«Δια Πυρός 2024»: Ασκηση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης σε όλες τις περιφέρειες
Στις 13 Περιφέρειες της χώρας και συγκεκριμένα σε όλες τις περιφερειακές πυροσβεστικές διοικήσεις (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) της επικράτειας πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη (16/5) η άσκηση πεδίου δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης, με την κωδική ονομασία «Δια Πυρός 2024».
Τα σενάρια των ασκήσεων, αφορούσαν την αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης στο πεδίο, σε πραγματικό χρόνο, με την κινητοποίηση των επιχειρησιακών μονάδων όλων των εμπλεκομένων, σε τέτοιου είδους περιστατικά, φορέων.
Ειδικότερα, στην Αττική παρόμοια άσκηση έγινε σε δασική έκταση στους πρόποδες του Υμηττού, στο τέρμα της οδού Αναστάσεως στου Παπάγου παρουσία του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελου Τουρνά, του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, του γενικού γραμματέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών Πέτρου Καμπούρη και του υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγου Νικόλαου Ρουμελιώτη.
«Είναι μία άσκηση η οποία γίνεται για να δοκιμαστούν τα επιχειρησιακά σχέδια, να δούμε τις δυνατότητες συντονισμού και βέβαια να δοκιμαστούν οι επικοινωνίες και όλα αυτά που χρειάζονται να δοκιμαστούν για να είναι έτοιμα σε ένα πραγματικό συμβάν. Ταυτόχρονα με αυτή την άσκηση, γίνονται σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας αντίστοιχες ασκήσεις ακριβώς για την εκπαίδευση του προσωπικού. Είναι απαραίτητο να πετύχουμε το καλύτερο επίπεδο συντονισμού έτσι ώστε να πάμε καλύτερα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε συμβάν στην επερχόμενη αντιπυρική περίοδο», επισήμανε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς.
Από την πλευρά του, ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Νικόλαος Ρουμελιώτης ανέφερε: «Στη σημερινή άσκηση δοκιμάστηκε για μία ακόμη φορά η αποτελεσματικότητα των φορέων της Πολιτικής Προστασίας που θα κληθούν στην αντιμετώπιση μεγάλων δασικών πυρκαγιών. Η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει από την 1η Μαΐου και ο μηχανισμός, είναι ακόμη πιο έτοιμος για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των πυρκαγιών. Με την ευκαιρία αυτή, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους πολίτες ότι καθ' όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου θα πρέπει, να συντηρούν καθαρούς τους οικοπεδικούς τους χώρους, αλλά και ότι απαγορεύεται η καύση στην ύπαιθρο».
Κατά την εξέλιξη των ασκήσεων, δόθηκαν οι κύριες προτεραιότητες που περιελάμβαναν, την προστασία του πληθυσμού, εντός της περιοχής που εξελίχθηκε η πυρκαγιά, την προστασία των υποδομών και τον αποκλεισμό εισόδου πολιτών προς την περιοχή εξέλιξης και πιθανής επέκτασής της.
Σκοπός των ασκήσεων ήταν η διαπίστωση, σε ρεαλιστικές συνθήκες, της επιχειρησιακής ετοιμότητας του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς του.
Ταυτόχρονα, δοκιμάστηκε:
- η διαλειτουργικότητα των φορέων στις διαδικασίες διαχείρισης των μέσων τους για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του πληθυσμού,
- η ορθολογική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και των υλικών πόρων,
- ο έλεγχος αξιοπιστίας της υπάρχουσας υλικοτεχνικής υποδομής και των διαθέσιμων μέσων,
- η ένταξη και η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στη δασοπυρόσβεση καθώς και
- η αποτελεσματικότητα της συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων.
Στόχος των συγκεκριμένων ασκήσεων ήταν η εφαρμογή των διαλαμβανομένων στα νέα σχέδια δασών στις περιοχές ευθύνης των Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) της Επικράτειας και η κωδικοποίηση των ενεργειών πυρόσβεσης σε δασικές πυρκαγιές για την αντιμετώπιση παρόμοιων συμβάντων κατά την αντιπυρική περίοδο του έτους 2024.