ΕΛΛΑΔΑ

Απειλή οι καπνοί: Έκκληση του καθ. Κουλούρη για τους ασθενείς με άσθμα και καρδιακά προβλήματα

Απειλή οι καπνοί: Έκκληση του καθ. Κουλούρη για τους ασθενείς με άσθμα και καρδιακά προβλήματα
Εικόνα από την πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ / EUROKINISSI

Έκκληση προς τους ασθενείς με καρδιολογικά και αναπνευστικά νοσήματα να παραμένουν στο σπίτι τους την περίοδο αυτή που έχουν ξεσπάσει οι πυρκαγιές, απευθύνει στο CNN Greece, ο Ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, στην πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου «ΣΩΤΗΡΙΑ» κ. Νικόλαος Κουλούρης.

Οι ασθενείς με χρόνια και σοβαρά νοσήματα, είναι πιο ευαίσθητοι απέναντι στον καπνό και στα σωματίδια, επομένως είναι συνετό να παραμένουν εντός του σπιτιού τους, τονίζει ο καθηγητής, προσθέτοντας, ότι η πυκνότητα του καπνού και των σωματιδίων, είναι μειωμένη ακόμη και κατά 50% εντός της οικίας.

Το εξωτερικό περιβάλλον εξαιτίας του καπνού είναι πολύ επιβαρυμένο, ενώ αυξητικά λειτουργεί εξάλλου, και η έκθεση στον Ήλιο, υπογραμμίζει. Εάν τα πράγματα εξαιτίας της φωτιάς γίνουν απειλητικά, τότε καλό είναι να μεταφερθεί σε άλλη περιοχή ο ασθενής, σημειώνει.

Προσοχή στο έγκαυμα στους βρόγχους

Ο κ. Κουλούρης, επισημαίνει ακόμη ότι οι άνθρωποι με άσθμα, ΧΑΠ (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια) κλπ. κινδυνεύουν επίσης να πάθουν έγκαυμα στους βρόχγους του πνεύμονα και στις αεροφόρους οδούς, από την έκθεση σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες συνεπεία της φωτιάς, γεγονός πολύ σοβαρό, το οποίο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Όμως εκτός από τους ασθενείς, ο καθηγητής τονίζει ότι και οι υγιείς πρέπει να προσέχουν, όσον αφορά στην έκθεσή τους σε συνθήκες πυρός.

Επιπλέον, υπάρχουν άνθρωποι που δεν γνωρίζουν ότι ίσως αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, όπως άσθμα, ή κάποιο καρδιολογικό ζήτημα. Επομένως θα πρέπει και αυτοί να είναι πολύ προσεκτικοί, γιατί φαινομενικά μπορεί να είναι υγιείς, αλλά όχι στην πραγματικότητα να ελλοχεύει κάποιο πρόβλημα υγείας.

Όχι αλκοόλ και μπύρα

Αναφορικά με τη θεραπεία που ακολουθούν κάποιοι άνθρωποι με καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα, ο συνομιλητής μας υποστηρίζει ότι:

«Εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, αλλά και των πυρκαγιών, καλό είναι να ερωτάται ο γιατρός, καθώς πολύ πιθανόν η αγωγή να πρέπει να αλλάξει.


Το καλοκαίρι συνήθως τροποποιείται η φαρμακευτική αγωγή, αλλάζουν οι δόσεις, όπως πρέπει να αλλάξει και η διατροφή σε ελαφρά γεύματα, να υπάρχει άφθονη ενυδάτωση και αποφυγή αλκοόλ.


Καλό είναι να θυμόμαστε επίσης, ότι οι μπύρες, τις οποίες καταναλώνουμε με μεγάλη ευκολία και απόλαυση στη διάρκεια της μεγάλης ζέστης, είναι δίκοπο μαχαίρι, διότι προκαλούν διούρηση. Και μεγάλη διούρηση σημαίνει ότι χάνουμε υγρά, τα οποία ο οργανισμός μας τα χρειάζεται και ίσως είναι δύσκολο να τα αναπληρώσουμε».

Πόσο ασφαλείς είμαστε όταν κολυμπάμε

Πόσο ασφαλές είναι επίσης εάν σε μία περιοχή που βάλλεται από καπνούς, οι άνθρωποι αποφασίσουν να μπουν στη θάλασσα και να κολυμπήσουν;

Η θάλασσα αποτελεί σε αρκετές περιπτώσεις παγίδα, τονίζει ο καθηγητής, σημειώνοντας, ότι «εάν υπάρχουν δένδρα και δίπλα στη θάλασσα καίγεται δάσος, τότε καλό είναι να μην βουτήξουμε, διότι από το φόβο μας, μπορεί να κολυμπήσουμε και να απομακρυνθούμε και στη συνέχεια να είναι αρκετά δύσκολο να βγούμε στη στεριά. Ξέρετε πολλές φορές ο φόβος λειτουργεί κατασταλτικά και είναι εις βάρος μας».

Αναμένεται προσέλευση στα ΤΕΠ

Σε ερώτηση τέλος για το εάν τα νοσοκομεία και ειδικότερα τα Τμήματα των Επειγόντων Περιστατικών εμφανίζουν τις ημέρες αυτές κινητικότητα, ο καθηγητής Κουλούρης, αναφέρει, ότι είναι νωρίς προς ώρας, ωστόσο εκτιμώ ότι εάν συνεχίσουν οι πυρκαγιές, τις επόμενες ημέρες, θα έχουμε σημαντική προσέλευση από ανθρώπους που έχουν εκτεθεί στους καπνούς.