ΕΛΛΑΔΑ

Γιατί ο στρεπτόκοκκος δείχνει φέτος τα «δόντια» του – Ο παιδίατρος Κων. Νταλούκας εξηγεί

Μονάδα εντατικής θεραπείας ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ / Eurokinissi - Φωτογραφία αρχείου

Υπάρχει εξήγηση -και μάλιστα ιδιαίτερα πειστική- πάνω στο ερώτημα γιατί ειδικά εφέτος έχει ενσκήψει ή για την ακρίβεια έχει επιστρέψει δριμύτερος ο στρεπτόκοκκος, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες μας δείχνει τα «δόντια» του.

Μετρώντας ήδη έξι θανάτους μικρών παιδιών από τις αρχές του 2023 και με αφορμή την πρόσφατη απώλεια του 8χρονου αγοριού στην Ημαθία, με πλήθος παιδιών –κάποια από τα οποία ευρέθησαν θετικά- να έχουν προσέλθει στο νοσοκομείο της Νάουσας, είναι λογικό οι γονείς να ανησυχούν σφόδρα, όσο και εάν οι παιδίατροι και οι επιστήμονες, να τονίζουν την ανάγκη για ψυχραιμία.

Το CNN Greece επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων κ. Κωνσταντίνο Νταλούκα, ο οποίος αναφέρει ότι δεν γνωρίζουμε εάν πρόκειται για έξαρση, ωστόσο οι παράγοντες εκείνοι που παίζουν ρόλο στην αύξηση του στρεπτόκοκκου εφέτος, συνδέονται σίγουρα και με την πανδημία του COVID-19 αλλά και με τον εγκλεισμό της πρώτης περιόδου, όσο και εάν ακούγεται υπερβολικό.

«Τα προηγούμενα χρόνια, το ανοσοποιητικό όλων μας και ιδιαίτερα των παιδιών δεν εκπαιδεύτηκε καλά, με αποτέλεσμα να έχουμε αύξηση των ιογενών λοιμώξεων τόσο το χειμώνα, όσο και το καλοκαίρι», υπογραμμίζει και προσθέτει:

«Οι ιογενείς λοιμώξεις μειώνουν το ανοσοποιητικό, ιδιαίτερα η ιλαρά και η ανεμοβλογιά αλλά και οι ιώσεις. Η έκπτωση αυτή του ανοσοποιητικού επομένως, έχει ως συνέπεια την αύξηση του στρεπτόκοκκου. Και είναι γεγονός, ότι οι ιώσεις του χειμώνα και της Άνοιξης ήταν πολλές».

Ήταν εποχιακό νόσημα

Ο κ. Νταλούκας, υποστηρίζει, παράλληλα, ότι δεν έχουμε καινούριο μικρόβιο και στέλεχος.

Ωστόσο, σύμφωνα και με την επιδημιολογία, φαίνεται ότι κάποια στελέχη και μικρόβια που ήταν στο περιθώριο, εμφανίζονται στην πρώτη γραμμή μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

Επομένως, υπάρχει αύξηση στη διεισδυτική λοίμωξη σε ποσοστό 1% με 2% και ορατή αύξηση σε απλές στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις, όπως η φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, η πιο κοινή λοίμωξη.

Ο κ. Νταλούκας επισημαίνει ότι ο στρεπτόκοκκος, ήταν νόσημα που είχε εποχιακή αύξηση πριν την πανδημία, ενώ το καλοκαίρι δεν είχαμε σχεδόν ποτέ κρούσματα φαρυγγοαμυγδαλίτιδας.

Η εκτίμησή του είναι ότι όταν κλείσουν τα σχολεία, το πρόβλημα θα εκτονωθεί, θα υπάρξει ύφεση, γιατί θα σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης.

«Γενικά δεν χρειάζεται πανικός», επισημαίνει εμφατικά ο ίδιος.

Νοσούν και οι μεγαλύτερες ηλικίες

Τι συμβαίνει, όμως, με τις μεγαλύτερες ηλικίες, που και εκεί καταγράφονται κάποια κρούσματα;

Σύμφωνα με τον συνομιλητή μας, επειδή οι μεγαλύτερες ηλικίες έχουν αντισώματα και το ανοσοποιητικό τους είναι πιο εκπαιδευμένο, τα κρούσματα είναι λιγότερα.

