ΕΛΛΑΔΑ

Nαυάγιο στην Πύλο: Την Παρασκευή η μεταφορά των διασωθέντων στη δομή της Μαλακάσας

ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ/EUROKINISSI

Το πρωί της Παρασκευής μετά τις 08.00 πρόκειται να ξεκινήσουν από την Καλαμάτα τα μισθωμένα από τον δήμο λεωφορεία τα οποία θα μεταφέρουν τους διασωθέντες του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου, στη δομή της Μαλακάσας.

Ανάμεσά τους είναι και κάποιοι ανήλικοι που θα μεταφερθούν αρχικά στη Μαλακάσα για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε δομές ανηλίκων.

Στο μεταξύ, σβήνουν οι ελπίδες όσο περνούν οι ώρες, για τον εντοπισμό άλλων επιζώντων από το πολύνεκρο ναυάγιο, με τον αριθμό των διασωθέντων να έχει «παγώσει» στους 104. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 79 σοροί από τη θάλασσα, αριθμός που δεν έχει αλλάξει από το απόγευμα της Τετάρτης.

Σύμφωνα με αναφορές, στα αμπάρια του αλιευτικού σκάφους «Αντριάνα» βρίσκονταν γυναίκες και παιδιά, ενώ μετανάστες που γλίτωσαν από την τραγωδία, μεταφέρουν πως πάνω στο πλοίο επέβαιναν 500-700 άτομα, ωστόσο ο ακριβής αριθμός δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί.

Μάλιστα, κατά πληροφορίες, το σκάφος φέρεται τελικά να ξεκίνησε άδειο από την Αίγυπτο και κατόπιν να «φόρτωσε» επιβάτες στο Τομπρούκ της Λιβύης.

Προορισμός του αλιευτικού ήταν η Ιταλία, ενώ μέχρι στιγμής έχουν γίνει εννέα συλλήψεις Αιγυπτίων, που φέρονται να ήταν οι διακινητές. Ανάμεσα στους διασωθέντες υπάρχουν υπήκοοι Αιγύπτου, Λιβύης και Πακιστάν.

Στο μεταξύ, κρίσιμα είναι τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα, τόσο για τον αριθμό των επιβαινόντων στο αλιευτικό, που ναυάγησε ανοιχτά της Πύλου, όσο και για τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες ναυάγησε.

Πληροφορίες, που δημοσιεύουν και ιταλικά ΜΜΕ, είναι ότι υπήρξε μεγάλη αναταραχή πάνω στο πλοίο, μεταξύ μεταναστών και δουλεμπόρων, που μπορεί να δικαιολογεί την ανατροπή του, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος υποστηρίζει πως δεν μπορούσε να γίνει επιχείρηση νωρίτερα στα διεθνή ύδατα, δίχως την έγκριση του κυβερνήτη.

Γιατί είναι δύσκολο ανασυρθεί το ναυάγιο

Επαγγελματίες δύτες και εκπαιδευτές, τονίζουν στο CNN Greece ότι το ναυάγιο είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανασυρθεί, καθώς στο σημείο όπου βυθίστηκε, το βαθύτερο της Μεσογείου (Calypso Deep), μπορούν να φτάσουν μόνο υποβρύχια ειδικά ρομποτικά οχήματα, που η Ελλάδα δεν διαθέτει.

Μια τέτοια επιχείρηση ανάσυρσης θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μόνο με τη συνδρομή χωρών που διαθέτουν ανάλογα ρομποτικά μηχανήματα, ωστόσο το κόστος είναι δυσβάσταχτο, σημειώνουν επαγγελματίες του είδους.

«Μιλάμε για ένα κόστος άνω των 100 εκατ. ευρώ -και περισσότερο- τη στιγμή που σχεδόν καμία χώρα στην Ευρώπη δεν διαθέτει τέτοια μηχανήματα. Επομένως, εάν προκύψει ένα τέτοιο σενάριο ποιος θα αναλάβει το κόστος; Ποιες χώρες θα συνδράμουν; Σε περίπτωση που όντως συνέβαινε κάτι τέτοιο, η επιχείρηση θα είχε διάρκεια τουλάχιστον για 15 ημέρες. Θα έπρεπε επομένως να ζητήσουμε βοήθεια πιθανότατα από Αμερική, έχοντας κατά νου τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, καθώς θα έπρεπε να συρθούν καλώδια σε βάθος τουλάχιστον 5.000 μέτρων. Επίσης, όσο περνούν οι ώρες οι ελπίδες για επιζώντες εξανεμίζονται», αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές που έχουν γνώση επί του θέματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης