Εξάρθρωσαν διεθνή σπείρα που έταζε αμύθητα πλούτη μέσω επιστολών
Τους υπόσχονταν ότι κέρδισαν το λαχείο και αντί να τους δώσουν χρήματα τους άφηναν με άδειες τσέπες.
Την απάτη τεραστίων διαστάσεων της οποίας οι εγκέφαλοι είχαν απλώσει τα πλοκάμια τους σε ΗΠΑ, Γαλλία, Ιαπωνία, Ολλανδία, αποκάλυψαν οι ολλανδικές και οι αμερικανικές αρχές.
Στελέχη της υπηρεσίας πληροφοριών και φορολογικών ερευνών (FIOD) της Ολλανδίας, σε συνεργασία με συναδέλφους τους του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, πραγματοποίησαν εκτεταμένες έρευνες σε δέκα διαφορετικές περιοχές στην Ολλανδία.
Στις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες επιστολές που υπόσχονταν αμύθητα κέρδη στους παραλήπτες, χιλιάδες φάκελοι που περιείχαν μετρητά και επιταγές, μισό εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά, ρολόγια, έργα τέχνης και αυτοκίνητα. Οι αρχές έχουν «παγώσει» επίσης ορισμένους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Έξι ολλανδικές εταιρείες θεωρούνται από τις αρχές ύποπτες ότι έπαιζαν τον ρόλο του "μεσολαβητή" για τους απατεώνες οι οποίοι είχαν στήσει το κόλπο αυτό τουλάχιστον από το 2012.
«Επιστολές, που απευθύνονταν προσωπικά στους παραλήπτες τους, τους έκαναν να πιστέψουν ότι είχαν κερδίσει κάποιο βραβείο», ότι ήταν οι νικητές σε κάποια λαχειοφόρο ή ότι θα λάμβαναν χρήματα «από φιλανθρωπία», εξήγησε η FIOD. Ωστόσο, προκειμένου να πάρουν τα κέρδη τους, τα θύματα θα έπρεπε να στείλουν ένα μικροποσό (20-45 ευρώ) σε μετρητά ή με επιταγή σε μια ταχυδρομική θυρίδα στην Ολλανδία που τους υποδείκνυαν οι δράστες. Συνολικά, οι αρχές έχουν καταμετρήσει μέχρι στιγμής 300 διαφορετικές "ύποπτες" ταχυδρομικές θυρίδες σε όλη τη χώρα.
Οι ολλανδικές εταιρείες κρατούσαν ένα μέρος των χρημάτων «ως πληρωμή για τις υπηρεσίες τους» αλλά το μεγαλύτερο μέρος της λείας μεταφερόταν σε τραπεζικούς λογαριασμούς που ανήκουν στους δράστες οι οποίοι «πιθανότατα δεν κατοικούν στην Ολλανδία».
Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει προσφύγει σε βάρος δύο ύποπτων εταιρειών και ενός Ολλανδού, εξ ονόματος των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων. Πιστεύεται ότι Αμερικανοί πολίτες έστελναν κάθε χρόνο στους απατεώνες περισσότερα από 18 εκατομμύρια δολάρια.
Η έρευνα ξεκίνησε στα τέλη του 2015, όταν οι ολλανδικές τελωνειακές αρχές εντόπισαν και κατέσχεσαν στο αεροδρόμιο Σίπολ του Άμστερνταμ αμέτρητες επιστολές.