Επιχείρηση Ασπίδες: «Με αφήσατε χωρίς πλοία», η προειδοποίηση Έλληνα διοικητή στις Βρυξέλλες
Χωρίς πλοία κινδυνεύει να μείνει τρεις μήνες μετά την έναρξή της η ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες», όπως προκύπτει από το εμπιστευτικό μήνυμα προς τις Βρυξέλλες του επιχειρησιακού διοικητή της ευρωπαϊκής ναυτικής δύναμης αντιναύαρχου Βασίλειου Γρυπάρη, σύμφωνα με το γερμανικό Spiegel.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο κ. Γρυπάρης προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι μετά την απόσυρση της γερμανικής φρεγάτας «Hessen» μόνο τρία πολεμικά πλοία θα είναι στη διάθεσή του για τους επόμενους μήνες. Ως αποτέλεσμα, δεν μπορούσε πλέον να εκπληρώσει την αποστολή της προστασίας των πλοίων από τις επιθέσεις των Χούθι.
Ο Έλληνας διοικητής έκανε αρχικά ένα θετικό ισοζύγιο 100 ημερών της αποστολής, δήλωσαν αρκετοί διπλωμάτες της ΕΕ. Από την έναρξη της επιχείρησης Ασπίδες στα μέσα Φεβρουαρίου, τα πολεμικά πλοία που αναπτύχθηκαν, συμπεριλαμβανομένης της γερμανικής φρεγάτας «Hessen», συνόδευσαν 96 εμπορικά πλοία μέσω της Ερυθράς Θάλασσας. Δώδεκα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν από τους Χούθι και ένας πύραυλος εξουδετερώθηκε από την αεράμυνα των πολεμικών πλοίων.
Τέσσερις από αυτές τις καταρρίψεις έγιναν από τη γερμανική φρεγάτα η οποία ωστόσο ολοκλήρωσε την αποστολή της στις 20 Απριλίου και επιστρέφει στη Γερμανία.
Χρειάζονται τουλάχιστον 10 πολεμικά πλοία για την αποστολή
Για τους επόμενους μήνες, ωστόσο, ο Γρυπάρης σχημάτισε μια λιγότερο αισιόδοξη εικόνα. Μετά την αναχώρηση της φρεγάτας «Hessen» στα τέλη Απριλίου, θα είχε μόνο τρία πολεμικά πλοία στη διάθεσή του για τους επόμενους μήνες.
Με αυτόν τον μικρό στόλο, μπορεί να συνοδεύσει το πολύ τέσσερα εμπορικά πλοία την ημέρα μέσω του στενού Bab al-Mandab στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης.
Για την αποστολή του, ωστόσο, χρειάζεται τουλάχιστον δέκα πολεμικά πλοία, και η αεροπορική υποστήριξη από ένα drone ή ένα αεροσκάφος ναυτικής αναγνώρισης είναι επίσης απαραίτητη.
Ο κίνδυνος που θέτουν οι επιθέσεις των Χούθι είναι πιο έντονος από ποτέ.
Σύμφωνα με τον διοικητή, στα τέλη Απριλίου, οι Χούθι κατάφεραν για πρώτη φορά να κορεστεί η αεράμυνα των πλοίων της ΕΕ με ένα σμήνος μη επανδρωμένων αεροσκαφών και να καταστρέψουν ένα εμπορικό πλοίο.
Είναι αλήθεια ότι τα πολεμικά πλοία έχουν σύγχρονες αντιαεροπορικές άμυνες που μπορούν να εμπλέξουν πολλούς στόχους ταυτόχρονα. Με ένα ολόκληρο σμήνος drones, ωστόσο, ακόμη και τα πιο ισχυρά συστήματα εγκαταλείπουν κάποια στιγμή.