Κορωνοϊός - Σαρηγιάννης: Διπλασιασμός κρουσμάτων στα μέσα Φεβρουαρίου - «Πάμε για 16.000 ημερησίως»
Ανησυχητικά αυξητική τάση θα καταγράψει ο κορωνοϊός μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά μοντέλα που αναπτύσσει με την ομάδα του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ και στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών της Παβία, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
«Αναμένουμε στο μάξιμουμ ένα διπλασιασμό των περιπτώσεων που καταγράφονται ημερησίως σήμερα, δηλαδή στη χειρότερη περίπτωση θα πάμε στις 15.000-16.000 κρούσματα. Μπορεί και να μην φτάσουμε τόσο ψηλά. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα κυριαρχήσει το ένα ή το άλλο στέλεχος, καθώς αυτή τη στιγμή είμαστε σε μία φάση ανταγωνισμού διαφορετικών στελεχών», είπε αρχικά ο καθηγητής Σαρηγιάννης σε συνέντευξη του στο πρακτορείο FM.
Όπως επισήμανε τα δεδομένα στην παρούσα φάση δίνουν μία σχετικά πιο διαχειρίσιμη κατάσταση της διακινδύνευσης, «γιατί παρόλο που τα καινούργια στελέχη τείνουν να είναι πιο μεταδοτικά και να παρουσιάζουν ένα σημαντικό ποσοστό διαφυγής στην ανοσία, ο πληθυσμός λόγω του εμβολιασμού και της φυσικής νόσησης έχει καλύτερες άμυνες και παράλληλα υπάρχει πλέον η δυνατότητα αντιμετώπισης της Covid19, με καλύτερα φάρμακα, ειδικά σε βαριές περιπτώσεις».
Στο ερώτημα αν η πανδημία πάει προς ενδημία και πότε υπολογίζεται κάτι τέτοιο να συμβεί, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής, χωρίς να το προσδιορίζει χρονικά, απαντά ότι μπορεί να συμβεί γρηγορότερα αν σαν παγκόσμια κοινότητα και σαν Ευρωπαϊκή Ένωση πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, πχ μάσκα, έλλειψη συγχρωτισμού, απολύμανση αέρα σε δημόσιους χώρους, όπως Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που γίνεται σε Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες».
Η τηλεργασία μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή
Έχουμε κάνει πολλές μελέτες που αποδεικνύουν τη διασύνδεση κλιματικής αλλαγής και πανδημικών καταστάσεων, όπως είναι αυτή του κορωνοϊού ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης σε άλλο σημείο της συνέντευξης του. «Έχει αποδειχθεί ότι η αυξημένη έκθεση σε αιωρούμενα σωματίδια επιτείνει την τρωτότητα ενός ηλικιωμένου, ή ενός ευπαθή απέναντι στον κορωνοϊό, μεγαλώνοντας τις πιθανότητες ακόμα και θανάτου σε περίπτωση σοβαρής νόσησης.
Οπότε εδώ δημιουργείται ένα ζήτημα σε επίπεδο δράσης να μειώσει κάνεις αυτή την έκθεση και με αλλαγές στον τρόπο που διαχειριζόμαστε την σχέση κλιματικής αλλαγής και Δημόσιας Υγείας, λέει ο κ. Σαρηγιάννης εξηγώντας ότι «αυτό μπορεί να συμπεριλαμβάνει περισσότερο πράσινο στις πόλεις, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά και αυτό που πετυχημένα έγινε την πρώτη χρονιά και είναι η εισαγωγή ενός λογικού ποσοστού τηλεργασίας. Δηλαδή η δυνατότητα να μπορεί κανείς να μειώσει την ανάγκη μετακίνησης, για να πάει στη δουλειά του».
«Στην Ελλάδα, με δεδομένη τη δομή της οικονομίας μας που έχει ένα μεγάλο ποσοστό δημόσιου τομέα, θεωρώ ότι θα ήταν καλό να το δούμε. Έχουμε τις δράσεις της ψηφιακής διακυβέρνησης που διευκολύνουν όλους μας. Ας μετασχηματίσουμε τον τρόπο που δουλεύουμε και εμείς» κατέληξε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Καπραβέλος: Έχουμε 600 νεκρούς το μήνα περισσότερους και από την Κίνα
Την ίδια ώρα, ο διευθυντή της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Nίκος Καπραβέλος δεν κρύβει την ανησυχία του για τα στοιχεία των θανάτων που καταγράφονται στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό. «Η γρίπη μπορεί να ταλαιπωρεί πολύ κόσμο, όμως ο κορωνοϊός ακόμα δεν αστειεύεται», είπε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας στο Open, ο γιατρός χαρακτήρισε «απαράδεκτα χαμηλή τη συμμόρφωση στις ιατρικές οδηγίες, την ώρα που έχουμε μεγάλη διασπορά των ιώσεων».
Όπως τόνισε και στην χθεσινή εφημερία του Παπανικολάου «είχαμε πολλές εισαγωγές, κυρίως σε μεγάλες ηλικίες με υποκείμενα νοσήματα».
Μάλιστα τόνισε πως ο αριθμός των κρουσμάτων είναι «ανεπίτρεπτα ψηλός. Εξακόσιοι νεκροί το μήνα, είναι ένας δυσβάσταχτος αριθμός. Είπαμε πως θα έχουμε έξαρση όλων των ιώσεων, βλέπετε όμως οι τραγικές επιπτώσεις είναι από τον κορωνοϊό. Η γρίπη μπορεί να ταλαιπωρεί πολύ κόσμο, όμως ο κορωνοϊός ακόμα δεν αστειεύεται».
Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο είναι πως «έχουμε χαμηλό αριθμό εμβολιασμών, ενώ δεν φοράει κανένας μάσκας. Χαλαρώσαμε υπερβολικά».