ΕΛΛΑΔΑ

Act for Earth Summit: Ασπίδα κατά της κλιματικής κρίσης η πλούσια βιοποικιλότητα

Act for Earth Summit: Ασπίδα κατά της κλιματικής κρίσης η πλούσια βιοποικιλότητα

Act for Earth Summit

CNN Greece / Nikos Razis

Το φυσικό περιβάλλον που δίνει ζωή στον πλανήτη μας ήταν το αντικείμενο της συζήτησης στο πάνελ με θέμα τη «Ζωή», που πραγματοποιήθηκε σήμερα 5/6 στο πλαίσιο του «Act for Earth Summit», στο 1ο συνέδριο της περιβαλλοντικής πλατφόρμας του CNN Greece.

Άλλωστε, το φυσικό περιβάλλον είναι αυτό που υποστηρίζει μια ποικιλία ειδών και οικοσυστημάτων που δίνουν ζωή, την ώρα που η ανθρώπινη δραστηριότητα αποτελεί τη Νο1 απειλή για τη βιοποικιλότητα.

Στο πάνελ «Ζωή», καταξιωμένα στελέχη εταιριών με σημαντικές δεσμεύσεις σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης εξετάζουν πώς μπορούμε να προστατευθεί και να διατηρηθεί η βιοποικιλότητα για τις μελλοντικές γενιές.

Στο πάνελ συμμετείχε η Μαρία Γανωτή, Πρόεδρος ANIMA (Σύλλογος Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής), ο Γιώργος Ιατρίδης, Γενικός Διευθυντής & Οργανωτής, Trees4Greece, ο Δημήτρης Καραβέλλας,
CEO WWF Hellas και ο Νίκος Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace.

  • Μπορείτε να κατεβάσετε το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ.
ganoti.jpg

Μαρία Γανωτή, Πρόεδρος ANIMA (Σύλλογος Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής)

CNN Greece / Nikos Razis

Την συζήτηση του πάνελ «άνοιξε» η κυρία Μαρία Γανωτή, Πρόεδρος ANIMA (Σύλλογος Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής), η οποία αναφέρθηκε στην περίθαλψη και την επανένταξη των άγριων ζώων που βρίσκουν οι πολίτες και προωθούν στον Σύλλογο ANIMA.

Όπως σημείωσε, πρόκειται για μια οργάνωση που ασχολείται περισσότερο με την σχέση μεταξύ του ανθρώπου και του ζώου που μπορεί να βρει τραυματισμένο ή εγκαταλελειμμένο στο βουνό, στην παραλία ή ακόμα και στην πλατεία της περιοχής του.

«Καθώς οι πόλεις επεκτείνονται περικλείουν περιοχές με άγρια ζωή» τόνισε και στάθηκε στο παράδειγμα των φιδιών. «Έχουμε περισυλλέξει πολλά φίδια από το κέντρο της Αθήνας, ακόμα και από την πλατεία Κλαυθμώνος και τα Εξάρχεια, περιοχές αστικότατες. Τα οποία δεν τα έχει φέρει κάποιος εκεί, αλλά ήταν το φυσικό τους περιβάλλον και ζουν πολλά χρόνια εκεί».

Αυτός είναι ο βιότοπος τους τονίζει, απλώς παραμένουν κρυμμένα για να προστατευθούν. Το ίδιο συμβαίνει και με μια πληθώρα ειδών πουλιών, τα οποία αν και δεν τα θεωρούν όλοι «άγρια» ζωή, ανήκουν στην άγρια πανίδα και διέπονται στην δασική νομοθεσία, ακόμα και αν βρίσκονται στο κέντρο της πόλης.

karavellas.jpg

Δημήτρης Καραβέλλας, CEO WWF Hellas

CNN Greece / Nikos Razis

CNN Greece / Nikos Razis

Στις περιοχές Natura αναφέρθηκε ο Δημήτρης Καραβέλλας, CEO WWF Hellas, ο οποίος εξήγησε πως ορίζεται η προστατευόμενη περιοχή.

Συγκεκριμένα, όπως είπε «πρόκειται για περιοχές που συγκεντρώνουν σε έναν χώρο κάποια ιδιαίτερη περιβαλλοντική αξία», τονίζοντας πως αυτό που ξεχωρίζει την όποια περιοχή Natura είναι το προστατευμένο είδος ή αντικείμενο και πρέπει να προσαρμόζονται οι δράσεις γύρω από αυτό. Χωρίς, ωστόσο να ξεχνάμε τον παράγοντα άνθρωπο.

«Η χώρα μας έχει 446 περιοχές Natura συνολικά, αυτό καλύπτει περίπου το 27% της χερσαίας έκτασης της χώρας μας και περίπου το 19-20% της θαλάσσιας έκτασης» σημειώνει.

Αυτό το υψηλό ποσοστό αντανακλά πως η χώρα μας είναι πολύ σημαντική όσον αφορά στην βιοποικιλότητα. Έχει δηλαδή μια εντυπωσιακά σημαντική φύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και «οφείλουμε να προστατεύσουμε και να διαχειριστούμε αποτελεσματικά» αυτές τις περιοχές.

Σύμφωνα με τον κ. Καραβέλλα, παρότι η νομοθεσία μας υπαγορεύει την αναγκαιότητα μελετών και την έκδοση προεδρικού διατάγματος για την διαχείρισή τους, από τις 446 περιοχές είναι απειροελάχιστες αυτές για τις οποίες έχουν γίνει οι απαιτούμενες διαδικασίες. «Για αυτό και η χώρα μας έχει λάβει ήδη μια καταδικαστική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

haralampidis.jpg

Νίκος Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace

CNN Greece / Nikos Razis

Στις δράσεις και πολιτικές που μπορούν να θωρακίσουν και να προστατεύσουν τον φυσικό πλούτο της χώρας αναφέρθηκε με τη σειρά του ο Γενικός Διευθυντής στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace, κ Νίκος Χαραλαμπίδης.

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να αναγνωρίσουμε τον φυσικό πλούτο που έχουμε και να μην κρυβόμαστε» σημείωσε και πρόσθεσε πως πολλές φορές, ορισμένοι αντιμετωπίζουν τις περιοχές Natura «ως ένα εμπόδιο στην ανάπτυξη».

Ενώ τόνισε πως για να βρεθεί λύση σε αυτό πρέπει να «επαναπροσδιορίσουμε τι σημαίνει ανάπτυξη». Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να χτίζουμε οπουδήποτε και οποτεδήποτε «επειδή υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον».

«Η πλούσια βιοποικιλότητα είναι η πιο αποτελεσματική ασπίδα απέναντι στην κλιματική κρίση και στα ακραία καιρικά φαινόμενα» τόνισε, εξηγώντας την ανάγκη που υπάρχει για να τις θωρακίσουμε.

«Σαν κοινωνία έχουμε να κάνουμε πολλά βήματα και σας πολιτικός κόσμος ακόμα περισσότερα» προς αυτή την κατεύθυνση δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χαραλαμπίδης.

iatridis.jpg

Γιώργος Ιατρίδης, Γενικός Διευθυντής & Οργανωτής, Trees4Greece

CNN Greece / Nikos Razis

Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα των πυρκαγιών ο Γιώργος Ιατρίδης, Γενικός Διευθυντής & Οργανωτής, Trees4Greece, στάθηκε στο κομμάτι της αποκατάστασης των δασικών περιοχών που καίγονται.

«Πέρυσι μετά τις πυρκαγιές είχα αποκαρδιωθεί» και για αυτό δημιουργήθηκε το Trees4Greece με σκοπό να μαζέψουμε αρκετές δωρεές και με την βοήθεια των εθελοντών να κάνουμε τις τόσο σημαντικές δενδροφυτεύσεις.

«Το κόστος των δέντρων ξεκινάνε από τα 3 ευρώ για τα πολύ μικρά δέντρα που βλέπετε και φτάνουν τα 10 και 15 ευρώ», για τα μεγαλύτερα. Μάλιστα, όπως εξήγησε όσο μεγαλύτερο το δέντρο τόσες περισσότερες οι πιθανότητες να επιζήσει και τόνισε πως επόμενο βήμα είναι η δασοπροστασία των συγκεκριμένων περιοχών από εθελοντές που ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές.

«Ένα μικρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι οι καθυστερήσεις για τις εγκρίσεις που απαιτούνται για την αναδάσωση» από πλευράς του εκάστοτε Δήμου, καθώς όπως είπε υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ προσώπων σε πολιτικό επίπεδο, παρότι είναι μια διαδικασία χωρίς κόστος για τους Δήμους.

petrakou.jpg

H δημοσιογράφος του CNN Greece, Εριφύλη Πετράκου.

CNN Greece / Nikos Razis

Moderator του πάνελ ήταν η δημοσιογράφος του CNN Greece, Εριφύλη Πετράκου.