Μπορεί παρόλα αυτά, να κολλήσει κάποιος ένα μικρόβιο σε οποιαδήποτε ηλικία και εάν βρίσκεται.

Θα ακολουθήσει την αγωγή με αντιβίωση 10 ημερών.

Και τα παιδιά που νοσούν, θα πρέπει να ακολουθήσουν την 10ήμερη αγωγή με αντιβίωση και ευτυχώς χάρη στα αντιβιοτικά δεν έχουμε τις επιπλοκές.

Όσον αφορά στο διεισδυτικό στρεπτόκοκκο, ο κ. Νταλούκας αναφέρει ότι οι πιο κοντινές επαφές του πάσχοντα, θα πρέπει να λάβουν χημειοπροφύλαξη, αλλά μόνο όταν έχουμε κρούσμα διεισδυτικού στρεπτόκοκκου.

Είναι τα strep test η λύση;

Αναφορικά με τα strep test, και εάν θα πρέπει να καταφεύγουν σε αυτά οι γονείς άμεσα όταν το παιδί εμφανίσει πυρετό και πονόλαιμο, ο συνομιλητής μας, δηλώνει αντίθετος, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να καταφεύγουμε άμεσα στη λύση των γρήγορων διαγνωστικών τεστ.

Ένας πυρετός ή πονόλαιμος, μπορεί να σημαίνει ότι το παιδί έχει λοιμώδη μονοπυρήνωση, ή κάποια άλλη ιογενή λοίμωξη.

Βεβαίως όταν υπάρχει πύον στον λαιμό και δη ρυπαρό, τότε αυτό είναι δείγμα στρεπτόκοκκου. Καλό είναι πάντα ο γονιός, να επισκέπτεται με το παιδί τον παιδίατρο.

Ας ξαναδούμε στη συνέχεια μερικά πρακτικά στοιχεία, γύρω από το στρεπτόκοκκο που μας έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα τελευταία.

Τι είναι και πώς μεταδίδεται

Πρόκειται για ένα κοινό μικρόβιο το οποίο συναντάται πολύ συχνά.

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται μέσω των μολυσμένων σταγονιδίων από τις εκκρίσεις ασθενών, της επαφής με επιμολυσμένες επιφάνειες, της επαφής με μολυσμένες πληγές στο δέρμα των ασθενών και από υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Όπως σημειώνει ο ΕΟΔΥ, ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από άτομα που είναι συμπωματικά και νοσούν, παρά από υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Τα συμπτώματα που θα παρουσιάσει το πάσχον άτομο είναι ανάλογα με το είδος της λοίμωξης που θα του προκαλέσει το βακτήριο.

Για παράδειγμα η φαρυγγοαμυγδαλίτιδα εκδηλώνεται με πυρετό, κυνάγχη (πονόλαιμο), δυσκαταποσία, διόγκωση των αμυγδαλών με λευκωπό επίχρισμα, διόγκωση των λεμφαδένων και αιμορραγικά στίγματα (πετέχειες) στην υπερώα.

Σε σπάνιες περιπτώσεις ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μπορεί να προκαλέσει διεισδυτική νόσο στον άνθρωπο (iGAS-invasive Group A Streptococcus), δηλαδή πολύ σοβαρή λοίμωξη που χωρίς την κατάλληλη και άμεση αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο.

Η αντιμετώπιση – Δεν υπάρχει εμβόλιο

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο ομάδας Α.

Ωστόσο υπάρχουν κάποια εμβόλια υπό μελέτη έναντι του βακτηρίου.

Όταν διαγνωσθεί η λοίμωξη από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α οι ειδικοί την αντιμετωπίζουν άμεσα με αντιβιοτικά, ανάλογα με τη βαρύτητα της λοίμωξης.

Το CNN Greece είχε επικοινωνήσει πριν μερικές ημέρες και με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολισμών καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία είχε τονίσει ότι πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο εμβόλιο για το οποίο παλεύει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα εδώ και χρόνια και δεν τα έχει καταφέρει.

Όμως το μικρόβιο είναι ευαίσθητο ευτυχώς στα αντιβιοτικά και επομένως έχουμε μία σημαντική ιατρική λύση στα χέρια μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης