ΕΛΛΑΔΑ

Έκρυθμη η κατάσταση με το προσφυγικό. SOS από Σάμο, Χίο και Μυτιλήνη

Έκρυθμη η κατάσταση με το προσφυγικό. SOS από Σάμο, Χίο και Μυτιλήνη
Φώτο Αρχείου από την επειχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης REUTERS/Yannis Kolesidis

Σε έκρυθμη κατάσταση βρίσκεται και πάλι το προσφυγικό καθώς πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα στην πλειοψηφία τους σε κακές καταστάσεις σε κέντρα φιλοξενίας ή κράτησης.

Τα χθεσινά σοβαρά επεισόδια στη Σάμο που αποτέλεσμα είχαν τον σοβαρό τραυματισμό δεκαπέντε ατόμων έρχονται μόλις 24 ώρες μετά την αναταραχή που προκλήθηκε στο hot spot της Μόριας. Παράλληλα, συνεχίζεται για 18η ημέρα η απεργία πείνας των προσφύγων στη Χίο.

Τα επεισόδια προκαλούν μεγάλη ανησυχία στις τοπικές κοινωνίες, λίγες μόνο μέρες πριν ξεκινήσει για τα καλά η τουριστική περίοδος, ενώ επαναφέρει επιτακτικά το θέμα των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών και των προσφύγων αλλά και της (μη) εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας.

Χαμός στη Σάμο

Τα επεισόδια στη Σάμο είχαν ως αποτέλεσμα να γίνουν πολλές προσαγωγές. Πολλοί από τους τραυματίες φέρουν εκδορές, οκτώ χρειάστηκαν περαιτέρω περιποίηση, ενώ για έναν κρίνεται αναγκαία η μεταφορά του σε νοσοκομείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η μεταφορά του τελευταίου θα γίνει σε μεγαλύτερο νοσοκομείο εκτός νησιού.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν, όπως λένε αστυνομικές πηγές, όταν συνεπλάκησαν –για άγνωστο λόγο– μεταξύ τους Μαροκινοί, Αλγερινοί και Πακιστανοί. Οι συγκρούσεις ήταν βίαιες, ενώ κάποιοι από αυτούς που πρωταγωνίστησαν στα επεισόδια είχαν πάνω τους αιχμηρά αντικείμενα. Παράλληλα, ένα μέρος του κέντρου κράτησης καταστράφηκε, από τις φωτιές που έβαλαν μετανάστες.

Χρειάστηκε η επέμβαση σχεδόν όλης της αστυνομικής δύναμης της Σάμου για να αποκατασταθεί η τάξη, ενώ αυτή την ώρα επικρατεί ηρεμία.

Σημειώνεται, ότι ορισμένοι από όσους συμμετείχαν στα επεισόδια έχουν τραυματιστεί σοβαρά και έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο του νησιού.

Η αστυνομία διενεργεί προανάκριση, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότερες από τις προσαγωγές πρόκειται να μετατραπούν σε συλλήψεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καταυλισμός βρίσκεται πολύ κοντά στον χώρο στον οποίο πραγματοποιείται το συνέδριο της ΚΕΔΕ για το προσφυγικό ζήτημα. Εκεί δίνουν το «παρών» ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Τα επεισόδια στη Μόρια

Είχαν προηγηθεί τα σοβαρά επεισόδια που ξέσπασαν το βράδυ της Τετάρτης στο κέντρο κράτησης στη Μόρια με συμπλοκές μεταξύ μεταναστών ενώ ξέσπασε πυρκαγιά που ανάγκασε τις αρχές να εκκενώσουν τον χώρο. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΚΑΒ, τουλάχιστον δύο άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης ενώ τραυματίστηκαν άλλοι τέσσερις.

Οι συμπλοκές άρχισαν μεταξύ Αφγανών και Πακιστανών, περίπου στις 11 πριν τα μεσάνυχτα, χθες Τετάρτη. Από άγνωστη αιτία. Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι Πακιστανοί κατηγορούν τους Αφγανούς για μαφιόζικες πρακτικές ελέγχου στο hot-spot, ενώ οι Αφγανοί, από την άλλη μεριά, κατηγορούν τους Πακιστανούς για κλοπές τροφίμων ακόμα και για σεξουαλικές παρενοχλήσεις παιδιών και γυναικών οικογενειών Αφγανών στην περιοχή των τουαλετών και των μπάνιων στη βορειοανατολική πλευρά του χώρου.

Το τελευταίο είναι και το σημείο απ' όπου ξεκίνησε η φωτιά κατακαίοντας μεγάλο μέρος σκηνών με ρουχισμό, υπνόσακους κι υποδομές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Ακολούθησαν άγριες συγκρούσεις ανάμεσα σε αντιμαχόμενες φατρίες οπλισμένων με λοστούς και μαχαίρια.

Για 18η μέρα η απεργία πείνας προσφύγων και μεταναστών στη Χίο

Εν τω μεταξύ, δεκαοκτώ άνθρωποι Σύροι και Αφγανοί, άνδρες και γυναίκες, πραγματοποιούν για 18η ημέρα απεργία πείνας στη Σούδα της Χίου.
Τα αιτήματά τους, ένας δικηγόρος για την εκπροσώπηση τους και την υποβολή της αίτησης ασύλου, ο ορισμός συγκεκριμένης μέρας και ώρας για την υποβολή ασύλου, αφού δυο μήνες τώρα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα και η μεταφορά τους σε άλλη χώρα. Το CNN Greece, μίλησε με τον Ουασίμ Ομάρ, Σύρο καθηγητή Μαθηματικών που εγκατέλειψε τη χώρα του μαζί με τα δυό του παιδιά για να αναζητήσει μια καλύτερη τύχη.