ΕΛΛΑΔΑ

Το παρασκήνιο των αλλαγών στον ΕΟΔΥ: Από τον αμερικανοτραφή Ζαούτη, στον Χατζηχριστοδούλου

Το παρασκήνιο των αλλαγών στον ΕΟΔΥ: Από τον αμερικανοτραφή Ζαούτη, στον Χατζηχριστοδούλου
Ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

Διοικητικές αλλαγές στον ΕΟΔΥ έχει εξαγγείλει εδώ και καιρό η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ενώ οι θέσεις των αντιπροέδρων καταργούνται. Εντός της ημέρας, ανακοινώνεται το νέο Διοικητικό Συμβούλιο. 

Από τον Αμερικανοτραφή Θεοκλή Ζαούτη, στα χέρια του μεγαλωμένου στην Κύπρο Χρήστου Χατζηχριστοδούλου, περνά η διαχείριση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Η αλήθεια είναι ότι το πρωινό της Τετάρτης (13/09), υπήρχε έντονη κινητικότητα στα γραφεία του ΕΟΔΥ και θα μπορούσε κανείς να εικάσει ότι είναι λογικό, με μία κρίση δημόσιας υγείας στη Θεσσαλία, στη Μαγνησία, Λάρισα και Καρδίτσα, εξαιτίας των πρωτόγνωρων πλημμυρών. Όμως ο μέχρι σήμερα πρόεδρος του Οργανισμού καθηγητής Παιδιατρικής Θεοκλής Ζαούτης, δεν βρισκόταν στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα...

Αντίθετα, ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο τμήμα Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, γεννημένος και μεγαλωμένος στο χωριό Ζώδεια της Κύπρου, βρισκόταν μαζί με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, στην πρώτη γραμμή της μάχης, συντονίζοντας από κοινού τις ενέργειες αναφορικά με τις απειλές δημόσιας υγείας, που έχουν προκύψει στη Θεσσαλία, μετά τις πρωτοφανείς πλημμύρες. Ο καθηγητής Χατζηχριστοδούλου προΐστατο επίσης μέχρι πρότινος του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το Εργαστήριο αυτό αποτελεί και Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ και διατηρεί μόνιμο προσωπικό του Οργανισμού στο εργαστήριο.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Ζαούτης, έσπευσε σήμερα να υποβάλλει την παραίτησή του προκειμένου να μην αντικατασταθεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ωστόσο άλλες επίσης αξιόπιστες πηγές, τονίζουν ότι ο κ. Ζαούτης σχεδίαζε εδώ και καιρό την έξοδό του, μετά τις ανακοινώσεις του υπουργείου, για διοικητικές αλλαγές στον ΕΟΔΥ.

Καταργούνται οι αντιπρόεδροι στον ΕΟΔΥ

Σύμφωνα επίσης με κυβερνητικές πηγές, η αντικατάσταση του καθηγητή Θεοκλή Ζαούτη είχε δρομολογηθεί πριν τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, ενώ είχε προηγηθεί πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Υγείας με αλλαγές στη δομή του ΕΟΔΥ. Να σημειώσουμε, ότι πριν από μια εβδομάδα ανέλαβε καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου, ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας Στέλιος Ορφανός, ενώ ταυτόχρονα, αναμένεται να καταργηθούν οι δύο θέσεις των αντιπροέδρων του ΕΟΔΥ. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης, ότι εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού.

Ο ερχομός Ζαούτη από τις ΗΠΑ και οι μεγάλες προσδοκίες

Να θυμίσουμε, ότι ο καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης, ανέλαβε καθήκοντα στον ΕΟΔΥ τον Οκτώβριο του 2021, μεσούσης της πανδημίας του COVID-19 και αντικαθιστώντας τον τότε πρόεδρο Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Είναι γεγονός ότι ήρθε με μεγάλες προσδοκίες στον Οργανισμό και με όλο τον ενθουσιασμό του επιστήμονα που επιθυμεί να δημιουργήσει και να μεταφέρει τη μεγάλη εμπειρία από τις ΗΠΑ και των πανεπιστημίων που σπούδασε και εργάστηκε, στην Ελλάδα. Πλην όμως βαθιά μέσα του, μάλλον απογοητεύτηκε, καθώς δεν προχωρούσαν κάποια ζητήματα που είχε σχεδιάσει, όπως το μεγάλο στοίχημα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις αποτελούσαν το αγαπημένο του πεδίο και το προσωπικό του «στοίχημα» στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει ένα μεγάλο έργο Ηλεκτρονικής Καταγραφής σε 10 νοσοκομεία της χώρας, με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Ο θόρυβος με την υπερβάλλουσα θνησιμότητα

Με ένα βαρύ βιογραφικό στις αποσκευές του- είναι Καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Perelman School of Medicine, Διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος κλινικής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (UPENN), με περισσότερα από 230 δημοσιευμένα άρθρα σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά- ο κ. Ζαούτης, προκάλεσε αρκετό θόρυβο τον Μάρτιο του 2022, με την φράση «Υπερβάλλουσα θνησιμότητα, ή excess mortality».

Σε συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ξεσήκωσε τους δημοσιογράφους, παρουσιάζοντας τον περίφημο δείκτη «excess mortality» (σ.σ. «υπερβάλλουσα θνησιμότητα») ως έναν σωστό, αν και συντηρητικό δείκτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος αποτυπώνει την πραγματική εικόνα των θανάτων, καθώς δίνει συγκρίσιμα δεδομένα με προηγούμενες περιόδους, την ώρα που οι άλλοι σκληροί δείκτες δεν δίνουν.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece στις 11 Μαΐου 2022, ο καθηγητής Ζαούτης είχε υπογραμμίσει ότι «στη μεταπανδημική εποχή, θα πρέπει να ασχοληθούμε ενδελεχώς, με την πρόληψη των χρόνιων νοσημάτων, καθώς οι ασθενείς που κατέληξαν στη διάρκεια της πανδημίας, είναι οι άνθρωποι που είχαν υποκείμενα και βαριά νοσήματα και ότι η πανδημία μας δείχνει το δρόμο, ποια υγειονομικά ζητήματα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε».