Η Θεσσαλονίκη να γίνει πόλος Πανεπιστημιακής εξωστρέφειας και καινοτομίας
Ανανεώθηκε:
Όλοι μας θυμόμαστε τα γεμάτα πούλμαν με νέους και νέες να αναχωρούν για το Βουκουρέστι και άλλες βαλκανικές πόλεις προκειμένου να σπουδάσουν ιατρική ή τους χιλιάδες φοιτητές που έμπαιναν στο αεροπλάνο για να σπουδάσουν στις ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο.
Κανείς μας όμως δε θυμάται το αντίστροφο-να έρχονται στην Ελλάδα για να σπουδάσουν φοιτητες άλλων χωρών.
Δεν έχουμε καλά Πανεπιστήμια ή κάτι άλλο έλειπε;
Πριν από ένα περίπου χρόνο όταν είχα περιγράψει την πρότασή μου για να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη την εξωστέφρεια που της αξίζει, έθεσα τρεις στόχους.
Ένας από αυτούς, ήταν να αναβαθμιστεί η πόλη σε εκπαιδευτικό-ερευνητικό hub με βάση τα πανεπιστήμια και να επιτευχθεί η αναγκαία διασύνδεση με ερευνητικούς φορείς και μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή.
Η είδηση ότι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σχεδιάζει τη δημιουργία αγγλόφωνων προπτυχιακών προγραμμάτων στη Νομική και την Οδοντιατρική Σχολή αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη που υπηρετεί αυτόν τον στόχο και έρχεται σε συνέχεια του αγλλόφωνου προγράμματος που ήδη λειτουργεί στην Ιατρική.
Τα πλεονεκτήματα πολλά τόσο για την ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και για την ίδια την πόλη μας.
- Πρώτον, Upgrade της ανταγωνιστικότητας του Πανεπιστημίου σε διεθνές επίπεδο με ποιοτική αναβάθμιση των σπουδών. Νέες προσλήψεις προσωπικού, συγχρονα φηφιακά και τεχνολογικά εργαλεία, κτιριακές ανακαινίσεις, θα προστεθούν στην ακαδημαϊκή καθημερινότητα.
- Δεύτερον, η πόλη επανατοποθετείται στο Διεθνή Ακαδημαϊκό Χάρτη, αποκτά, ένα δυναμικό φοιτητικό πληθυσμό, που κινείται στους δρόμους της, μαθαίνει την ιστορία και τον πολιτισμό της, ζει την κουλτούρα της, απολαμβάνει τη διασκέδασή της. Φοιτητές από τα Βαλκάνια και από όλον τον κόσμο γίνονται κοινωνοί της ελληνικής εκπαίδευσης και αυτομάτως οι καλύτεροι πρεσβευτές της πατρίδας μας στις χώρες τους.
- Τρίτον, η εξωστρέφεια των Πανεπιστημίων δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης ενισχύοντας την οικονομία της. Η πόλη γίνεται διεθνής κόμβος έρευνας και καινοτομίας, ενώ τέτοιες πρωτοβουλίες συμβάλλουν στο brain gain, αφού επανασυστήνουν την Ελλάδα, ως έναν ισότιμο διεθνή εκπαιδευτικό προορισμό.
Είναι στο χέρι μας, η Θεσσαλονίκη να εξελιχθεί σε έδρα μεγάλων εκπαιδευτικών και ερευνητικών hubs αυξανοντας έτσι τις προοπτικές απασχόλησης και παραμονής των ταλαντούχων επιστημόνων που έχει και ανοίγοντας έναν ισχυρό αγωγό σύνδεσης με την πραγματική αγορά.
Το μεγάλο ζητούμενο της εποχής
Αυτό είναι και το μεγάλο ζητούμενο της εποχής: η απορρόφηση της μεγάλης και αυξανόμενης δεξαμενής τεχνολογικών ταλέντων. Αυτών των νέων ανθρώπων που έχουν υψηλές δεξιότητες και εξειδικευμένες γνώσεις. Αυτών των νέων ανθρώπων που μπορούν να φέρουν την αλλαγή στην πόλη.
Γιατι η εκπαίδευση είναι στην πραγματικότητα κάτι περισσότερο από τη διανομή της γνώσης. Είναι η έμπνευση για την αλλαγή προς το καλύτερο.
Γιατί η μάθηση είναι κάτι περισσότερο από το να αποστηθίζεις δεδομένα. Είναι να φτάνεις στην κατανόηση.
Εμπνευση για αλλαγή και κατανόηση των σύγχρονων αναγκών λοιπόν. Και η πρώτη ανάγκη είναι η δημιουργία ενός φιλόξενου επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Με επενδυτικά κίνητρα, με σταθερό φορολογικό πλαίσιο, σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Γιατι μπορεί «η Θεσσαλονίκη να έχει γεωγραφική εγγύτητα στις σημαντικές αγορές σε όλη την Ευρώπη», όπως έχει πει ο Alber Bourla, όμως ακόμα έχει αρκετό αναπτυξιακό δρόμο να διανύσει, για να φτάσει εκεί που της αρμόζει.