ΕΛΛΑΔΑ

Χατζητέγας στο CNN Greece: Πόσοι θα πάρουν φέτος εισιτήριο για τα ΑΕΙ - Οι αλλαγές και οι ευκαιρίες

EUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Χωρίς εντυπωσιακές αλλαγές και με το σύστημα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής διεξάγονται οι Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2023.

Ο εκπαιδευτικός Γιώργος Χατζητέγας σε συνομιλία του με το CNN Grece κάνει τις πρώτες εκτιμήσεις για τα φετινά ποσοστά επιτυχίας των υποψηφίων, αναφέρει όλες τις αλλαγές-μεταφορές τμημάτων που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν και καταγράφει τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για τους υποψηφίους σε ότι αφορά την επιλογή σχολών.

Συγκεριμένα, ο κ. Χατζητέγας εκτιμά πως φέτος θα έχουμε μια επανάληψη των ίδιων με πέρυσι ποσοστών επιτυχίας και οι υποψήφιοι που θα βρουν μια θέση στην ανώτατη εκαπίδευση θα είναι περίπου οι μισοί υποψήφιοι των ΕΠΑΛ και δύο στους τρεις από τα ΓΕΛ.

Τα ποσοστά επιτυχίας

«Στις φετινές εξετάσεις, δεν έχουμε κάποιες εντυπωσιακές μεταβολές. Παραμένει σίγουρα το θέμα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής το οποίο ήταν με ένα τρόπο και κεντρικό προεκλογικό θέμα. Παραμένει δηλαδή η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που σαν ενα κριτήριο βαζει ένα φρένο, έναν πήχυ για την είσοδο στο Πανεπιστήμιο. Παραμένει επίσης το παράλληλο μηχανογραφικό για τα δημόσια ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτησης. Αυτά είναι τα δύο χαρακτηριστικά που έχουμε για όσους δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις», εξηγεί ο κ. Χατζητέγας και συνεχίζει:

«Για όσους βέβαια δεν πετύχουν την είσοδό τους σε Πανεπιστήμιο, παραμένει η εναλλακτική των δημοσίων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτησης. Σίγουρα αυτό που μπορούμε να πούμε για φέτος, είναι ότι θα δούμε μια επανάληψη των ίδιων ποσοστών επιτυχίας, που σημαίνει δηλαδή ότι δύο στους τρεις απόφοιτους Γενικού Λυκείου θα βρουνε θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο ένας στους τρεις σίγουρα θα πρέπει να αναζητήσει κάτι διαφορετικό για τη συνέχεια των σπουδών του, δηλαδή κάποιο δημόσιο ή ιδιωτικό κολλέγιο που έχουν πια τα τελευταία χρόνια αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα, αλλά όχι ακαδημαϊκά. Η εικόνα στα ΕΠΑΛ που κι αυτά αποτελούν μια οδό στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αναμενεται να είναι ίδια. Θα έχουμε δηλαδή 15.000 διαγωνιζόμενους από τα ΕΠΑΛ από τους οποίους περίπου το 50% θα βρει θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».

«Άρα ένας στους δύο από τα ΕΠΑΛ και 2 στους 3 από τα ΓΕΛ θα περάσουν τις πύλες των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων».

Οι αλλαγές και τα νέα τμήματα

Μικρές αλλαγές αναμένονται στο μηχανογραφικό όπως αναφέρει ο κ. Χατζητέγας τονίζοντας ότι «θα έχουμε ουσιαστικά λίγα νέα τμήματα».

«Το ένα είναι αειφορικής γεωργίας στο Αγρίνιο και ένα τμήμα γεωπονίας στο Μεσολόγγι που προστίθενται στο δεύτερο και το τρίτο επιστημονικό πεδίο. Επίσης έχουμε από πέρυσι μια εμφανή μετατόπιση υποψηφίων ανάμεσα στα επιστημονικά πεδία δηλαδή έχουμε λιγότερους υποψηφίους στο πρώτο επιστημονικό πεδίο των ανθρωπιστικών σπουδών. Πέρυσι το ποσοστό εκεί ήταν 24%, αντίθετα έχουμε αύξηση του ποσοστού των παιδιών που επιλέγουν το 4ο επιστημονικό πεδίο των σπουδών οικονομίας και πληροφορικής. Υπάρχει δηλαδή και μια εσωτερική μετακίνηση υποψηφίων η οποία ενδεχομένως να σχετίζεται και με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής», αναφέρει.

Οι ευκαιρίες για τους υποψηφίους και οι αλλαγές τμημάτων

«Σίγουρα στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο έχουμε πιο αυξημένες συνθήκες ανταγωνισμού, ενώ στο πρώτο των ανθρωπιστικών σπουδών, υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για τους υποψηφίους και για καλές σχολές», συνεχίζει ο κ. Χατζητέγας και επισημαίνει:

«Στο τέταρτο πεδίο των σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής έχουμε μια μετακίνηση τμημάτων ετσι ώστε να εκτονωθεί και η ζήτηση. Συγκεκριμένα αρκετές σχολές που ήταν μέχρι τώρα ήταν στο 2ο και το 3ο επιστημονικό πεδίο, προστίθενται και στο 4ο ως κοινά τμήματα τριών επιστημονικών πεδίων».

«Αυτά είναι τμήματα της περιφέρειας που σχετίζονται με το περιβάλλον, όπως αυτό που υπάρχει στη Μυτιλήνη, ένα αντίστοιχο τμήμα στην Λάρισα, ένα τρίτο στην Ζάκυνθο και βέβαια και κάποια τμήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον και τη διαχείρισή του όπως είναι το τμήμα δασολογίας και διαχείρησης στην Ορεστιάδα και το τμήμα αγροτικής ανάπτυξης επίσης με έδρα την Ορεστιάδα. Δηλαδή έχουμε περισσότερα τμήματα και περισσότερες θέσεις στο 4ο επιστημονικό πεδίο στο οποίο όμως, μετακόμισαν όπως είπαμε αρκετά τμήματα. Βεβαίως αυτά είναι τμήματα της περιφέρειας χαμηλής ζήτησης και έχουμε ουσιαστικά κενές θέσεις και σε μια προσπάθεια αναζήτησης υποψηφίων προστέθηκαν και στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο».

Αναφορικά με τις σχολές υψηλής ζήτησης ο κ. Χατζητέγας επισημαίνει ότι «θα πρέπει να περιμένουμε τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων».

Όπως τονίζει «οι αυξομειώσεις των βάσεων πάντοτε επηρεάζονται από το βαθμό δυσκολίας ή ευκολίας των θεμάτων. Όταν δηλαδή τα θέματα είναι εύκολα έχουμε ανοδικές τάσεις και αντίθετα, ότα τα θέματα είναι δύσκολα έχουμε καθοδικές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης