Πρόεδρος ΕΟΔΥ στο CNN Greece: Λεπτομερής επιτήρηση των νερών της Θεσσαλίας έως την άνοιξη
Ανανεώθηκε:
Ανέλαβε και τυπικά τα καθήκοντά του, ο νέος πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας καθηγητής Χρηστάκης Χατζηχριστοδούλου.
Ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ θα μοιράζει το επόμενο διάστημα τον χρόνο του μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλίας- καθώς συμμετέχει στο Συντονιστικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας στη Λάρισα, όπου μαζί με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, πραγματοποιούν κάθε ημέρα συσκέψεις και τη σχετική ενημέρωση, σε θέματα δημόσιας υγείας και υγειονομικών απειλών, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες.
Όπως τονίζει μάλιστα στο CNN Greece ο καθηγητής, έως ότου λήξει η κατάσταση συναγερμού στην περιοχή της Θεσσαλίας, θα βρίσκομαι εκεί.
Σύνθετο υγειονομικό πρόβλημα η Θεσσαλία
Όπως είναι λογικό, το ζήτημα της υγειονομικής απειλής από τις πρόσφατες πλημμύρες, αποτελεί το μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας αυτή τη στιγμή και για τον ΕΟΔΥ αλλά και προσωπικά για τον κ. Χατζηχριστοδούλου.
Μάλιστα ο νέος πρόεδρος του Οργανισμού το χαρακτηρίζει πολύ πιο σύνθετο ζήτημα ακόμη και από τον COVID-19. Η μεγάλη πρόκληση, είναι να μην ξεφύγουν τα παθογόνα και το νερό να παραμείνει ασφαλές στην περιοχή της Θεσσαλίας,
Για το λόγο αυτό, πρέπει να παρακολουθούμε ανελλιπώς τις γεωτρήσεις, όσον αφορά στην καταλληλότητα και ασφάλεια του νερού, επισημαίνει, προσθέτοντας ότι μέχρι την Άνοιξη θα πρέπει να συνεχισθεί όλη αυτή η λεπτομερής καταγραφή των δεδομένων καθώς και η επιτήρηση.
Ο καθηγητής μάλιστα αναφέρεται και στα τρία κρούσματα λεπτοσπείρωσης που καταγράφηκαν και τα οποία ανακοίνωσε την Παρασκευή, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Ο καθηγητής γνωρίζει σε βάθος τα θέματα δημόσιας υγείας, επομένως δεν φαίνεται να μείνουν πίσω και τα υπόλοιπα ζητήματα, όπως το κτίσιμο μιας σωστής επιδημιολογικής παρατήρησης σε όλη τη χώρα, το θέμα της ανθεκτικότητα των μικροβίων αλλά και η ανάγκη ο Οργανισμός, να μπει σε τροχιά ψηφιακής μεταρρύθμισης. Η ψηφιακή εποχή του ΕΟΔΥ μάλιστα, είναι η ύψιστη προτεραιότητα για το νέο πρόεδρο.
Η ψηφιακή εποχή του ΕΟΔΥ
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου, αναφέρει ότι μέχρι το Δεκέμβριο, θα είναι έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα – ένα σύστημα μάλιστα το οποίο υπάρχει στον Οργανισμό από το 2020 και δεν έχει αξιοποιηθεί- η οποία θα καταγράφει και θα περιλαμβάνει όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα, των υποχρεωτικά δηλωμένων νοσημάτων, αλλά και τη συνδρομική επιτήρηση. Μάλιστα αξίζει να σημειώσουμε ότι το ψηφιακό αυτό περιβάλλον, σύμφωνα με το συνομιλητή μας, θα διασφαλίζει απόλυτα την ασφάλεια όλων των δεδομένων και τα GDPR.
Αναφορικά με το θέμα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ υπογραμμίζει ότι υλοποιούμε την πιο σοβαρή υγειονομική ανάλυση, ενώ στη συνέχεια θα στηθεί και εργαστηριακό reporting, με εργαστηριακή καταγραφή που θα περιλαμβάνει και την ανθεκτικότητα των μικροβίων.
Φυσικά ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, θα συνεχίσει να καταγράφει και την πορεία του COVID-19, σε άλλο επίπεδο, ωστόσο θα συνεχιστεί και η επιδημιολογική και η γονιδιακή και η υγειονομική καταγραφή.
Να θυμίσουμε επίσης, ότι ο ΕΟΔΥ έχει ενταχθεί και σε τρία προγράμματα του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης (RRF), τα οποία θα αξιοποιηθούν σε δεύτερο χρόνο.
Έτσι έχουν τα πράγματα για τον ΕΟΔΥ, το μεγαλύτερο Οργανισμό δημόσιας υγείας στη χώρα μας, ενώ ίσως αξίζει να πούμε κάπου εδώ, ότι η αντικατάσταση του απερχόμενου προέδρου Θεοκλή Ζαούτη δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, αφού οι αλλαγές στον Οργανισμό, είχαν ήδη δρομολογηθεί εδώ και 4 τουλάχιστον μήνες, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές. Και το υπουργείο Υγείας άλλωστε, είχε εξαγγείλει εδώ και καιρό διοικητικές αλλαγές, με τις θέσεις των αντιπροέδρων να καταργούνται.
Ένα βαρύ βιογραφικό
Ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου είναι καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο τμήμα Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Γεννήθηκε το Μάιο του 1961 και μεγάλωσε στο χωριό Ζώδεια της Κύπρου.
Το 1987 έλαβε το πτυχίο της Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατέχει την ειδικότητα της Παιδιατρικής από το έτος 1993. Μετεκπαιδεύτηκε (1996-1997) στην παρεμβατική επιδημιολογία, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος EPIET, στη Μεγάλη Βρετανία.
Εκλέχτηκε επίκουρος καθηγητής της Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το 2003. Τακτικός καθηγητής πρώτης βαθμίδας έγινε το 2013. Ακαδημαϊκά και ερευνητικά οργάνωσε το νέο εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο τμήμα Ιατρικής στη Λάρισα.
Ήταν ο ιδρυτής του Εθνικού Κέντρου Επιδημιολογικής Παρακολούθησης και Παρέμβασης, ενώ τη χρονική περίοδο 2011 έως 2016 διετέλεσε κύριος σύμβουλος σε θέματα επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ. Πριν και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ο Δρ. Χατζηχριστοδούλου υπηρέτησε ως επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος υγειονομικής επιτήρησης των Ολυμπιακών Αγώνων.
Από το 2006 μέχρι και σήμερα είναι διευθυντής του εν λόγω Εργαστηρίου και είναι επίσης επιστημονικός υπεύθυνος του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας (ΠΕΔΥ) για όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το εργαστήριο ευθύνης του τυγχάνει σήμερα συνεργαζόμενο μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για θέματα του διεθνή υγειονομικού κανονισμού. Πρόσθετα, σήμερα είναι επίσης διευθυντής του ΜΠΣ, με τίτλο «Εφαρμοσμένη Δημόσια Υγεία και Περιβαλλοντική Υγιεινή». Διοικητικά, τη χρονική περίοδο 2017-2020, ο δρ. Χατζηχριστοδούλου διετέλεσε Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Είναι Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Δημόσιας Υγείας και Περιβαλλοντικής Υγιεινής, του Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής και του Ευρωπαϊκού Επιστημονικού Σωματείου για την υγεία και την υγιεινή στις θαλάσσιες μεταφορές. Σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει συμμετάσχει ως εμπειρογνώμων σε συναντήσεις του ΠΟΥ και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).
Το 2011, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμπεριέλαβε τον καθ. Χατζηχριστοδούλου στην ομάδα των ειδικών – εμπειρογνωμώνων για διάφορα ζητήματα του διεθνούς υγειονομικού κανονισμού.