Καθ. Κωνσταντόπουλος για στρεπτόκοκκο: Η σωστή κλινική διάγνωση σώζει – Η εκτίμηση για τον 8χρονο
Ανανεώθηκε:
Για ένα σπάνιο και σχετικά μεμονωμένο περιστατικό, το οποίο δεν πρέπει να μας ανησυχήσει, κάνει λόγο ο Καθηγητής Παιδιατρικής και πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, αναφερόμενος στο 8χρονο αγοράκι, που κατέληξε από στρεπτόκοκκο στην Ημαθία.
Παράλληλα ωστόσο, μέσα από το CNN Greece, απευθύνει έκκληση προς όλους τους συναδέλφους του, να αξιολογούν το κάθε περιστατικό- και ιδιαίτερα τα παιδιά με πυρετό- τόσο κλινικά όσο και εργαστηριακά, προκειμένου να εντοπίσουν εάν ο πυρετός προέρχεται από στρεπτόκοκκο ή από ίωση.
Ακόμη και μία γενική εξέταση αίματος, μπορεί να δείξει εάν υπάρχει πρόβλημα στρεπτόκοκκου, ώστε να λάβει άμεσα αντιβίωση ένα παιδάκι, επισημαίνει ο καθηγητής, ο οποίος προσθέτει ότι αντίθετα από ό,τι νομίζουμε, ένα strep test, μπορεί να δείξει σε ποσοστό μόλις 60% με 65% εάν υπάρχει πράγματι στρεπτόκοκκος.
Η εκτίμησή του για το 8χρονο παιδάκι που κατέληξε στην Ημαθία, είναι ότι το παιδί πρέπει να είχε το μικρόβιο από την αρχή και υπήρξε καθυστέρηση μάλλον στη διάγνωση.
Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνεται όσο πιο άμεσα η διάγνωση, ενώ η κλινική διάγνωση μπορεί να βοηθήσει σημαντικά.
Και αυτό, διότι εάν το παιδί έχει πύον ρυπαρό και βρώμικο στο λαιμό του, αυτό αποτελεί ένδειξη ότι υπάρχει στρεπτόκοκκος, ενώ εάν το πύον είναι σχεδόν λευκό, τότε υπάρχει ίωση.
Σε κάθε περίπτωση, ο καθηγητής Κωνσταντόπουλος, τονίζει ότι το κάθε περιστατικό, πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη δέουσα προσοχή και υπευθυνότητα και να γίνεται όσο το δυνατόν πιο άμεσα η διάγνωση.
Ο στρεπτόκοκκος Α μεταδίδεται:
• Mέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο
• Mέσω του βήχα και του φτερνίσματος
• Aπό μια πληγή
Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί, αλλά να μπορούν να τα μεταδώσουν.
Ο κίνδυνος διασποράς, όμως, είναι πολύ μεγαλύτερος όταν ένα άτομο έχει συμπτώματα.
Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από στρεπτόκοκκο
Ο στρεπτόκοκκος Α προκαλεί λοιμώξεις στο δέρμα, τους μαλακούς ιστούς και την αναπνευστική οδό.
Τέτοιου είδους λοιμώξεις είναι, μεταξύ άλλων οι εξής:
• αμυγδαλίτιδα
• φαρυγγίτιδα
• οστρακιά
• μολυσματικό κηρίο
Οι λοιμώξεις αυτές σπανίως είναι σοβαρές. Τα συμπτώματά τους υποχωρούν με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής.
Το 6ο περιστατικό στην Ελλάδα το 2023
Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, το περιστατικό του 8χρονου αγοριού που κατέληξε στην Ημαθία, είναι το έκτο μεμονωμένο περιστατικό θανάτου από iGAS σε παιδί στην Ελλάδα, κατά το έτος 2023
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας.
Η συχνότητα εμφάνισης της φαρυγγίτιδας από GAS συνήθως κορυφώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες και στις αρχές της άνοιξης.
Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις ο GAS μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και απειλητική για τη ζωή λοίμωξη iGAS.
Τη Δευτέρα 12/6/2023, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ενημερώθηκε από νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας σχετικά με περιστατικό διεισδυτικής στρεπτοκοκκικής νόσου (iGAS) από στρεπτόκοκκο ομάδας Α (Streptococcus pyogenes) σε άρρενα ηλικίας επτά ετών, που κατέληξε στη ΜΕΘ με κλινική εικόνα σηπτικής καταπληξίας.
Στη χώρα μας, οι λοιμώξεις από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α δεν επιτηρούνταν μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων.
Ο ΕΟΔΥ απέστειλε ενημερωτικό σημείωμα με οδηγίες σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας σχετικά με την αναγκαιότητα να δηλώνονται στον ΕΟΔΥ όλα τα περιστατικά της διεισδυτικής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο ομάδας Α.
Εστάλησαν οδηγίες στις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας σχετικά με τη διαχείριση κρουσμάτων iGAS στο οικιακό και σχολικό περιβάλλον και ενημερώθηκε η επιστημονική κοινότητα.
Ο ΕΟΔΥ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το ECDC και συμμετέχει ενεργά στο Κοινό Δίκτυο Επιδημιολογικής Επιτήρησης του νοσήματος σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και σε περίπτωση επικαιροποίησης των οδηγιών προς τις Αρχές Δημόσιας Υγείας θα ενημερώσει άμεσα το κοινό και την ιατρική κοινότητα.