Eλλείψεις φαρμάκων: Νέα απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών και έλεγχος σε εταιρείες
Ανανεώθηκε:
Πέντε πολυεθνικές εταιρείες μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» του ΕΟΦ, για τις οποίες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης προανήγγειλε έλεγχο σε σχέση με τις ελλείψεις φαρμάκων.
Σήμερα, Τρίτη (22/11/2022) θα αναρτηθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) η επικαιροποιημένη λίστα απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών σε σκευάσματα που παρουσιάζουν ελλείψεις. Στα μέτρα για την αντιμετώπιση της έλλειψης φαρμάκων περιλαμβάνεται, επίσης, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των ελλειπτικων φαρμάκων και η αύξηση των εισαγωγών.
Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μετά από καταγγελία του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων δήλωσε:
«Έδωσα σήμερα εντολή στον ΕΟΦ να ελέγξει 5 πολυεθνικές εταιρείες που φέρεται ότι εισάγουν μικρότερες ποσότητες στην ελληνική επικράτεια από όσες απαιτούνται για την κάλυψη του πληθυσμού και σε περιπτώση που συμβαίνει αυτό, να επιβληθούν οι αυστηρότερες των ποινών στις συγκεκριμένες εταιρίες. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι κανένας δεν θα παίζει με τη δημόσια υγεία και τα φάρμακα των πολιτών».
Σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής (ΦΣΑ), αυτή τη στιγμή λείπουν περισσότερα από 400 φάρμακα πρώτης ανάγκης, με αποτέλεσμα ασθενείς και φαρμακοποιοί να κάνουν αγώνα δρόμου μήπως μπορέσουν και εξασφαλίσουν κάποια από αυτά. Οι ελλείψεις αφορούν σε παυσίπονα, αντιβιοτικά, αντιδιαβητικά, αντιεπιληπτικά, αντιπηκτικά, αντικαταθλιπτικά κ.α.
Ελλείψεις, πάντως, παρουσιάζονται όλο το προηγούμενο διάστημα. Κύρια αιτία είναι οι παράλληλες εξαγωγές, διαδικασία κατά την οποία οι φαρμακαποθήκες εξάγουν φάρμακα που θεωρούνται φτηνά στην Ελλάδα, σε χώρες του εξωτερικού που έχουν μεγαλύτερη τιμή. Συνέπεια των παράλληλων εξαγωγών είναι οι μητρικές εταιρείες πολυεθνικών φαρμακευτικών να διαθέτουν λιγότερα τεμάχια για εισαγωγή στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να μην καλύπτεται η ζήτηση. Προβλήματα παραγωγής και έλλειψης πρώτων υλών μπορεί να ευθύνονται, επίσης, για την προσωρινή έλλειψη κάποιων σκευασμάτων.