ΕΛΛΑΔΑ

Μυτιλήνη: Το φοινικόδασος της Παναγιούδας εκπέμπει SOS

Οι κάτοικοι ζητούν τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα διεξαχθεί την Τετάρτη (28/12) προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα EUROKINISSI / ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΞΑΝΘΟΣ

Την άμεση παρέμβαση της δημοτικής αρχής ζητούν οι κάτοικοι της περιοχής για τη διάσωση του φοινικοδάσους της περιοχής Παναγιούδας της Μυτιλήνης.

Ειδικότερα, με επιστολή τους στο Δήμο Μυτιλήνης, κάτοικοι της περιοχής ζητούν τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα διεξαχθεί την Τετάρτη (28/12) προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα αναφορικά με την καταστροφή του φυσικού μνημείου του φοινικοδάσους.

Στην επιστολή τους οι 184 κάτοικοι που τη συνυπογράφουν διερωτώνται εάν «θα αφήσουμε έτσι αβασάνιστα να χαθούν οι φοίνικες στον τόπο μας;».

Με ιδιαίτερη αναφορά του, ο δικηγόρος Νίκος Χωριατέλλης χαρακτηρίζει ανεπαρκείς τις μέχρι σήμερα κοινοτικές και δημοτικές παρεμβάσεις για το θέμα, τονίζοντας ότι «η Παναγιούδα μαστίζεται ανεξέλεγκτα από το σκαθάρι που κατέστρεψε αναρίθμητους φοίνικες και σήμερα έχουν πρόδηλα προσβληθεί πολυάριθμα δένδρα του καθεαυτού φοινικοδάσους της Παναγιούδας», σύμφωνα με τον ιστότοπο stonisi.gr.

Συμπληρώνει δε, ότι «πολλοί φοίνικες στην ευρύτερη περιοχή του ίδιου του φοινικοδάσους, που έχουν προσβληθεί και καταστραφεί πλήρως από το σκαθάρι, ματαίως αναμένουν επί μήνες να επιληφθεί ο Δήμος ή άλλη αρμόδια αρχή, αποτελώντας εστίες ανυπολόγιστης διασποράς της μάστιγας και έχουν ως αποτέλεσμα την ανυπολόγιστη υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Ο δικηγόρος, καταλήγοντας δηλώνει ότι «τις τελευταίες εβδομάδες, που η διασπορά στην Παναγιούδα βαίνει ανεξέλεγκτη, η αρμόδια δημοτική υπηρεσία, αλλά και η Τοπική Κοινότητα, είναι λίαν επιεικώς ΑΠΟΝΤΕΣ και ΔΕΝ ΠΡΑΤΤΟΥΝ ότι απαιτείται, καθόσον κατά την προσωπική μου εκτίμηση των δεδομένων:

  1. το διατιθέμενο προσωπικό είναι διαχρονικά ανεπαρκές,
  2. τα διατιθέμενα τεχνικά μέσα είναι ανεπαρκή,
  3. η διατιθέμενη τεχνογνωσία είναι ανεπαρκής,
  4. οι εφαρμοζόμενες διαβροχές των φοινίκων είναι ανεπαρκείς,
  5. η ανταπόκριση του Δήμου στην αποκομιδή των ήδη κατεστραμμένων φοινίκων είναι διαχρονικά εξαιρετικά καθυστερημένη,
  6. η απροθυμία των αρμοδίων για την ανάληψη δράσεων συντονισμού και συνεργασίας με τυχόν συναρμόδιες αρχές και ιδιώτες, κατώτερη των περιστάσεων.

Ταυτόχρονα, από ετών οι περισσότεροι Δήμοι της χώρας, αναλαμβάνουν ποικίλες συντονισμένες δράσεις, παραγγέλλουν και εφαρμόζουν ΜΕΛΕΤΕΣ, αναθέτουν και εκτελούν εξειδικευμένα έργα, για τη διάσωση των φοινίκων, ενώ ο Δήμος Μυτιλήνης όχι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης