ΕΛΛΑΔΑ

Επέστρεψαν στο ΕΣΥ οι 1.700 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί και υπάλληλοι μετά από 16 μήνες

Επέστρεψαν στο ΕΣΥ οι 1.700 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί και υπάλληλοι μετά από 16 μήνες
Οι 1.700 υγειονομικοί και υπάλληλοι θα πρέπει να ακολουθήσουν τρία μέτρα: την χρήση μάσκας, τη διενέργεια δύο διαγνωστικών τεστ, ενώ γιατροί και νοσηλευτές, δεν θα μπορούν να εισέρχονται στις ΜΕΘ AP Photo

Μετά από 16 ολόκληρους μήνες, επέστρεψαν σήμερα 2 Ιανουαρίου 2023 στις θέσεις τους στο ΕΣΥ, οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί. Πρόκειται για 1.700 εργαζομένους- 170 είναι γιατροί, 800 νοσηλευτές και οι υπόλοιποι διοικητικοί υπάλληλοι. Οι υγειονομικοί, επιστρέφουν μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και την υπουργική απόφαση που έλαβε ΦΕΚ παραμονή του 2023.

Οι 1.700 υγειονομικοί και υπάλληλοι, επιστρέφουν και θα πρέπει να ακολουθήσουν τρία μέτρα: την χρήση μάσκας υψηλής προστασίας, τη διενέργεια δύο διαγνωστικών τεστ την εβδομάδα, ενώ οι γιατροί και νοσηλευτές, δεν θα μπορούν να εισέρχονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και στους χώρους όπου βρίσκονται οι ανοσοκατασταλμένοι.

Όπως τόνισε το πρωί της Δευτέρας 2 Ιανουαρίου 2023 ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, «Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε πάρει ουσιαστικά τρία μέτρα. Το πρώτο μέτρο είναι ότι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, έχουν δύο τεστ την εβδομάδα. Να θυμίσουμε ότι όλος ο ανεμβολίαστος εργαζόμενος πληθυσμός έχει ένα τεστ, λόγω της ιδιαιτερότητας του υγειονομικού βάζουμε δύο τεστ.

Θα φορούν μάσκα υψηλής προστασίας που ούτως ή άλλως η μάσκα υπήρχε στα νοσοκομεία και υψηλής προστασίας σε συγκεκριμένους χώρους. Αυτοί θα έχουν συνολικά υψηλής προστασίας και με βάση τις ανάγκες του κάθε νοσοκομείου και την Επιτροπή Λοιμώξεων θα αποφεύγεται η επαφή στο κομμάτι γιατρών και νοσηλευτών, όπου υπάρχουν ΜΕΘ και ανοσοκατεσταλμένοι.

Επειδή ακόμα και τώρα οι μελέτες δείχνουν ότι έστω σε μικρότερο βαθμό μεταδίδει πιο εύκολα ο ανεμβολίαστος συγκριτικά με τον εμβολιασμένο, δεν θέλουμε σε αυτούς τους χώρους που υπάρχει φοβερά υψηλή επικινδυνότητα να μολυνθεί κάποιος, έστω και για αυτή τη μικρή διαφορά να τους επιβαρύνουμε.

Άρα, αφορά ΜΕΘ και άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένοι, δηλαδή ογκολογικοί ασθενείς. Εκεί πέρα οι νοσηλευτές που δούλευαν σε αυτές τις μονάδες θα πάνε σε άλλες μονάδες και αντιστοίχως οι γιατροί που μπορεί να ήταν κάποιος γιατρός και να βρισκόταν σε ΜΕΘ, θα βρεθεί σε άλλο σημείο».