ΕΛΛΑΔΑ

ΕΟΔΥ: Σταφυλόκοκκος στα σχολικά γεύματα που δηλητηρίασαν τους μαθητές στη Λαμία

ΕΟΔΥ: Σταφυλόκοκκος στα σχολικά γεύματα που δηλητηρίασαν τους μαθητές στη Λαμία
Pixabay

Θετικά στο σταφυλόκοκκο (Staphylococcus aureus), βρέθηκαν τα δείγματα τροφίμων που κατανάλωσαν τα παιδιά δημοτικών σχολείων στη Λαμία και αναλύθηκαν μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Υγιεινής της Περιφέρειας Στερεάς σε κρατικά εργαστήρια, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Στα δείγματα που εστάλησαν στο περιφερειακό εργαστήριο δημόσιας υγείας του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλία απομονώθηκε σταφυλόκοκκος που παράγει τοξίνη, σε δέκα δείγματα φαγητού, συνεπώς η έξαρση κρουσμάτων οφείλεται σε τοξίνη του παράγει ο σταφυλόκοκκος. Η εργαστηριακή και επιδημιολογική διερεύνηση συνεχίζεται.

Σύμφωνα με το Lamia report οι εστίες ασθένειας που προκαλούνται από τον σταφυλόκοκκο, εμφανίζονται συνήθως λόγω ανθυγιεινών πρακτικών χειρισμού τροφίμων. Τα βακτήρια αυτά έχουν βρεθεί στα χέρια, τις μύτες, τους λαιμούς και στις ανοιχτές πληγές των εργαζομένων στον τομέα των τροφίμων που χειρίζονται άμεσα μη συσκευασμένα ή συσκευασμένα τρόφιμα.

Σε δήλωσή του στην ιστοσελίδα Cibum ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Αντώνης Ζαμπέλας επιβεβαίωσε ότι κλιμάκιο του φορέα από τη Λάρισα θα επισκεφθεί εκ νέου το καμένο εργοστάσιο αύριο, Τρίτη 21/5, καθώς υπάρχει περίπτωση κάποιο μέρος της επιχείρησης να επαναλειτουργήσει. Στόχος είναι «να δούμε εάν μπορεί να επαναλειτουργήσει κάτω από ποιες συνθήκες και τι μπορεί να παράγει» είπε ο κ. Ζαμπέλας.

Σήμερα, Δευτέρα 20/5, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε εντολή για πλήρη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς που κατέστρεψε ολοσχερώς τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου κέτερινγκ στη ΒΙΠΕ Λαμίας, που ευθύνεται για τις τροφικές δηλητηριάσεις των 63 μαθητών.

Tα παιδιά μετά από το σχολικό γεύμα (λιγκουίνι με κιμά) παρουσίασαν έντονα συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης. 2 παιδιά και ένα ενήλικας πήγαν στο νοσοκομείο Λαμίας.

Ενδεικτικά μόνο στο 7ο Δημοτικό τα καταγεγραμμένα κρούσματα είναι τουλάχιστον 15, με εμετούς και διάρροιες,ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός των παιδιών με ανάλογα συμπτώματα από το Δημοτικό Σχολείο Μοσχοχωρίου (από αυτό το σχολείο είναι και τα δύο παιδιά που αναζήτησαν βοήθεια στο Νοσοκομείο) και το 14ο Δημοτικό. Περιστατικά αναφέρθηκαν και στο Δημοτικό Κομποτάδων – Μεξιατών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