Minerva Red: Δορυφόρος της NASA καταγράφει την πορεία της αφρικανικής σκόνης πάνω από την Ελλάδα
Ο αμερικανικός δορυφόρος Aqua της NASA που πέρασε πάνω από τη χώρα το πρωί της Τρίτης (23/4), κατέγραψε σε υψηλή ανάλυση το έντονο κύμα αφρικανικής σκόνης «Minerva red» που έλαβε χώρα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου επηρεάζοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό την Ελλάδα.
Το αβαθές χαμηλό στην περιοχή της Σύρτης κινούμενο προς την Ελλάδα μετέφερε πολύ μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης δυσχεραίνοντας κατά πολύ την ποιότητα του αέρα, συνθέτοντας ένα απόκοσμο σκηνικό με πορτοκαλοκόκκινο ουρανό.
- Δείτε επίσης: Απόκοσμες εικόνες από την αφρικανική σκόνη - Βάφτηκε στα πορτοκαλί ο ουρανός σε όλη τη χώρα
Εκτός της αφρικανικής σκόνης, πολύ υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν σε περιοχές της Νότιας Ελλάδας και κυρίως στην Κρήτη, όπου στα Φαλάσαρνα Χανίων σημειώθηκε και η μεγαλύτερη θερμοκρασία με τιμή 36.6°C. Γενικότερα η Κρήτη εξαφανίστηκε μέσα στο καφέ πέπλο, εν μέσω θερμοκρασιών κοντά στους 30°C.
Το κύμα αφρικανικής σκόνης Minerva Red δεν έχει επηρεάσει μόνο την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι η εναέρια κυκλοφορία ανεστάλη χθες στην ανατολική Λιβύη λόγω ισχυρής αμμοθύελλας προερχόμενης από τη Σαχάρα, η οποία επίσης ήταν ο λόγος που οι δημόσιες υπηρεσίες και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα έκλεισαν προσωρινά, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Πρόβλημα δημιουργήθηκε σε όλα τα αεροδρόμια της περιοχής, κυρίως σε αυτό της Μπενίνα στη Βεγγάζη όπου ο διάδρομος προσγείωσης/απογείωσης είχε καλυφθεί από ένα παχύ στρώμα άμμου.
Οι ειδικοί επαναλαμβάνουν την επικινδυνότητα για την υγεία, λόγω της υψηλής συγκέντρωσης μικροσωματιδίων στον αέρα, ενώ οι μετεωρολόγοι προβλέπουν πως το φαινόμενο θα έχει διάρκεια έως αύριο, οπότε θα αρχίσει να υποχωρεί από τα δυτικά.
Η αφρικανική σκόνη, σε συνδυασμό με τις έντονες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ στην ατμόσφαιρα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς η Αφρικανική σκόνη μπορεί να προκαλέσειπαροξύνσεις άσθματος και χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, γι`αυτό οι ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα δεν θα πρέπει να εκτίθενται πολλές ώρες έξω και να φορούν μάσκες.
«Αν αναπτύξω συμπτώματα και δεν γνωρίζω ότι πάσχω από κάποια νόσο, δεν πρέπει να θεωρήσω ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της αφρικανικής σκόνης. Η αφρικανική σκόνη στον υγιή άνθρωπο δεν κάνει τίποτα. Σημαίνει ότι έχω κάποιο νόσημα του αναπνευστικού και δεν το έχω ανακαλύψει» επισημαίνει στην ΕΡΤ ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.