ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα - Χιλιάδες έδωσαν το «παρών»

Αγρότες: Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα - Χιλιάδες έδωσαν το «παρών»
Πλάνα από το συλλαλητήριο των αγροτών στο Σύνταγμα EUROKINISSI

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στην πλατεία Συντάγματος η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αγροτών, με χιλιάδες κτηνοτρόφους να συρρέουν από όλη την Ελλάδα στο κέντρο της πρωτεύουσας, με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα αλλά και σημαίες, κόρνες και πανό για να διαμαρτυρηθούν.

Συνάδελφοί τους, που ήρθαν στην Αθήνα με δεκάδες λεωφορεία, αγροτικά αυτοκίνητα και πλοία ξεκίνησαν να διαδηλώνουν στο μεγάλο συλλαλητήριο, από τις 18:30.

Στο πλευρό των αγροτών στάθηκαν μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί καθώς, την ίδια ώρα με το αγροτικό συλλαλητήριο είχε προγραμματιστεί και πανεκπαιδευτικό. Σύμφωνα με την Αστυνομία, συμμετείχαν περίπου 6.000 άτομα.

Νίκος Ραζής / CNN Greece

Mε καπνογόνα στην πλατεία Συντάγματος οι αγρότες

Νίκος Ραζής / CNN Greece
Νίκος Ραζής / CNN Greece

«Ο αγώνας θα συνεχιστεί αν δεν βρεθούν λύσεις στα προβλήματά μας»

«Εάν δεν βρεθούν λύσεις στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου ο αγώνας θα συνεχιστεί» τόνισε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (Ε.Ο.Α.Σ.Κ.) Κώστας Τζέλας, κατά την ομιλία του στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Ανέφερε για ακόμη μια φορά τα κύρια αιτήματα των αγροτών, μεταξύ των οποίων είναι το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, τα φθηνό αγροτικό ρεύμα, η πάταξη των ελληνοποιήσεων αλλά και η αναθεώρηση της ΚΑΠ.

«Ζητάμε όλοι να θεσπιστεί αφορολόγητο πετρέλαιο για τους αγρότες» είπε.

Νίκος Ραζής / CNN Greece

Σε ό,τι αφορά το αγροτικό ρεύμα, ο κ. Τζέλας είπε ότι θα πρέπει να πέσει στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, υπογραμμίζοντας ότι «το απαιτούμε και θα το κερδίσουμε».

Νίκος Ραζής / CNN Greece

Στα αιτήματα του αγροτικού κόσμου βρίσκεται, όπως επισήμανε, και η επιδότηση για την αγορά λιπασμάτων, ζωοτροφών και αγροεφοδίων. «Μέσα από κάτι τέτοια θα μπορέσουμε να παράγουμε φθηνά αγροτικά προϊόντα» τόνισε.

Ζήτησε ακόμη μια φορά να μπει ένα τέλος στις ελληνοποιήσεις, ενώ σε αναφορά του για την ΚΑΠ, υπογράμμισε ότι δεν «έχουμε καμία απάντηση και ουσιαστική λύση» απαιτώντας την επαναφορά του «πρασινίσματος».

«Κάθε φορά που γίνεται αναθεώρηση της ΚΑΠ, εμείς γινόμαστε φτωχότεροι. Φεύγουμε από τα χωριά και τα χωράφια μας» κατέληξε.

Νίκος Ραζής / CNN Greece

«Εργατιά, αγροτιά ενωμένοι μια γροθιά»

Ελληνες γεωργοί, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι από τη Θράκη, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Εύβοια αλλά και την Πελοπόννησο και την Κρήτη έφτασαν στο Σύνταγμα με τα τρακτέρ τους αλλά και με πούλμαν και πλοία.

Μπροστά από το Κοινοβούλιο, η Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας ήταν γεμάτη από τρακτέρ και επαγγελματικά οχήματα και ο κόσμος πολύς, αφού στους διαδηλωτές είχαν προστεθεί ομοσπονδίες, σωματεία και συνδικάτα εργαζομένων από δεκάδες τομείς, που βρέθηκαν στο Σύνταγμα για να συμπαρασταθούν στους αγρότες, τους οποίους υποδέχτηκαν με το σύνθημα: «Εργατιά, αγροτιά ενωμένοι μια γροθιά».

Λευτέρης Παρτσάλης / CNN Greece
Λευτέρης Παρτσάλης / CNN Greece

Μάλιστα, είχαν παραταχθεί περίπου 150 τρακτέρ - αριθμός μεγαλύτερος από αυτόν που αναμενόταν.

