Κακοκαιρία Gaia: Τι αφήνει πίσω της - Εικόνες από την κατεστραμμένη γέφυρα στο Κομπότι Άρτας
Κατολισθήσεις, καταστροφές σε οικίες και κατάρρευση γέφυρας στην Ήπειρο, πτώσεις δέντρων στην Μυτιλήνη, πλημμυρισμένες εκτάσεις και μια νεκρή στους Παξούς λόγω της αδυναμίας μεταφοράς της σε νοσοκομείο αφήνει πίσω της η κακοκαιρία Gaia (Γαία) που σταδιακά υποχωρεί.
Από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Δεκεμβρίου, τα πιο σημαντικά προβλήματα εντοπίστηκαν στην Άρτα και στο χωριό Μελισσουργούς όπου μετά από δυνατή βροχή, προκλήθηκε μια μεγάλη κατολίσθηση. Από το γεωλογικό φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη ένα σπίτι παρασύρθηκε στην πλαγιά με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς και ένα άλλο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.
Στο Κομπότι Άρτας από ευτύχημα δεν θρυνήσαμε θύματα όταν, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, κατέρρευσε γέφυρα. Όπως αναφέρει ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ Ιωαννίνων Βασίλης Σιώμος, τμήμα της τσιμεντένιας γέφυρας που εξυπηρετεί οικισμούς στις αγροτικές περιοχές είχε καταρρεύσει και πάλι το 2015 σε συνθήκες έντονων καιρικών φαινόμενων. Ευτυχώς την ώρας της κατάρρευσης τμήματος της γέφυρας δεν περνούσε κάποιος οδηγός ή κάτοικος από το σημείο.
Η πολύπαθη γέφυρα που συνδέει την Άρτα με το Κομπότι θα παραμείνει, άγνωστο για πόσο καιρό κλειστή. Από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου έχει ενημερωθεί ήδη το ΙΓΜΕ και κλιμάκιο επιστημόνων αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα Δευτέρα αυτοψία ώστε στη συνέχεια να προτείνει τα κατάλληλα μέτρα επιδιόρθωσης.
Ωστόσο, παρά τις εργασίες στήριξης που είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια στη βάση της γέφυρας, το έδαφος υποχώρησε παρασύροντας ένα τμήμα της γέφυρας, όπως μετέδωσε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ Βασίλης Σιώμος που βρίσκεται στο σημείο.
Σύμφωνα με καταγγελίες, το προηγούμενο διάστημα έγιναν από ιδιώτες κάποιες παρεμβάσεις στην κύτη του ποταμού, με αποτέλεσμα το νερό όταν υπάρχει μεγάλος όγκος νερού να αποκτά μεγαλύτερη ταχύτητα και να ασκεί έντονη πίεση στη γέφυρα.
Να σημειωθεί ότι στην περιοχή της Ηπείρου έπεσε μεγάλη ποσότητα νερού όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo.gr που κατέγραψε τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης στη χώρα στην Ηγουμενίτσα (52 χιλιοστά) το βράδυ της Παρασκευής.
Τραγωδία στους Παξούς
Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών μια γυναίκα η οποία είχε υποστεί αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο στους Παξούς κατέληξε καθώς δεν υπήρχε δυνατότητα διαμετακομιδής της από τους Παξούς στην ηπειρωτική Ελλάδα με σκάφος του Λιμενικού. Η άτυχη γυναίκα μεταφέρθηκε με μικρό ιδιωτικό ταχύπλοο στο λιμάνι της Πλαταριάς όπου και την παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ωστόσο, απεβίωσε κατά την οδική μεταφορά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων.
Να σημειωθεί ότι στην Περιφέρεια Ιονίου, όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν τεθεί σε επιφυλακή λόγω της επιδείνωσης του καιρού και των έντονων καιρικών φαινομένων.
Προειδοποιητικό μήνυμα, για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, έλαβαν την Κυριακή (11/12) στα κινητά τους τηλέφωνα οι κάτοικοι της Ρόδου. Σύμφωνα με το μήνυμα της Πολιτική Προστασία, από τις απογευματινές πρωινές ώρες της 11.12.2022 έως και τις πρωϊνές ώρες της 12ης Δεκεμβρίου, προβλέπονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Οι αρχές καλούν τους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, κατά τη διάρκεια των φαινομένων, στις απολύτως απαραίτητες και να ακολουθούν τις οδηγίες.
Πτώσεις δέντρων στη Μυτιλήνη
Tα έντονα καιρικά φαινόμενα, με τους θυελλώδεις νοτιάδες και την ισχυρή βροχή προκάλεσαν επίσης προβλήματα και στη Μυτιλήνη.
Στην περιοχή της Καλλιθέας δέντρο έπεσε σε δύο σταθμευμένα οχήματα και παρέσυρε καλώδια της ΔΕΗ. Στο σημείο έσπευσε η πυροσβεστική αλλά και ο ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης. Πτώσεις δέντρων είχαμε επίσης στα Παπιάνα στη Δυτική Μυτιλήνη και άλλο ένα περιστατικό με πτώση δέντρου σημειώθηκε στον Τρύγωνα, όπου επιλήφθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία και οι υπηρεσίες των δήμων.
Στην Ηγουμενίτσα τα έντονα καιρικά φαινόμενα «έβγαλαν» πάλι τη θάλασσα στον δρόμο στο Δρέπανο. Ειδικότερα, τα έντονα καιρικά φαινόμενα ανέδειξαν και πάλι φαινόμενα διάβρωσης στην παραλία του Δρεπάνου – Μακρυγιαλίου στην Ηγουμενίτσα.
Στα σημεία όπου έχει αποψιλωθεί η βλάστηση για να τοποθετηθούν τους καλοκαιρινούς μήνες καντίνες και να δημιουργηθούν θέσεις στάθμευσης, τα νερά της θάλασσας βγήκαν στο δρόμο, μεταφέροντας άμμο και ενώνοντας ουσιαστικά τη θάλασσα με την παρακείμενη λιμνοθάλασσα.
Πηγή: ΕΡΤ