ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΥ: Τα φάρμακα κατά της ραδιενέργειας που πρέπει να έχουν όλα τα κράτη – Ανανεώθηκε η λίστα

ΠΟΥ: Τα φάρμακα κατά της ραδιενέργειας που πρέπει να έχουν όλα τα κράτη – Ανανεώθηκε η λίστα
Η Μαρία Νέιρα, διευθύντρια του Τμήματος Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος του ΠΟΥ, δήλωσε πως είναι σημαντικό για κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να έχουν έτοιμα αποθέματα (AP Photo/Mary Altaffer)

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανανέωσε την Παρασκευή (27/1) τη λίστα με τα προτεινόμενα φάρμακα για την αντιμετώπιση έκθεσης σε ραδιενέργεια -κάτι που κάνει για πρώτη φορά από το 2007.

Η ανανεωμένη λίστα, που προτρέπει τα κράτη να δημιουργήσουν αποθέματα για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν ατυχήματα ή άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβάνεται σε έκθεση του ΠΟΥ, που παρουσιάζει δεδομένα και έρευνες από σχετικές ιατρικές θεραπείες που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.

Η Μαρία Νέιρα, διευθύντρια του Τμήματος Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος του ΠΟΥ, δήλωσε πως είναι σημαντικό για κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να έχουν «έτοιμα αποθέματα των φαρμάκων που θα σώσουν ζωές, θα μειώσουν τους κινδύνους και θα αντιμετωπίσουν βλάβες από την έκθεση στη ραδιενέργεια».

«Κατά τη διάρκεια έκτακτων καταστάσεων μετά από διαρροή ραδιενέργειας, οι άνθρωποι μπορεί να έχουν εκτεθεί σε μικρές δόσεις ή να απειλείται ακόμη και η ζωή τους» τονίζει σε γραπτή ανακοίνωσή της η Νέιρα.

Και συμπλήρωσε:

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να παράσχουν θεραπεία σε αυτούς που το έχουν ανάγκη -και γρήγορα».

Ο ΠΟΥ αναφέρει πως ένα ικανοποιητικό απόθεμα έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να περιλαμβάνει ταμπλέτες ιωδίου (που περιέχουν σταθερό ιώδιο) ώστε να μειωθεί η έκθεση του θυρεοειδούς στο ραδιενεργό ιώδιο, χηλικούς παράγοντες και κυτοκίνες, που χρησιμοποιούνται για να μετριάζονται οι βλάβες στον μυελό των οστών.

Στη λίστα περιλαμβάνονται και αρκετά άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση λοιμώξεων, διάρροιας και εμετού ενώ παράλληλα γίνεται εκτενής αναφορά για το πώς θα πρέπει να αποθηκεύονται αυτά τα φάρμακα και πώς να χρησιμοποιούνται σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Υπάρχουν 440 πυρηνικοί αντιδραστήρες σε ολόκληρο τον κόσμο ενώ εννέα κράτη, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Ρωσία, είναι πυρηνικές δυνάμεις.

Η έκθεση σε ραδιενέργεια μπορεί να βλάψει το DNA και να προκαλέσει καρδιαγγειακές νόσους ή καρκίνο.

Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας μπορεί να οδηγήσει σε οξύ σύνδρομο ακτινοβολίας, προκαλώντας εμετούς, ναυτία και οδηγώντας ακόμη και στο θάνατο.

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί πως αρκετές χώρες δεν έχουν ακόμη λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση τέτοιων έκτακτων περιστατικών.

Ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι η ανανεωμένη λίστα είναι απαραίτητη για τη σωστή προετοιμασία των κυβερνήσεων ανά τον κόσμο.