ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το φοινικόδασος της Σουμάτρα εκπέμπει.. SOS

Το φοινικόδασος της Σουμάτρα εκπέμπει.. SOS
Facebook/@ernestzacharevic

Καταμεσής του φοινικοδάσους της Σουμάτρα «στέκουν» τρία γράμματα: SOS. Το μοναδικής ομορφιάς και σημασίας τροπικό δάσος εκπέμπει σήμα κινδύνου.

Πρόκειται για ένα πραγματικό σήμα κινδύνου που δημιουργήθηκε από τον Λιθουανό καλλιτέχνη Ernest Zacharevic για να αναδείξει το κομβικό σημείο στο οποίο έχει περιέλθει το δάσος.

«Από το έδαφος δεν θα υποψιαζόσουν ποτέ ότι υπάρχει κάτι παραπάνω από μία φυτεία φοινικέλαιου. Οι λήψεις από αέρος, όμως, αποκαλύπτουν το SOS», ανέφερε ο Zacharevic.

Σύμφωνα με τη Guardian, ο Λιθουανός σχεδίασε προσεκτικά το δύσκολο έργο του, μελετώντας κάθε δέντρο χωριστά και αποφασίζοντας ποιο θα έπρεπε να κοπεί για να σχηματιστεί το μήνυμα.

Το σήμα κινδύνου στην Μπουκίτ Μας της Σουμάτρα θέλει να περάσει ένα ηχηρό μήνυμα για την καταστροφή των τροπικών δασών της Ινδονησίας και τα ζώα, τα οποία κινδυνεύουν από εξαφάνιση, όπως ο ουρακοτάγκος της Σουμάτρα, που ζει εκεί.

«Σώστε τις ψυχές μας είναι το μήνυμα που επικοινωνούμε σε όσους είναι σε απόσταση, μία υπενθύμιση της σύνδεσής μας με τη φύση», είπε ο καλλιτέχνης. «Όσο περισσότερα δάση χάνονται, χάνουμε ένα μέρος των εαυτών μας».

Αυτή είναι η δεύτερη χρονιά που ο Ernest Zacharevic καλλιτεχνεί στα δάση της Ινδονησίας θέλοντας να εγείρει το κοινό αίσθημα μέσω της καμπάνιας «Splash and Burn».

Η Ινδονησία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός φοινικέλαιου, ενός υλικού που χρησιμοποιείται ευρέως σε φαγητά, καλλυντικά και προϊόντα καθαρισμού. Όσο συρρικνώνονται τα τροπικά δάση όμως, οι παραγωγοί κατηγορούνται για μαζική αποψίλωση.

«Πέρσι είπα πως αν είχαμε μία τεράστια δασική έκταση θα ήταν ωραίο να σκαλίσουμε πάνω της. Ακόμη και ένα απλό έργο μπορεί να αποκτήσει δυνατή φωνή», εξήγησε ο καλλιτέχνης.

Ο Zacharevic και η ομάδα του πέρασαν πέντε μέρες στο φοινικόδασος για να ολοκληρώσουν το μήνυμα που καλύπτει έκταση 20 εκταρίων. Εξέταζαν το αποτέλεσμα του έργου τους μέσω drone καθημερινά, όμως την τελευταία μέρα κατάφεραν να δουν την μεγάλη επιτυχία του δημιουργήματός τους.

«Όσοι θέλουν τη συντήρηση των δασών νιώθουν μία ανατριχίλα όταν ακούνε τον θόρυβο ενός πριονιού κοντά στα δέντρα, αλλά αυτή τη φορά ήταν μία θετική εμπειρία», ανέφερε η Helen Buckland, διευθύντρια της προσπάθειας.

Τα έξοδα του εγχειρήματος συγκεντρώθηκαν από την πώληση 14,600 σαπουνιών σε σχήμα ουρακοτάγκου, ένα για κάθε ζώο του είδους που κινδυνεύει από εξαφάνιση.

Στη θέση των δέντρων που κόπηκαν φυτεύτηκαν καρποί και υπολογίζεται πως σε περίπου πέντε χρόνια θα είναι δέντρα περίπου έξι μέτρων. «Είναι τόσο ιδιαίτερο να επιστρέφεις στο σημείο και να στέκεσαι στη σκιά δέντρων που φυτεύτηκαν πριν από μερικά χρόνια και να ακούς τιτιβίσματα πουλιών», περιέγραψε η Buckland.

Η περιοχή θα τεθεί υπό προστασία και θα φιλοξενεί ουρακοτάγκους και άλλα είδη ζώων.

Ο Zacharevic εξέφρασε την επιθυμία του το σημαντικό μήνυμα της καμπάνιας να δημιουργήσει χώρο διαλόγου. «Νομίζω ότι πολλοί από εμάς είναι βυθισμένοι σε ψεύτικες αξίες, γι’ αυτό σκέφτηκα να δημιουργήσω ένα σήμα κινδύνου που θα στρέψει την προσοχή εκεί που πρέπει».