Λευτέρης Παρτσάλης / CNN Greece

«Θέλουμε όλο τον κόσμο μαζί μας» - Τι δήλωσαν αγρότες στο CNN GREECE

Σε δηλώσεις τους στην κάμερα του CNN GREECE πριν το μεγάλο συλλαλητήριο, οι αγρότες εξέφρασαν την αγωνία τους για την επόμενη ημέρα, ζητώντας από την κυβέρνηση να «σκύψει» πάνω από τα προβλήματά τους.

Ζήτησαν δε από τον κόσμο να σταθεί στο πλευρό τους.

«Θέλουμε τον κόσμο όλο μαζί μας» τόνισε στην κάμερα του CNN Greece ένας αγρότης από την Αμφίκλεια, ενώ ένα άλλος επισήμανε πως «τα αιτήματά μας είναι δίκαια» και πέρα από το κόστος παραγωγής, την ακρίβεια, και τα καύσιμα, αναφέρεται και στο πρόβλημα των φυτοφαρμάκων, που χρησιμοποιούνται αλόγιστα και χωρίς ευρωπαϊκές προδιαγραφές στις τρίτες χώρες από τις οποίες εισάγουμε, ενώ οι Ελληνες παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να συμμορθωθούν με τις απαραίτητες αλλά ασύμφορες ευρωπαϊκές οδηγίες.

Λευτέρης Παρτσάλης / CNN Greece
2.jpg
Λευτέρης Παρτσάλης / CNN Greece

Για τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι μίλησε σην κάμερα του CNN Greece και ο κ. Παναγιώτης Κουτσομίχος από τον Φενεό της Ορεινής Κορινθίας: «Ο κλάδος μας απειλείται με αφανισμό, Η κυβέρνηση να σκύψει πάνω απο τα προβλήματά μας, γιατί η μελισοκομία γονιμοποιεί το 80% της φύσης».

Στο πλευρό των αγροτών και εκατοντάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας αλλά και φοιτητές που είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα στα Προπύλαια.

Νωρίτερα βρέθηκε στο Σύνταγμα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, αλλά και ο Γενικός Γραμματέας του Κ.Κ.Ε. Δημήτρης Κουτσούμπας.

429013539_1103523194306473_3838823253587258205_n.jpg
Ο πρόεδρος που ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης δίπλα στα τρακτέρ. / Λευτέρης Παρτσάλης / CNN Greece

Τα τρακτέρ έξω από τη Βουλή - Το χρονικό της «απόβασης»

Οι πρώτες πορείες αγροτών ξεκίνησαν από την Ομόνοια με κατεύθυνση προς το Σύνταγμα. Συγκεκριμένα αγρότες από τα μπλόκα Καρδίτσας, Αγιάς, Φθιώτιδας, της Εύβοιας, της Αταλάντης και της Μεσσηνίας έφθασαν προς το Σύνταγμα μέσω της Πανεπιστημίου.

Νωρίτερα, από τη Θράκη, τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία με πούλμαν, αλλά και από τη Βοιωτία με τρακτέρ οι αγρότες έφτασαν στην Αθήνα.

11.jpg
Λευτέρης Παρτσάλης / CNN Greece

Το «παρών» έδωσαν και οι αγρότες της Κρήτης οι οποίοι έφτασαν στην πρωτεύουσα με πλοία της γραμμής. «Δεν κάνουμε πίσω», είπαν οι αγρότες.

Πρώτοι έφθασαν στο κέντρο οι αγρότες της Εύβοιας, οι οποίοι συναντήθηκαν με μια ομάδα αγροτών από την Κρήτη που έφτασαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, έτοιμοι για την κινητοποίηση με πανό και συνθήματα.

Λευτέρης Παρτσάλης / CNN Greece

Οι αγρότες του Ηρακλείου και των Χανίων συναντήθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά στην πύλη Ε2, δίνοντας ραντεβού για το μεγάλο συλλαλητήριο.

Νωρίτερα, από τη Θράκη, τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία με πούλμαν, αλλά και από τη Βοιωτία με τρακτέρ οι αγρότες έφτασαν στην Αθήνα.

O Παναγιώτης Κουτσομίχος, μελισσοκόμος από τον Φενεό της Ορεινής Κορινθίας / Λευτέρης Παρτσάλης / CNN Greece