ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ CNN GREECE ΕΛΛΑΔΑ

Τι συμβαίνει με τον καιρό αυτό το μήνα; Ο Κώστας Λαγουβάρδος αναλύει και εξηγεί

Τι συμβαίνει με τον καιρό αυτό το μήνα; Ο Κώστας Λαγουβάρδος αναλύει και εξηγεί
Μια παπαρούνα κάτω από το συννεφιασμένο ουρανό των Τρικάλων (ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI)

Κρύο, βροχοπτώσεις, καταιγίδες αλλά και απότομη άνοδος της θερμοκρασίας είναι τα χαρακτηριστικά του καιρού που παρατηρούνται για τον μήνα Μάιο. 

«Μάλιστα, πριν από δύο μέρες δηλαδή στις 14 Μαΐου ο υδράργυρος άγγιξε τους 32 βαθμούς Κελσίου» επισημαίνει ο Διευθυντή Ερευνών της Υπηρεσίας meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος στο CNN Greece.

Πού οφείλεται όμως αυτή η αστάθεια του καιρού;

Είναι φυσιολογική η εναλλαγή της θερμοκρασίας ή μήπως οφείλεται στην κλιματική αλλαγή;

Ο κ. Λαγουβάρδος εξηγεί γιατί ήταν κρύος ο καιρός το πρώτο 15νθήμερο του Μαΐου και πού θα κυμανθεί η θερμοκρασία μέχρι το τέλος του.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ειδικό, η εναλλαγή του καιρού την περίοδο της άνοιξης ακόμα και στις αρχές καλοκαιριού είναι φυσιολογική, γεγονός που έχουμε δει να συμβαίνει και στο παρελθόν σε προηγούμενες χρονιές.

Για παράδειγμα:

«Ο μήνας Απρίλιος ήταν ένας κρύος μήνας σε όλη τη χώρα - με σημαντικές από τις κανονικές τιμές- προς τα κάτω, ωστόσο, είναι κάτι το οποίο είχε ξανασυμβεί και το 2011. Επομένως δεν είναι παράλογο να έχουμε θερμοκρασίες που να ξεφεύγουν από τα κανονικά επίπεδα, κάποιους μήνες το χρόνο. Αυτό συμβαίνει όλες τις εποχές του χρόνου, δηλαδή παρατηρούμε ότι κάποιοι μήνες εκδηλώνουν μία ακραία συμπεριφορά. Αυτό είναι μέσα στο πλαίσιο της γενικής κλιματικής αλλαγής της θερμοκρασίας. Βέβαια, δεν σημαίνει ότι όλοι οι μήνες θα είναι πιο ζεστοί από τα κανονικά για την εποχή, επίπεδα.


Επίσης, έχουμε παρατηρήσει ότι κάποιοι μήνες κινούνται σε χαμηλά – για την εποχή – επίπεδα, όπως για παράδειγμα ο Μάρτιος του ‘22, ο οποίος ήταν ένας πολύ κρύος μήνας. Επίσης, ο Αύγουστος του 2022 ήταν εξίσου ένας κρύος μήνας. Το ίδιο συνέβη και με άλλους μήνες που ήταν ζεστοί που ήταν πάνω από τα κανονικά επίπεδα, όπως για παράδειγμα ο Δεκέμβριος του ΄22», τονίζει ο κ. Λαγουβάρδος.

Σχετικά με την άνοδο της θερμοκρασίας στη χώρας μας εξηγεί ότι «τα τελευταία χρόνια έχει μια ανοδική τάση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλοι οι μήνες είναι πιο ζεστοί ή πιο κρύοι. Πάντα κοιτάμε τον μέσο όρο και τη διάρκεια των φαινομένων».

Όσον αφορά τον μήνα Μάιο, αναφέρει ότι ξεκίνησε σχετικά κρύος ωστόσο, στη συνέχεια οι θερμοκρασίες ανέβηκαν.

«Φέτος παρατηρήσαμε ότι στις 14 Μαΐου ο υδράργυρος για πρώτη φορά σκαρφάλωσε στους 32 βαθμούς Κελσίου. Συνήθως αυτό γίνεται τον μήνα Απρίλιο. Φέτος όμως δεν συνέβη τον προηγούμενο μήνα αλλά στα μέσα Μαΐου, αν και το πρώτο 15νθήμερο του μήνα ήταν ψυχρό. Αλλά από κει και πέρα ανέβηκε η θερμοκρασία, όπως και σήμερα είναι υψηλή ενώ πάλι θα πέσει τις επόμενες ημέρες και θα κυμανθεί στα κανονικά επίπεδα. Η τάση όμως είναι το δεύτερο 15νθήμερο να κινείται σε φυσιολογικά για την εποχή, επίπεδα ή να υπάρχει μία άνοδος, προς τα πάνω».

«Λιγότερες βροχές με περισσότερη ένταση»

Όσον αφορά τις βροχοπτώσεις που παρατηρούνται τον μήνα Μάιο ο κ. Λαγουβάρδος επισημαίνει ότι είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο της άνοιξης χωρίς να σημαίνει ότι οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

«Και ο Απρίλιος είχε βροχές, όπως και ο Μάιος. Ο δεύτερος μάλιστα, είναι ένας μήνας με αρκετή αστάθεια καθώς εκδηλώνονται και πολλές καταιγίδες. Αυτό συμβαίνει συχνά. Είναι ένας μήνας βροχερός, με κεραυνούς και καταιγίδες. Επίσης, παρατηρείται μεταφορά σκόνης. Οι υψηλές θερμοκρασίες ή οι έντονες βροχές μέσα στην άνοιξη ή στις αρχές καλοκαιριού, είναι κάτι σύνηθες για την εποχή», λέει ο κ. Λαγουβάρδος και προσθέτει ότι:

«Τα τελευταία 30 χρόνια, παρατηρείται άνοδος της θερμοκρασίας πάνω από 1 βαθμό ως μέσος όρος όλου του χρόνου, σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στη χώρα μας και αυτό οφείλεται στην κλιματική αλλαγή».

Τέλος, επισημαίνει ότι «οι βροχές παραμένουν σε καλά επίπεδα, δηλαδή δεν έχουμε μείωση βροχοπτώσεων όμως παρατηρείται μείωση των ημερών που βρέχει και αύξηση της έντασης. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, ωστόσο, δεν είναι εύκολο να αποδοθεί χωρίς μελέτες. Όμως, η τάση αύξησης της θερμοκρασίας είναι ξεκάθαρο αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, είναι ένα φαινόμενο που το βλέπουμε σε παγκόσμιο επίπεδο», καταλήγει ο ίδιος.