ΕΛΛΑΔΑ

Έξι στους δέκα μαθητές το 2035 θα ασκούν επαγγέλματα που δεν υπάρχουν

Κάποια επαγγέλματα «θα τα βρούμε μπροστά μας» όπως επισήμανε Unsplash

Επαγγέλματα που δεν υπάρχουν σήμερα εκτιμάται ότι θα ασκούν το 2035 πάνω από έξι στα δέκα (ποσοστό 65%) παιδιά που τώρα πηγαίνουν στο δημοτικό σχολείο, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Ενέργειας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ) Δημήτρης Κουσκουρίδης.

Επίσης, πρόσθεσε πως κάποια επαγγέλματα «θα τα βρούμε μπροστά μας» ως ανάγκη, αλλά οι άνθρωποι που τα ασκούν δεν υπάρχουν στον επιθυμητό βαθμό. Ενδεικτικά ανέφερε τους τεχνικούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ανθρώπους που θα διαχειριστούν ενεργειακές κοινότητες και χρηματιστές ενέργειας.

Τις παραπάνω εκτιμήσεις διατύπωσε ο κ. Κουσκουρίδης, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Πράσινα Επαγγέλματα του Μέλλοντος», που διοργάνωσαν στο πλαίσιο του πολυσυνεδρίου «Money Show» το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, η Γραμματεία Κλιματικής Αλλαγής & Περιβάλλοντος ΝΔ Θεσσαλονίκης και το τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔιΠαΕ).

Κατά τον γραμματέα Κλιματικής Αλλαγής και Περιβάλλοντος της ΝΔ Ν. Θεσσαλονίκης Γιώργο Παπαϊωάννου, η Ελλάδα εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια σε ασφαλές και σταθερό περιβάλλον εργασίας και επιχειρηματικότητας και «η ΝΔ είναι έτοιμη να δημιουργήσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην οικονομία και την κοινωνία για αξιοποίηση των νέων ευκαιριών του "μέλλοντος που είναι τώρα"». Από την πλευρά του, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών, ο πρόεδρος του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και διοργανωτής του Money Show Χρήστος Σαραντόπουλος, αναφέρθηκε στη δυναμική επιστροφή του θεσμού μετά την πανδημία.

Πράσινη μετάβαση με νέες δεξιότητες και νέες ειδικότητες

Για τους δείκτες ESG (περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διακυβέρνησης), που θα λαμβάνονται ολοένα περισσότερο υπόψη «για τη σύναψη νέων συνεργασιών, την εξασφάλιση χρηματοδότησης, την προσέλκυση νέων επενδύσεων και την ικανοποίηση των πελατών» μίλησε -μεταξύ άλλων- ο Συμεών Διαμαντίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων- ΣΕΒΕ, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Κ. Μακεδονίας Κωνσταντίνος Γιουτίκας επισήμανε την ανάγκη να ληφθούν γρήγορα μέτρα στην αγορά εργασίας.

Κι αυτό διότι «η μετάβαση στα νέα δεδομένα (μεταξύ άλλων λόγω της ραγδαίας προόδου της τεχνολογίας) δεν θα είναι εύκολη, καθώς θα υπάρξει άμεση απώλεια θέσεων εργασίας, ενώ η δημιουργία νέων θα γίνεται σταδιακά και δεν θα είναι ίδια σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές».

Η αντιπρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔιΠαΕ Πέρρη Μεντζέλου εξήγησε ότι οι απόφοιτοι του τμήματος μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικές εφαρμογές στο πεδίο των έξυπνων πόλεων, επισημαίνοντας την ανάγκη σύστασης επιμορφωτικών εκπαιδευτικών εργαλείων σ' αυτή την κατεύθυνση, όπως είναι το Εργαστήριο Εικονικής Πραγματικότητας, που δημιουργήθηκε στο ΔιΠαΕ στη Σίνδο και είναι «το μοναδικό στο είδος του», που λειτουργεί μέσα σε πανεπιστήμιο παγκοσμίως.

Το έλλειμμα που υπάρχει γενικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην απόκτηση τόσο πράσινων όσο και ψηφιακών επαγγελματικών δεξιοτήτων επισήμανε η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Θεσσαλονίκης (ΚΕΔΗΘ) Δήμητρα Ακριτίδου, σημειώνοντας ότι το 1/3 των κατοίκων της Ευρώπης στερούνται ψηφιακού γραμματισμού. Η κ. Ακριτίδου υπενθύμισε ακόμα ότι το 2023 είναι ευρωπαϊκό έτος δεξιοτήτων, γεγονός που καταδεικνύει ότι η ΕΕ στηρίζει τις προοπτικές των νέων για την οικοδόμηση ενός μέλλοντος «πιο πράσινου και πιο ψηφιακού».

Για τους τομείς που μπορεί ένας μηχανικός να ασχοληθεί όσον αφορά την ανακύκλωση μπάζων, μίλησε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος και CEO της ΑΝΑΚΕΜ ΑΕ, Ηλίας Δημητριάδης, υπενθυμίζοντας ότι η εταιρία ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη και αναπτύχθηκε σε όλη την Ελλάδα με 180 μονάδες ανακύκλωσης και περισσότερους από 2.000 εργαζόμενους.

«Δημιουργούμε διαρκώς νέες θέσεις εργασίας», είπε η Αγάπη Ορφανίδου, εκ μέρους της EASTWESTGREECE, γνωστοποιώντας ότι η εταιρεία είναι έτοιμη να απορροφήσει 10 νέους-νέες σε θέσεις εργασίας. Συμπλήρωσε ότι η εταιρεία, που συνεργάζεται με περισσότερους από 70 δήμους σε όλη τη χώρα, έχει -μέσα σε έξι χρόνια -συλλέξει και διαχειριστεί 14.000 τόνους κλωστουφαντουργικών προϊόντων, ενώ για «κάθε 150 μωβ κάδους που τοποθετούνται, δημιουργούνται 3 με 4 άμεσες θέσεις εργασίας»

Ο Ανέστης Σταμάτης, διευθύνων σύμβουλος της Cactus ΑΕ, εστίασε στα πράσινα επαγγέλματα στις επιστήμες της πληροφορικής αλλά και στην τεχνολογία blockchain ενώ απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση σε όσους ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο team της εταιρείας, καθώς υπάρχουν πέντε θέσεις εργασίας για άτομα ηλικίας κάτω των 30 ετών.

Στις πολλές θέσεις εργασίας και τη βιωσιμότητα που προσφέρει ο τουρισμός, αναφέρθηκε ο Σωτήρης Μυλωνάς, σύμβουλος αειφορίας, πολιτικός μηχανικός ΑΠΘ, σημειώνοντας ότι το 81% των επισκεπτών θέλει να επισκεφτεί ένα βιώσιμο τουριστικό κατάλυμα. Εστίασε επίσης στην ανάπτυξη οικοτουρισμού, μιας αγοράς που θα φτάσει τα επόμενα χρόνια σε «πάνω από 300 δισ. δολάρια, δημιουργώντας τεράστιο χώρο για τα πράσινα επαγγέλματα»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης