Κρήτη: Πώς εξηγούν οι επιστήμονες τον λευκό αφρό που εμφανίστηκε στις παραλίες
Ανανεώθηκε:
Ένας περίεργος λευκός αφρός έχει κάνει την εμφάνισή του σε ακτές της Κρήτης, μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας που έπληξε με σφοδρότητα το νησί το σαββατοκύριακο.
Μάλιστα, σε συνδυασμό με τις μεγάλες ποσότητες λάσπης, κατά τόπους γίνεται καφέ. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα εικόνων από Αμνισό και Κάτω Ζάκρο.
Η διευθύντρια ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ, Δρ. Στέλλα Ψαρρά, μιλώντας στο cretalive.gr, εξηγεί πως είναι το αποτέλεσμα του τεράστιου όγκου βροχής που λόγω της κακοκαιρίας έπεσε τις προηγούμενες μέρες στην Κρήτη, δημιουργώντας τόνους λάσπης που κατέληξαν στη θάλασσα, μεταφέροντας εκεί φερτά υλικά μεταξύ των οποίων και μεγάλες ποσότητες θρεπτικών συστατικών. Το πιθανότερο είναι πως τα θρεπτικά συστατικά προκάλεσαν κάποια έντονη ανάπτυξη πλαγκτονικών μικροοργανισμών, οι οποίοι σαν προϊόντα του μεταβολισμού τους απελευθερώνουν στο θαλάσσιο περιβάλλον πολυσακχαρίτες, πρωτεΐνες και άλλα οργανικά συστατικά τα οποία με την ανάδευση και τον κυματισμό προκαλούν το φαινόμενο του αφρισμού (ανάλογο με τη μαρέγκα, όταν χτυπάμε το ασπράδι του αυγού που είναι πρωτεΐνη).
Σύμφωνα με την ίδια, δεν πρόκειται για κάτι επικίνδυνο ή τοξικό. Όμως, για να ειπωθεί κάτι με ασφάλεια θα πρέπει να γίνει δειγματοληψία και ανάλυση. Το ΕΛΚΕΘΕ έχει πολλές φορές επισημάνει και προτείνει και στην Περιφέρεια Κρήτης την ανάγκη να συσταθεί ένα δίκτυο παρακολούθησης των ακτών, κάτι που όμως δυστυχώς δεν έχει προχωρήσει, παρά τις σχετικές εξαγγελίες από την Περιφέρεια Κρήτης.
Βάση της εμπειρίας της, λοιπόν, αυτό που βλέπουμε στα βίντεο πρέπει να είναι το προϊόν εκρηκτικής ανάπτυξης μικροσκοπικών φωτοσυνθετικών οργανισμών (φυτοπλαγκτό), είναι σα να ρίχνουμε λίπασμα στη θάλασσα.
«Δεν το έχω δει ποτέ στην Κρήτη, θυμίζει εικόνες από πολύ πιο «πλούσιες» θάλασσες στη Β. Ευρώπη ή και το φαινόμενο που παρατηρήθηκε πέρσι στις ακτές της θάλασσας του Μαρμαρά που έφτασε με τα ρεύματα και στο Β.Α. Αιγαίο, μου κάνει τρομερή εντύπωση και είναι ενδιαφέρον να έχουμε κάποιο δείγμα», αναφέρει η επιστήμονας του ΕΛΚΕΘΕ.