ΕΛΛΑΔΑ

Ηχηρό «καμπανάκι» για εποχική γρίπη και κορωνοϊό - Εκκληση για εμβολιασμό από τους επιστήμονες

AP Photo/Ajit Solanki

Το εκρηκτικό κοκτέιλ της εποχικής γρίπης και του κορωνοϊού αποτελεί τον νούμερο ένα λόγο εισαγωγής στα νοσοκομεία στην τρέχουσα χρονική περίοδο, καθώς αυξάνονται όλο και περισσότερο τα κρούσματα και ο κλοιός σφίγγει γύρω από το ΕΣΥ και τους πολίτες. Μοναδική διέξοδος, όπως συστήνουν οι επιστήμονες, ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης που απειλεί τη δημοσια υγεία, είναι η εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, το διάστημα 1η έως 7 Ιανουαρίου 2024, με δύο νέους θανάτους από την εποχική γρίπη να έχουν καταγραφεί οι οποίοι έρχονται να προστεθούν στους 11 των προηγούμενων μηνών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Μάλιστα ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού.

Την ίδια ώρα, αύξηση παρουσίασαν οι θάνατοι από κορωνοϊό την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, με 93 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους, όπως δείχνει η νέα εβδομαδιαία έκθεση επιτήρησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, της γρίπης και των λοιπών ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού, που δημοσίευσε ο ΕΟΔΥ την Πέμπτη (11/1).

Με αυτόν τον τρόπο, επιβεβαιώνονται πλέον οι επιστήμονες και οι λοιμωξιολόγοι, ότι εφέτος η εποχική γρίπη σαρώνει και τα στελέχη της είναι πολύ ανθεκτικά, μετά από μία μακριά περίοδο αποχής του συγχρωτισμού σχεδόν όλων μας, εξαιτίας της πανδημίας.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός, αποτελεί μονόδρομο, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες, όπως ηλικιωμένοι και άνθρωποι με υποκείμενα, ή σπάνια και χρόνια νοσήματα. «Ο εμβολιασμός σώζει ζωές, σώζει και από το θάνατο και από τη νόσηση», τόνισε χθες η ηγεσία του υπ. Υγείας, προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα, 2,9 εκατ. άνθρωποι στην Ελλάδα, έχουν πραγματοποιήσει τον αντιγριπικό τους εμβολιασμό.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα (δίκτυο sentinel) παραμένει άνω του 10% (εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC) και εμφανίζει αυξητική τάση.

Ειδικότερα, το διάστημα 1η με 7 Ιανουαρίου 2024, καταγράφηκαν 14 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ καταγράφηκαν 2 νέοι θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Δηλώθηκαν αναδρομικά 4 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ με ημερομηνία εισαγωγής εντός της εβδομάδας 52/2023 και 2 εντός της εβδομάδας 51/2023, καθώς και ένας θάνατος με ημερομηνία θανάτου εντός της εβδομάδας 52/2023.

Από την εβδομάδα 40/2023 έως την εβδομάδα 01/2024 νοσηλεύτηκαν 49 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 11 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Από την εβδομάδα 40/2023 έως και την εβδομάδα 01/2024 έχουν τυποποιηθεί 166 στελέχη γρίπης, προερχόμενα από νοσοκομειακά δείγματα και από δείγματα Sentinel κοινότητας, εκ των οποίων τα 163 (98%) ήταν τύπου Α και 3 (2%) τύπου Β.

Συνολικά, έχουν υποτυποποιηθεί στα δύο Κέντρα Αναφοράς Γρίπης 142 στελέχη τύπου Α. Τα 15 (11%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3) και τα 127 (89%) στον υπότυπο Α(Η1)pdm09.

Αναφορικά με τον Αναπνευστικός συγκυτιακό ιό - RSV, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, η θετικότητα RSV παρουσίασε μικρή μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Κορωνοϊός: Αυξήθηκαν κρούσματα και διασωληνωμένοι - 93 νέοι θάνατοι

Η αύξηση των θανάτων από κορωνοϊό την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, με 93 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους, αποτελεί την ίδια ώρα το άλλο μεγάλο μέτωπο που έχει να αντιμετωπίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σύμφωνα με την έκθεση καταγράφεται αύξηση των νοσηλειών, των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων. Συνοπτικά την εβδομάδα 01/2024 (01Ιανουαρίου 2024 – 07 Ιανουαρίου 2024):

Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου)

  • Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την
    προηγούμενη εβδομάδα

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19

  • Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
  • Ο αριθμός των εισαγωγών (n=1.679) παρουσίασε αύξηση 15% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=1.466) και ήταν λίγο μεγαλύτερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 (n=1.632).
  • Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων (n=37) παρουσίασε αύξηση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=28) και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 (n=53).
  • Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 78.
  • Καταγράφηκαν 93 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 86 έτη (εύρος 56-96 έτη). Ο αριθμός των θανάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=72) και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 (n=169)
  • Την εβδομάδα 50, η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η EG.5 (42%) ακολουθούμενη από την XBB.1.5 (16%), την BA.2.86 (14%) και την JN.1 (13%) (προσωρινά δεδομένα)
  • Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 5 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.

ΙΣΑ: Να εμβολιαστούν άμεσα οι πολίτες για τη γρίπη

Εξάλλου, μόλις τις προηγούμενες ημέρες, συνεδρίασε εκτάκτως η Επιστημονική Επιτροπή του ΙΣΑ, με αφορμή, την κορύφωση του επιδημικού κύματος της γρίπης και τόνισε την ανάγκη να επικοινωνούν οι πολίτες, με το θεράποντα ιατρό τους, για την έγκαιρη χορήγηση των αντιικών φαρμάκων και τον εμβολιασμό τους.

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη, τόνισαν ότι θα πρέπει να τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα ατομικής προστασίας, ειδικά από τις ευπαθείς ομάδες. Επίσης οι ασθενείς θα πρέπει να επικοινωνούν άμεσα με το θεράποντα ιατρό, για την έγκαιρη χορήγηση των ενδεδειγμένων αντιικών φαρμάκων, για την Covid-19 και τη γρίπη, η χορήγηση των οποίων, πρέπει να γίνει μέσα, στα πρώτα 24ωρα, από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Μάλιστα, διευκρινίστηκε ότι τα αντιικά φάρμακα, για την Covid-19 είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, καθώς συμβάλλουν όχι μόνο στην αποφυγή των άμεσων επιπλοκών αλλά και του long covid.

Παράλληλα, εκφράστηκε η ανησυχία, για τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και τονίστηκε η ανάγκη εμβολιασμού, από το θεράποντα ιατρό, για τον ιό της γρίπης και τον πνευμονιόκκοκο.

Υπενθυμίζεται ότι για τη γρίπη τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να εμβολιαστούν με το ενισχυμένο εμβόλιο που κυκλοφόρησε φέτος και χορηγείται με συνταγή ιατρού.

Ενώ για τον RSV επισημάνθηκε η ανάγκη να είναι ιδιαίτερα προσεχτικά τα άτομα της τρίτης ηλικίας, για τα οποία δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Επίσης τονίστηκε ότι δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση αντιβιοτικών, τα οποία δεν έχουν αποτελεσματικότητα στις ιώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης