για να μπορέσουμε όλοι να μειώσουμε τα οικιακά απόβλητα.

Όσον αφορά την απαραίτητη εκπαίδευση που χρειάζεται γύρω από τον τρόπο ορθής ανακύκλωσης, είπε: «Σε καμία περίπτωση δεν κουνάς το δάχτυλο. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει τι είναι σωστό και τι λάθος και αυτό γίνεται με έναν τρόπο ολιστικό. Δεν πρέπει να παράγουμε περισσότερο φαγητό απ’ όσο χρειαζόμαστε. Το γνωρίζω ότι πάει αντίθετα στην παγκόσμια οικονομία, αλλά αυτός είναι ο τρόπος».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα πολύ υψηλά ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας που καταγράφονται στην Ελλάδα, θέλοντας να υποστηρίξει με αυτόν τον τρόπο την ανάγκη αλλαγής της νοοτροπίας και της προσέγγισης του φαγητού και της διατροφής εν γένει.

«Το πλαστικό και το τρόφιμο είναι μια επίπονη διαδικασία»

Τον λόγο πήρε, στη συνέχεια, η Αλεξία Μαχαίρα, Sustainable Retail & Corporate Communication Manager, ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία μίλησε για το δύσκολο εγχείρημα της μείωσης της σπατάλης τροφίμων.

Αναφέρθηκε στις συνεργασίες που έχει η ΑΒ Βασιλόπουλος με οργανώσεις και φορείς, φέρνοντας ως παράδειγμα τη δράση που καθημερινά δωρίζει σε ιδρύματα κοντόληκτα τρόφιμα, με την εταιρεία να καταφέρνει έτσι να σώσει 14 εκατομμύρια μερίδες φαγητού κάθε χρόνο.

Η Αλεξία Μαχαίρα, Suntainable Retail & Corporate Communication Manager, της ΑΒ Βασιλόπουλος

CNN Greece / Νίκος Ραζής

Η κα Μαχαίρα αναφέρθηκε στο πολύ δύσκολο εγχείρημα της εύρεσης κατάλληλων υλικών συσκευασίας, πλην του πλαστικού, για τα τρόφιμα. «Δεν είμαστε ακόμη εκεί αλλά θα τα καταφέρουμε», είπε.

«Περιβαλλοντικά, η βιομηχανία των υδατοκαλλιεργειών είναι σε πλεονεκτική θέση»

Τέλος, τον λόγο πήρε ο Ιωάννης Νέγκας, Ερευνητής Α' του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Ιχθυοκαλλιεργειών του ΕΛΚΕΘΕ, και μίλησε για τις υδατοκαλλιέργειες και τον μύθο γύρω από αυτές.

Ο Ιωάννης Νέγκας, Ερευνητής Α' του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Ιχθυοκαλλιεργειών του ΕΛΚΕΘΕ

CNN Greece / Νίκος Ράζης

Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ ιχθυοκαλλιεργειών και αλιείας, λέγοντας μάλιστα ότι «ευτυχώς που υπάρχει η υδατοκαλλιέργεια και δεν έχουμε υπεραλίευση» ενώ εξήγησε πώς ολόκληρη «η γραμμή παραγωγής» στην εν λόγω βιομηχανία ακολουθεί τις επιταγές της κυκλικής οικονομίας.

Κατέληξε, δε, λέγοντας ότι αναφορικά με το αποτύπωμα άνθρα των υδατοκαλλιεργειών αυτό είναι εξαιρετικά χαμηλό συγκριτικά με το αντίστοιχο των χερσαίων ζώων και ότι από περιβαλλοντικής άποψης, αυτή η βιομηχανία είναι σε πλεονεκτική θέση.

Moderator του πάνελ ήταν η δημοσιογράφος του CNN Greece, Σοφία Μαυραντζά.

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης