Στον αναπτυξιακό προσβλέπει η κυβέρνηση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας
«Ειδικής πολιτικής και κοινωνικής βαρύτητας» θέμα θεωρεί η κυβέρνηση τον νέο αναπτυξιακό νόμο ενώ εκφράζει την εκτίμηση ότι θα επιδράσει θετικά στην οικονομία και την κοινωνία και παράλληλα θα ενεργοποιήσει τις παραγωγικές δυνάμεις, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «στρατηγικός στόχος της σημερινής διακυβέρνησης είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας στη βάση ενός βιώσιμου και δίκαιου μοντέλου ανάπτυξης».
Ο στόχος αυτός, όπως σημειώνουν, υπερβαίνει την ήπια δημοσιονομική προσαρμογή του τρέχοντος προγράμματος και θέτει τα θεμέλια για μια παραγωγική οικονομία και ευημερούσα κοινωνία.
Με τον νέο αναπτυξιακό νόμο η κυβέρνηση επιδιώκει δύο τομές σε σχέση με τις προηγούμενες πολιτικές:
- τον τερματισμό των παθητικών πολιτικών παρακολούθησης και υποστήριξης των καθιερωμένων οικονομικών τάσεων,
- τον τερματισμό της εσωτερικής υποτίμησης και την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας «με το βλέμμα στραμμένο ψηλά»
Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι θα υπάρξουν και μια σειρά από θετικές μεταβολές στη διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας με δημιουργία καινοτόμων επιχειρήσεων που παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες, αύξηση της απασχόλησης έντασης γνώσης, τεχνολογική αναβάθμιση, αύξηση του μέσου μεγέθους των επιχειρήσεων και συνεργασίες για επίτευξη οικονομιών κλίμακας, αύξηση παραγωγικότητάς/ανταγωνιστικότητας, παραγωγή υψηλής προστιθέμενης αξίας, αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης της χώρας και εντέλει βελτίωση της θέσης της στον διεθνή καταμερισμό εργασίας.
Προς την κατεύθυνση αυτή επιλέγονται να στηριχθούν ιδιαίτερα εκείνοι οι οικονομικοί κλάδοι που μπορούν να συμβάλλουν στις παραπάνω θετικές μεταβολές και στους οποίους η χώρα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και η αγρο-διατροφική αλυσίδα (από το χωράφι έως το ξενοδοχείο) αλλά και παραδοσιακοί τομείς όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία.
Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, δεν μπορεί το κράτος να απέχει από οποιαδήποτε αναπτυξιακή διαδικασία αλλά χρειάζεται ένα αποτελεσματικό κράτος που διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία καθοδήγησης και υποστήριξης. Αυτά είναι σήμερα το ΕΣΠΑ, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, το υπό ίδρυση αναπτυξιακό ταμείο, και το ανακεφαλαιοποιημένο και διαρκώς σταθεροποιούμενο τραπεζικό σύστημα.
Ο νέος αναπτυξιακός νόμος παρέχει μια σειρά από καινοτόμα εργαλεία και κίνητρα όπως:
- Η ενίσχυση γίνεται πρωτίστως με φοροαπαλλαγές προσφέροντας κίνητρα για απόδοση και όχι στήριξη ανεξαρτήτως τελικού αποτελέσματος.
- Ενίσχυση παρέχεται δευτερευόντως και με μορφή επιχορηγήσεων με ανώτατο όριο (5 εκατ. €) ανά επενδυτικό σχέδιο, ωστόσο, προκειμένου να επιτευχθεί διασπορά των ωφελούμενων, ενώ εισάγονται έπειτα από πολλά χρόνια κριτήρια για τη άμβλυνση των περιφερειακών ανισοτήτων.
- Καινοτόμα χαρακτηριστικά του νέου νόμου είναι η χρήση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και μηχανισμών της αγοράς (funds, δάνεια, κεφαλαιακές συμμετοχές) για μόχλευση των δημοσίων πιστώσεων με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην οικονομία και επιστροφή των δημοσίων πιστώσεων σε βάθος δεκαετίας.
Επιπλέον, δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στις συνέργειες και δικτυώσεις μεταξύ επιχειρήσεων και κλάδων για επίτευξη οικονομιών κλίμακας και αυξημένη παραγωγικότητα. Ενισχύονται συγχωνεύσεις, επιχειρηματικές συστάδες (clusters), ολοκληρωμένα χωρικά σχέδια και τοπικές αλυσίδες αξίας. Παράλληλα, απλοποιούνται και εκσυγχρονίζονται οι διαδικασίες σε όλα τα επίπεδα, ενσωματώνονται και οι προτάσεις των φορέων της οικονομίας μετά από ευρεία και εξαντλητική διαβούλευση μαζί τους.
Φορολογικά κίνητρα ζητά το ΕΒΕΑ
Από την άλλη πλευρά τη θέσπιση ισχυρών φορολογικών κινήτρων μέσω του αναπτυξιακού νόμου ζήτησε από την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της διευρυμένης Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα στο Επιμελητήριο Λευκάδας.
Ο κ. Μίχαλος επεσήμανε ότι το κατατεθέν στη Βουλή σχέδιο για τον Αναπτυξιακό Νόμο χρήζει σημαντικών βελτιώσεων τόσο σε ότι αφορά τα φορολογικά κίνητρα για την ενθάρρυνση επενδύσεων όσο και για την ένταξη σε αναπτυξιακά σχέδια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Πρόβλεψη για τους μετανάστες - επενδυτές
Σύμφωνα με όσα είπε το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, στον νέο αναπτυξιακό νόμο περιλαμβάνεται πρόβλεψη για τους μετανάστες –επενδυτές.
Παράλληλα, ο κ. Μάρδας σχετικά με το ελληνικό Νταβός είπε πως «προχωράει με πολύ προσεκτικά βήματα καθώς είναι κάτι που για πρώτη φορά το έχουμε στα χέρια μας».
Ο ίδιος επισήμανε ότι «έχουν γίνει σχετικές μελέτες και έχουν συσταθεί τρεις επιτροπές σε εθελοντικό επίπεδο αφού πρόθεση της κυβέρνησης είναι η δημιουργία αυτού του νησιού χωρίς τη συμβολή του κρατικού προϋπολογισμού και το ΕΣΠΑ, αλλά με τη συμμετοχή ιδιωτών-κρατών. Ήδη ορισμένα από τα κράτη στα οποία έγινε η παρουσίαση, εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους».
Με τροποποιήσεις ο αναπτυξιακός στην Ολομέλεια
Τρίμηνη παράταση δίνει η κυβέρνηση σε περίπου 6.300 επιχειρήσεις που ήταν ενταγμένες στους παλαιούς αναπτυξιακούς νόμους να ολοκληρώσουν το 50% της επένδυσή τους, ώστε να μην απενταχθούν.
Με τροποποίηση που επέφερε στον αναπτυξιακό νόμο ο υπουργός Οικονομίας, Γιώγος Σταθάκης, δίνεται παράταση μέχρι τις 31/3/2017. Με την αρχική ρύθμιση η καταληπτική προθεσμία ήταν 31/12/2016.
Με άλλη αλλαγή του Γιώργου Σταθάκη, καταργείται οποιοδήποτε περιορισμός στην έννοια της ιδίας συμμετοχής. Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας η χρηματοδότηση των επενδύσεων θα γίνεται είτε μέσω ιδίων κεφαλαίων, είτε με εξωτερική χρηματοδότηση με την προϋπόθεση ότι το 25% του συνολικού κόστους δεν περιέχει καμία κρατική ή δημόσια συμμετοχή.
Ο αναπτυξιακός νόμος εισάγεται προς συζήτηση στην Ολομέλεια την προσεχή Τρίτη και την Τετάρτη αναμένεται να ψηφιστεί.