ΕΛΛΑΔΑ

Act for Earth Summit: Κυρίαρχα τα πλαστικά απορρίμματα στις θάλασσες - Αναγκαία η αλλαγή νοοτροπίας

Το δεύτερο πάνελ του «Act for Earth Summit», το 1ο συνέδριο της περιβαλλοντικής πλατφόρμας του CNN Greece

CNN Greece / Νίκος Ραζής

Η υπερκατανάλωση, η μόλυνση και η υποβάθμιση των υδάτινων οικοσυστημάτων είναι μερικές μόνο από τις απειλές που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας. Τα προαναφερθέντα ζητήματα απασχόλησαν το δεύτερο πάνελ του «Act for Earth Summit», του 1ου συνεδρίου της περιβαλλοντικής πλατφόρμας του CNN Greece που πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη 05/06 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, στο πάνελ «Νερό» σημαντικοί επαγγελματίες και άνθρωποι του πεδίου περιγράφουν τις δράσεις που αναλαμβάνουν προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το πολυτιμότερο αγαθό και πηγή ζωής, το νερό.

«Ό,τι καταλήγει στη θάλασσα μετατρέπεται σε σκουπίδι»

Ο πρώτος ομιλητής του πάνελ, ο κ. Δημήτρης Καμπανός, Επικεφαλής της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Dive in Action» μίλησε για τη θαλάσσια ρύπανση που καταγράφεται στις ελληνικές θάλασσες. «Βλέπουμε από μικρά έως τεράστια σκουπίδια», είπε, τονίζοντας ότι το κυρίαρχο σκουπίδι που καταγράφεται είναι το πλαστικό.

Ο Δημήτρης Καμπανός, επικεφαλής του Dive in Action.

CNN Greece / Νίκος Ραζής

«Πέραν του πλαστικού, συνταντάμε όλων των ειδών σκουπίδια. όπως για παράδειγμα το Sea Diamond που βρίσκεται στον βυθό της Σαντορίνης επί 15 χρίνια και ρυπαίνει ασταμάτητα».

Την ίδια ώρα επεσήμανε ως σημαντικό πρόβλημα και τις τεράστιες ταχύτητες που αναπτύσσουν τα πολύ μεγάλα πλοία υποστηρίζοντας ότι πρέπει να μειωθούν οι ταχύτητές τους, ειδικά σε ένα πολυνησιακό σύμπλεγμα, όπως είναι η Ελλάδα, με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ευρώπη.

«Σταματήστε το πλαστικό» είπε εμφατικά προσθέτοντας: Επειδή όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει τουλάχιστον θα πρέπει όλοι να βάλουμε στις συνήθειές μας τη διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων. Γαι παράδειγμα, αν είναι να πιείς δέκα μπουκαλάκια νερό, πάρε καλύτερα ένα παγούρι μαζί σου».

Τέλος τόνισε ότι θα πρέπει τα σουπίδια που καταλήγουν στη θάλασσα να συλλέγονται άμεσα, διότι μετά δεν μπορεί να ανακυκλωθεί. «Δυστυχώς, ό,τι φτάνει στη θάλασσα γίνεται πραγματικά σκουπίδι», δήλωσε.

«Τόνοι σκουπιδιών»

Τον λόγο πήρε η κα. Τζένη Ξακουστού, Senior Marketing & Sustainability Manager Ελλάδας και Κύπρου της Henkel Hellas.

«Πριν πέντε χρόνια εγκαινιάσαμε το πρόγραμμα "Καθάρισε σε βάθος". Τα τρία πρώτα χρόνια οι καθαρισμοί ήταν αποκλειστικά σε θάλασσες. Τα ευρήματα είναι συγκλονιστικά και τρομαχτικά. Από τον Θερμαϊκό έχουμε βγάλει ψυγείο, πάρα πολλά πατίνια ακόμη και αυτοκίνητο», είπε.

Η Τζένη Ξακουστού, Senior Marketing & Sustainability Μanager GR & CY της Henkel Hellas

CNN Greece / Νίκος Ραζής

Το πρόγραμμα εξελίχθηκε και εκτός βυθού, με καθαρισμούς σε ποτάμια, λίμνες και δάση, «γιατί δυστυχώς το πρόβλημα είναι παντού», όπως τόνισε η κα. Ξακουστού.

«Πλέον έχουμε μια ολιστική εικόνα για το τι συμβαίνει στη φύση. Κάνουμε 6-8 δράσεις τον χρόνο και σε κάθε δράση μαζεύουμε πάνω από έναν τόνο σκουπιδιών».

Μάλιστα, η κα Ξακουστού έδωσε ορισμένα συγκλονιστικά στοιχεία. Στα πέντε χρόνια ης δράσης «Καθάρισε σε βάθος», έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 52 τόνοι σκουπιδιών εκ των οποίων οι 11 τόνοι είναι πλαστικό.

Η Τζένη Ξακουστού πρόσθεσε ότι μετά από κάθε δράση δημοσιοποιείται σχετικό ενημερωτικό υλικό με τα ευρήματα, ενώ τόνισε τη σημασία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της νέας γενιάς αναφέροντας τη δράση της Henkel Hellas «Οι Σπόροι του Αύριο», μία δράση που γίνεται σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, κατά τη διάρκεια της οποίας συνεργατες της εταιρείας μπαίνουν στις αίθουσες και με βιωματικό τρόπο εκπαιδεύουν τους μικρούς μαθητές και μαθήτριες. Την δράση έχουν παρακολουθήσει από περυσι 4.500 παιδιά από σχολεία της Αττικής.

Τέλος, η κα Ξακουστού εμφανίστηκε αισιόδοξη δηλώνοντας ότι υπάρχει χρόνος να ευαισθητοποιηθούν και να γαλουχηθούν τα παιδιά, τονίζοντας ότι τέτοιες δράσεις χρειάζονται οικονομική ενίσχυση από το κράτος «προκειμένου τα αποτελέσματα να είναι πιο μεγάλα και πιο άμεσα εμφανή».

«Το 70% των νεκρών θαλάσσιων χελωνών έχουν καταπιεί μακροπλαστικά»

Τελευταίος ομιλητής του πάνελ ήταν ο κ. Δημήτρης Φυτίλης, υπεύθυνος του κέντρου διάσωσης θαλάσσιων χελωνών «ΑΡΧΕΛΩΝ».

Ο Δημήτρης Φυτίλης, υπεύθυνος του κέντρου διάσωσης θαλάσσιων χελωνών «ΑΡΧΕΛΩΝ».

CNN Greece / Νίκος Ραζής

όπως είπε, τα περισσότερα σκουπίδια, στα οποία εγκλωβίζονται οι χελώνες είναι πλαστικά.

«Στο 70% των νεκρών χελωνών παρατηρήθηκε κατάποση μακροπλαστικού, ενώ σε ποσοστό 100% κατάποση μικροπλαστικού», είπε χαρακτηριστικά, ενώ για την αύξηση της θερμοκρασίας των θαλασσών και ωκεανών τόνισε ότι για πρώτη φορά φέτος καταγράφηκε η πρώτη φωλιά θαλάσσιων χελωνών στις 11 Μαΐου «νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά εδώ και 40 χρόνια που πάμε στις παραλίες ωοτοκίας».

Αναφερόμενος στα στοιχεία που έδωσε και η Κομισιόν για αύξηση της τάξης των 5,5 βαθμών Κελσίου στις θάλασσες συγκριτικά με πέρυσι, ανέφερε ότι αυτό διαταράσσει τους θαλάσσιους βιοτόπους με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

«Αυτό που μας ανησυχεί δεν είναι αν οι χελώνες θα επιβιώσουν. Επιβιώνουν εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Αλλά αν θα μπορέσουν να προσαρμοστούν στην ταχύτητα με την οποία αλλάζουν οι συνθήκες του περιβάλλοντός τους» είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, είπε ότι «ευτυχώς η νοοτροπία αλλάζει σιγά-σιγά, και αυτό ξεκινάει από τα μικρά παιδιά».

Η δημοσιογράφος Ρομίνα Νικηφόρου

CNN Greece / Νίκος Ραζής

Moderator του πάνελ ήταν η δημοσιογράφος του CNN Greece, Ρομίνα Νικηφόρου.

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης