ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ: Σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας

Απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ: Σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας
Σε εξέλιξη είναι οι απεργιακές κινητοποιήσεις Eurokinissi / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Παραλύει» η χώρα λόγω της απεργίας της ΓΣΕΕ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται από το πρωί της Τετάρτης, 9 Νοεμβρίου, οι απεργιακές κινητοποιήσεις στην Αθήνα.

Γενική 24ωρη απεργία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και απεργιακή συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 11:00 το πρωί της Τετάρτης (9/11), στην πλατεία Κλαυθμώνος. Το ΠΑΜΕ ξεκίνησε την πορεία στις 10:30 π.μ., από τα Προπύλαια.

Συγκεντρώσεις συλλογικών φορέων και αριστερών οργανώσεων θα γίνουν σε άλλα κεντρικά σημεία της Αθήνας και όλες μαζί θα καταλήξουν έξω από τη Βουλή.

Τα συνδικάτα αντιδρούν με αιχμή την ακρίβεια και το ενεργειακό κόστος.

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς

Καθηλωμένα καθ' όλο το 24ωρο στα αμαξοστάσια θα μείνουν την Τετάρτη λόγω της πανελλαδικής απεργίας που κήρυξε η ΓΣΕΕ, μετρό, λεωφορεία και τρόλεϊ.

Στάσεις εργασίας θα πραγματοποιήσουν ΗΣΑΠ και τραμ.

Το βράδυ της Τρίτης (08/11) η συμμετοχή στην απεργία που είχαν προαναγγείλει οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ και της ΟΣΥ κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εμμένουν στις αποφάσεις τους για συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ.

Με νεότερες αποφάσεις των εργαζομένων, την Τετάρτη, η Αθήνα θα μείνει χωρίς Μετρό (γραμμές 2&3), χωρίς λεωφορεία και τρόλεϊ. Οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μεταφοράς καλύπτονται από την ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, η οποία και «καταγγέλλει τον αντεργατικό και αντικοινωνικό συντονισμό για τη δικαστική παρεμπόδιση της συμμετοχής των εργαζομένων στα Μέσα Μεταφοράς στην Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία της 9ης Νοέμβρη 2022» δηλώνοντας πως η απεργία είναι νόμιμη και η προκήρυξη είναι ήδη γνωστή από τις 15 Σεπτέμβρη, που αποφασίσθηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια της Διοίκησής της.

Πιο συγκεκριμένα, τα σωματεία των εργαζομένων σε λεωφορεία και Μετρό (Γραμμές 2&3) που είχαν εξαγγείλει στάσεις εργασίας, μετά και την απόφαση του δικαστηρίου αποφάσισαν πως θα συμμετάσχουν καθολικά με 24ωρη απεργία.

Οι εργαζόμενοι στο Τραμ θα πραγματοποιήσουν κανονικά τη στάση εργασίας που είχαν ανακοινώσει και έτσι οι συρμοί θα κυκλοφορήσουν από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ ενώ στη Γραμμή 1 του Μετρό (πρώην Ηλεκτρικός) τα δρομολόγια θα πραγματοποιηθούν από τις 9 το πρωί έως και τις 5 το απόγευμα.

Κανονικά θα πραγματοποιηθεί και η 24ωρη απεργία των εργαζομένων στα τρόλεϊ καθώς δεν κατέστη δυνατό να εκδικαστεί η προσφυγή της διοίκησης σήμερα.

Στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο (τρένα - προαστιακός σιδηρόδρομος) καθώς και οι οδηγοί ταξί.

Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε και η στάση εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Ωστόσο σημειώνεται πως ισχύουν οι ακυρώσεις και τροποποιήσεις των πτήσεων που ανακοίνωσε η AEGEAN και η Olympic Air.

Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε και η στάση εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Ωστόσο σημειώνεται πως ισχύουν οι ακυρώσεις και τροποποιήσεις των πτήσεων που ανακοίνωσε η AEGEAN και η Olympic Air.

Δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας θα παραμείνουν τα πλοία καθώς η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) αποφάσισε τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ. Η απεργία αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων και είναι πανελλαδική. Λόγω της απεργίας δεν θα ισχύει σήμερα ο δακτύλιος.

Ποιοι συμμετέχουν στην απεργία

Το Δημόσιο σήμερα αναμένεται να υπολειτουργήσει. Στην κινητοποίηση, θα λάβουν μέρος το προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ, οι καθηγητές και οι δάσκαλοι, καθώς και οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Επίσης, θα απεργήσουν οι εργαζόμενοι στα υπουργεία, τις εφορίες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις πολεοδομίες, ενώ συμμετοχή έχουν δηλώσει οι εργαζόμενοι σε τουρισμό – επισιτισμό και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.

Εν τω μεταξύ 24ωρη απεργία πραγματοποιούν και τα Μέσα Ενημέρωσης.

Η ΓΣΕΕ στηρίζει τους εργαζόμενους

Η ΓΣΕΕ σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι «Οι εργαζόμενοι μαζί με τα συνδικάτα, δίνουν μάχη ενάντια στην ακρίβεια που πνίγει τα ελληνικά νοικοκυριά, στις συνθήκες εργασιακής ζούγκλαςπου επικρατούν, ενάντια στα βάρη που σηκώνουν στις πλάτες τους εδώ και χρόνια.

Πρέπει και επιβάλλεται να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα κατά της ακρίβειας μετά τις ραγδαίες αυξήσεις του ενεργειακού κόστους αλλά και της εκτίναξης των τιμών σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης.

Τώρα περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή, είναι απαραίτητη η γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού καθώς και η επαναφορά του συλλογικού εργατικού δικαίου, με καθολική ισχύ των συλλογικών συμβάσεων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Ο αγώνας θα συνεχιστεί, μέχρι οι εργαζόμενοι να σταματήσουν να βρίσκονται στην κλίνη του Προκρούστη.

Αυξήσεις τώρα στους μισθούς ζητά η ΑΔΕΔΥ καθώς οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο «12 χρόνια ΤΩΡΑ όχι μόνο δεν είδαμε καμία αύξηση στον μισθό μας, αλλά αντίθετα είχαμε περικοπές που έφτασαν μέχρι και 40%. Μειώθηκαν δραματικά οι αποδοχές μας, καταργήθηκε ο 13ος και 14ος μισθός, πάγωσε η διετία 2016 – 17 για τη μισθολογική εξέλιξη, μειώθηκε το αφορολόγητο. Κι ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία και τα μνημόνια, καμία αύξηση δεν προβλέπει για τους μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων, από 1/1/23, με τον πληθωρισμό να έχει ξεπεράσει το 11% και την ακρίβεια να εξανεμίζει το εισόδημά μας».