ΕΟΔΥ: Δύο νέοι θάνατοι από γρίπη και 14 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία στη ΜΕΘ
Σε έξαρση βρίσκεται η γρίπη το τελευταίο διάστημα και στην Ελλάδα, με δύο νέους θανάτους να καταγράφονται από εποχική γρίπη την πρώτη βδομάδα του Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ από την 1η έως τις 7 Ιανουαρίου καταγράφηκαν δύο νέοι θάνατοι και 14 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ.
Αναλυτικά τα στοιχεία για την πορεία της γρίπης:
✓ Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα (δίκτυο sentinel) παραμένει άνω του 10% (εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC) και εμφανίζει αυξητική τάση.
✓ Καταγράφηκαν 14 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ καταγράφηκαν 2 νέοι θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Δηλώθηκαν αναδρομικά 4 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ με ημερομηνία εισαγωγής εντός της εβδομάδας 52/2023 και 2 εντός της εβδομάδας 51/2023, καθώς και ένας θάνατος με ημερομηνία θανάτου εντός της εβδομάδας 52/2023.
✓ Από την εβδομάδα 40/2023 έως την εβδομάδα 01/2024 νοσηλεύτηκαν 49 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 11 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
✓ Από την εβδομάδα 40/2023 έως και την εβδομάδα 01/2024 έχουν τυποποιηθεί 166 στελέχη γρίπης, προερχόμενα από νοσοκομειακά δείγματα και από δείγματα Sentinel κοινότητας, εκ των οποίων τα 163 (98%) ήταν τύπου Α και 3 (2%) τύπου Β.
✓ Συνολικά, έχουν υποτυποποιηθεί στα δύο Κέντρα Αναφοράς Γρίπης 142 στελέχη τύπου Α. Τα 15 (11%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3) και τα 127 (89%) στον υπότυπο Α(Η1)pdm09.
ΙΣΑ: Να εμβολιαστούν άμεσα οι πολίτες για τη γρίπη
Εξάλλου, μόλις τις προηγούμενες ημέρες, συνεδρίασε εκτάκτως η Επιστημονική Επιτροπή του ΙΣΑ, με αφορμή, την κορύφωση του επιδημικού κύματος της γρίπης και τόνισε την ανάγκη να επικοινωνούν οι πολίτες, με το θεράποντα ιατρό τους, για την έγκαιρη χορήγηση των αντιικών φαρμάκων και τον εμβολιασμό τους.
Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη, τόνισαν ότι θα πρέπει να τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα ατομικής προστασίας, ειδικά από τις ευπαθείς ομάδες. Επίσης οι ασθενείς θα πρέπει να επικοινωνούν άμεσα με το θεράποντα ιατρό, για την έγκαιρη χορήγηση των ενδεδειγμένων αντιικών φαρμάκων, για την Covid-19 και τη γρίπη, η χορήγηση των οποίων, πρέπει να γίνει μέσα, στα πρώτα 24ωρα, από την έναρξη των συμπτωμάτων.
Μάλιστα, διευκρινίστηκε ότι τα αντιικά φάρμακα, για την Covid-19 είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, καθώς συμβάλλουν όχι μόνο στην αποφυγή των άμεσων επιπλοκών αλλά και του long covid.
Παράλληλα, εκφράστηκε η ανησυχία, για τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και τονίστηκε η ανάγκη εμβολιασμού, από το θεράποντα ιατρό, για τον SARS-Cov-2, τον ιό της γρίπης και τον πνευμονιόκκοκο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης μελέτης, ο εμβολιασμός για τον Sars-Cov-2, προστατεύει όχι μόνο από τις άμεσες επιπλοκές αλλά και από το post covid και τις μακροπρόθεσμες επιπλοκές της νόσου.
Αναφορικά με τη γρίπη υπενθυμίζεται ότι τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να εμβολιαστούν με το ενισχυμένο εμβόλιο που κυκλοφόρησε φέτος και χορηγείται με συνταγή ιατρού.
Ενώ για τον RSV επισημάνθηκε η ανάγκη να είναι ιδιαίτερα προσεχτικά τα άτομα της τρίτης ηλικίας, για τα οποία δεν υπάρχει ειδική θεραπεία.
Επίσης τονίστηκε ότι δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση αντιβιοτικών, τα οποία δεν έχουν αποτελεσματικότητα στις ιώσεις.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι κ. κ. Γιώργος Σαρόγλου Ομ. καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας, Κυριακή Κανελλακοπούλου Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος καθηγήτρια ΕΚΠΑ, Χαρίλαος Κουτής ομότιμος καθηγητής Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας, Χρυσούλα Νικολάου Καθηγήτρια Βιοπαθολογίας Ανοσολογίας, Άρτεμις Τσίτσικα Επίκ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής - Εφηβικής Ιατρικής, Χρήστος Τζιβανίδης καθηγητής ΕΜΠ, Ανδρέας Πάγκαλης ειδικός Παθολόγος, Πάνος Ευσταθίου Ορθοπεδικός.
Επίσης συμμετείχαν τα μέλη του Δ.Σ. του ΙΣΑ κ.κ. Φ. Πατσουράκος Α’ Αντιπρόεδρος, Γ. Κεχρής Ταμίας, Λίλιαν Μαρκάκη.