Εντός σπιτιού προκαλούνται τα περισσότερα εγκαύματα - Τα αποκαλυπτικά στοιχεία έρευνας
Ανανεώθηκε:
Τα πιο επώδυνα τραύματα που απαιτούν πολύμηνη νοσηλεία και δυστυχώς τις περισσότερες φορές αφήνουν αναπηρίες είναι τα εγκαύματα, τα οποία μάλιστα στην πλειοψηφία τους προκαλούνται μέσα στο σπίτι.
Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα όσα ανακοινώθηκαν από τους ειδικούς επ αφορμής της αυριανής Πανελλήνιας Ημέρας Πρόληψης Εγκαυμάτων.
Τα περισσότερα εγκαύματα οφείλονται σε ατυχήματα που γίνονται εντός σπιτιού και θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί με κατάλληλη ενημέρωση και αντιμετώπιση, αναφέρει το Γενικό Νοσοκομείο «Γεώργιος Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, σε ανακοίνωσή του με αφορμή τη 16η Δεκεμβρίου που από το 2022 έχει θεσπιστεί ως Πανελλήνια Ημέρα Πρόληψης Εγκαυμάτων.
Σύμφωνα με τους γιατρούς του νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου» το «έγκαυμα είναι ίσως ένα από τα πιο επώδυνα τραύματα που μπορεί να συμβεί σε έναν άνθρωπο. Απαιτεί πολύμηνη νοσηλεία, πολλαπλά χειρουργεία για αρκετά έτη ενώ αντίστοιχα μακρύς είναι και ο δρόμος της λειτουργικής αποκατάστασης.
Μπορεί να αφήσει σοβαρές ουλές και συχνά αναπηρίες επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής που βιώνουν οι εγκαυματίες και το οικογενειακό τους περιβάλλον μετά το τραύμα τους. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα εγκαύματα ευθύνονται για 10 εκατομμύρια αναπηρίες παγκοσμίως κάθε χρόνο και είναι η δεύτερη αιτία τραυματισμών στην παιδική ηλικία. Τα περισσότερα ατυχήματα με εγκαύματα συμβαίνουν μέσα στα σπίτια μας και αφορούν ιδιαίτερα τα παιδιά και τους ηλικιωμένους».
Από τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με τα εγκαύματα και τους θανάτους που προκαλούνται από αυτά, αναφέρεται ότι κάθε χρόνο, στην Ελλάδα εκδηλώνονται 25.000 αστικές πυρκαγιές που μεταφράζεται στο θάνατο ενός ανθρώπου κάθε πέντε ημέρες.
Ως αιτίες της πρόκλησης των ατυχημάτων αναφέρονται το οινόπνευμα ή άλλες εύφλεκτες ύλες που χρησιμοποιούμε στη φωτιά για να ανάψει, η μεταφορά μιας κατσαρόλας με βραστό νερό, ένα καυτό ρόφημα, το λάδι που ζεσταίνουμε και αναφλέγεται, η ακαθάριστη καμινάδα του τζακιού, υπερφορτωμένα πολύμπριζα που δημιουργούν βραχυκυκλώματα, ηλεκτρικές κουβέρτες, ξεχασμένα κεριά και καντήλια, το τσιγάρο στο κρεβάτι, χημικά αποφρακτικά αποχετεύσεων με θειικό οξύ (βιτριόλι) είναι οι βασικές αιτίες των εγκαυμάτων που φτάνουν στα Νοσοκομεία της χώρας.
Κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 60% από αυτούς τους τραυματισμούς θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί μέσω προγραμμάτων πρόληψης και κατάλληλης ενημέρωσης».
Η Πανελλήνια Ημέρα Πρόληψης Εγκαυμάτων αποτελεί μια πρωτοβουλία της SALVIA (SALVIA Burns Association), της Ελληνικής Οργάνωσης για το έγκαυμα και τους εγκαυματίες σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (ΕΕΠΕΑΧ), με στόχο στην ευρύτερη ενημέρωση του κοινού.
Το Γενικό Νοσοκομείο «Γεώργιος Παπανικολάου» , στο οποίο λειτουργεί το Κέντρο για την αντιμετώπιση εγκαυμάτων και εγκαυματιών σε όλη τη βόρεια Ελλάδα, έχει συνάψει επίσημα συνεργασία με τη SALVIA, με στόχο ένα ευρύ φάρμα δράσεων. Η κλινική πλαστικής χειρουργικής, επανορθωτικής και χειρουργικής Χειρός και η ΜΕΘ Εγκαυμάτων του Παπανικολάου, η οποία στηρίζεται από εντατικολόγους της Α' ΜΕΘ με την τεράστια εμπειρία τους αντιμετωπίζουν και διαχειρίζονται περιστατικά κάθε διαβάθμισης.