ΕΛΛΑΔΑ

Γεωργιάδης στον Economist: Να προσέχουν οι γιατροί, όταν συνταγογραφούν ακριβές θεραπείες

Γεωργιάδης στον Economist: Να προσέχουν οι γιατροί, όταν συνταγογραφούν ακριβές θεραπείες

O υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή

ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΜΗΝΗ / INTIME NEWS

Την προσωπική του δέσμευση, πώς η θητεία του θα συνδεθεί με το εθνικό σχέδιο δράσης για τον καρκίνο, γεγονός που θεωρεί απολύτως απαραίτητο, αλλά και τους αυστηρούς κανόνες που πρέπει να θεσπίσουν οι γιατροί στη συνταγογράφηση ακριβών θεραπειών, κατέθεσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο 4ο Ετήσιο Συνέδριο του Economist  με θέμα «Η Αποφασιστικότητα της Ελλάδας στην Καταπολέμηση του Καρκίνου -Τα επιτεύγματα, τα εμπόδια και η ευρωπαϊκή πραγματικότητα».

Βεβαίως στην περίπτωση των φαρμάκων για την αντιμετώπιση πολλών ογκολογικών περιστατικών, κρίσιμος παράγοντας είναι η καινοτομία, η οποία είναι πάντα δαπανηρή, με τον κ. Γεωργιάδη να επισημαίνει:

«Οι δημοσιονομικές προκλήσεις είναι αυτές που συνοδεύουν τις καινοτόμες θεραπείες και η πρόκληση αυτή δεν αφορά μόνο τον προϋπολογισμό της Ελλάδος, αλλά θα είναι μεγαλύτερη πρόκληση για το σύνολο των συστημάτων δημόσιας υγείας σε όλο τον κόσμο.

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε λοιπόν την πραγματικότητα, η οποία λέει ότι ο πληθυσμός γηράσκει, άρα η ανάγκη για θεραπεία είναι πιο μεγάλη. Οι νέες θεραπείες έρχονται με ταχύτητα αλλά συνοδεύονται από υψηλό κόστος και οι κρατικοί προϋπολογισμοί είναι πάντα μέσα σε συγκεκριμένα όρια». Και συνέχισε:

«Εμάς, η δική μας ευθύνη είναι όταν κάποιος ασθενής πραγματικά χρειάζεται ένα φάρμακο για να του σώσουμε τη ζωή να είμαστε σε θέση να το παρέχουμε. Δεν θα μπορέσει η ελληνική πολιτεία να λύσει αυτό το γρίφο χωρίς την εργασία των γιατρών, είναι πολύ κρίσιμο να εξασφαλίσουμε την καλή υγεία των περισσοτέρων ανθρώπων και να τα καταφέρουμε και στο δημοσιονομικό πεδίο».

Διότι εάν οι υπερβάσεις του προϋπολογισμού μας λόγω αλόγιστης χρήσης καινοτόμων φαρμάκων κατά βάση ξεπερνούν κατά πολύ ένα μέτρο, είναι πάρα πολύ λογικό οι μεγάλες εταιρίες να αποφεύγουν να δίνουν τέτοια φάρμακα στην Ελλάδα. Και άρα όταν κάποιος πράγματι χρειαστεί ένα τέτοιο φάρμακο, δεν θα μπορεί να το βρει. Και αυτό είναι αποτυχία δική μας, 100% δική μας.».

Σχέδιο Δράσης & Μητρώο ασθενών, κρίσιμα εργαλεία

Για το Εθνικό Μητρώο Ασθενών και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον καρκίνο τόνισε:

«Το εθνικό μητρώο για τον καρκίνο το είχα εξαγγείλει ως Υπουργός Υγείας το 2013. Θέλω να είμαι ειλικρινής. Εντυπωσιάστηκα, ερχόμενος το 2024 αντιλαμβανόμενος ότι δεν είχε γίνει ακόμα. Για αυτό και ξεκινήσαμε αμέσως και ήταν μια από τις πρώτες υπουργικές αποφάσεις που υπέγραψα το 2024. Για να γίνει, χρειάζεται η συνεργασία των γιατρών και νομίζω ότι οι προτάσεις που κάνει η Ογκολογική εταιρεία για κάποιου είδους κίνητρα, θα υιοθετηθούν.

Το μητρώο θα είναι τεράστιο εργαλείο στα χέρια της πολιτείας, αλλά και της ιατρικής κοινότητας και πρέπει να το φτιάξουμε. Επίσης. το εθνικό σχέδιο δράσης είναι ολιστικό πράγμα, χρειάζεται πολλά συναρμόδια Υπουργεία».

Το ακριβό φάρμακο Relyvrio που απεσύρθη τελικά

Ωστόσο ο υπουργός Υγείας, στηλίτευσε και τις πρακτικές της ιατρικής κοινότητας η οποία έχει ως αποτέλεσμα να προωθεί στους ασθενείς συχνά πολύ ακριβά φάρμακα, τα οποία δεν έχουν πάντα την αποτελεσματικότητα που θα έπρεπε. Αναφέρθηκε ειδικότερα, στο παράδειγμα του Relyvrio, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:

«… Εχθές είχα μια επείγουσα σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας με την Ένωση των Νευρολόγων για την υπόθεση του Relyvrio που δεν είναι ογκολογικό φάρμακο είναι φάρμακο για τη νευρομυοπάθεια. Αυτό το φάρμακο, γραφόταν στην πατρίδα μας ασταμάτητα και σωρηδόν, μια πάρα πολύ ακριβή θεραπεία. Πέρυσι, κόστισε στο σύστημα 15 εκατομμύρια ευρώ. Μόνο τους πρώτους δύο μήνες του ’24 έχει κοστίσει πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ και προχθές το φάρμακο αυτό το οποίο δεν είχε έγκριση ΕΜΑ, είχε έγκριση μόνο FDA φάση 2, ούτε καν φάση 3, και παρόλα αυτά το έγραφαν, απεσύρθη από την εταιρεία ως αποτυχών να περάσει τη φάση 3 και άρα ως φάρμακο τελικά δεν δουλεύει. Αλλά ανακαλύψαμε ότι δεν δουλεύει αφού έχουμε ξοδέψει δεκάδες εκατομμύρια. Αυτό είναι μια αποτυχία όχι των υπουργών, αυτό είναι μια αποτυχία των γιατρών. Μεγάλη αποτυχία μάλιστα, που δεν μπόρεσαν να συγκρατηθούν να βάλουν οι ίδιοι κανόνες, να απομονώσουν τους κακούς συναδέλφους. Δεν το έγραφαν όλοι. Έχω δει τώρα ποιοι το έγραφαν με ονοματεπώνυμα, οι περισσότεροι δεν το έγραφαν.

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι πρέπει να θεσπίσουμε πολύ αυστηρούς κανόνες από εδώ και μπρος για το πως αυτά τα φάρμακα θα χορηγούνται και θα συνταγογραφούνται. Και ιδιαίτερα, διότι εδώ οι θεραπείες δεν κοστίζουν όπως το Relyvrio, 75.000 ευρώ αλλά κοστίζουν 700.000 ευρώ. Και άρα αν ακολουθήσουμε το ίδιο μοντέλο έχουμε χαιρετίσει όλοι μαζί, δεν θα έχουμε να πάρουμε ούτε ασπιρίνη. Άρα πρέπει να συνεννοηθούμε».

Ο υπουργός Υγείας επίσης, συνεχάρη την Ένωση των Ογκολόγων, και προσωπικά την πρόεδρό της κυρία Σαριδάκη-Ζώρα αλλά και όλους τους συνεργάτες της Ένωσης, σημειώνοντας, ότι «από τη στιγμή που πήγα στο Υπουργείο δεν μου μίλησαν μόνον για την ανάγκη των νέων θεραπειών που τις υποστηρίζουν πάρα πολύ και τις παρέχουν στους ασθενείς τους κατά τον τρόπο που πρέπει, αλλά μας παρουσίασαν και συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς η χρήση αυτών.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας, ευχαρίστησε δημόσια, «την MSD για την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε με την ομάδα τους στην Αθήνα, ως προς την προμήθεια και παροχή κρίσιμων φαρμάκων. Δεν θέλω τώρα να μιλήσω για φάρμακα και φανεί ότι θέλω να κάνω κάποια διαφήμιση, αλλά είναι γνωστό ότι η MSD στον τομέα αυτό έχει τεράστια επιτυχία. Έχει αλλάξει τη ζωή χιλιάδων ασθενών και το ότι καταφέρνουμε να έχουμε μία καλή συνεργασία με αυτή την εταιρεία βοηθά έτσι ώστε να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και αυτό είναι μεγάλο πράγμα για εμάς και τους ευχαριστώ».