ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Εικόνες «βιβλικής καταστροφής» από drone - Μέτρα ανακούφισης στους πληγέντες

Κρήτη: Εικόνες «βιβλικής καταστροφής» από drone - Μέτρα ανακούφισης στους πληγέντες
Σαν τσουνάμι χτύπησε η κακοκαιρία την Αγία Πελαγία και τη Σητεία Eurokinissi

Σοβαρές καταστροφές άφησε πίσω της η φονική κακοκαιρία που στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους στην Κρήτη. Μέτρα ανακούφισης των πληγέντων ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Στην Αγία Πελαγία και τη Σητεία καταγράφονται εικόνες «βιβλικής καταστροφής», όπως φαίνεται και από το οπτικό υλικό από drone που πέταξε πάνω από τις πληγείσες περιοχές.

«Σαν τσουνάμι»

Στην Αγία Πελαγία που υπήρξε το επίκεντρο της κακοκαιρίας που έπληξε την Κρήτη και είχε ως τραγική κατάληξη το θάνατο δύο ανθρώπων βρέθηκε το βράδυ του Σαββάτου ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.

Ο κ. Λέκκας έκανε λόγο για μια μεγάλη καταστροφή, προσθέτοντας ότι ήταν τέτοια η ένταση του φαινομένου «που κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν θα μπορούσε να τη σταματήσει». Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας, «μέσα σε τριάντα λεπτά έπεσαν 130 χιλιοστά νερού, τα οποία κατέβαιναν σαν τσουνάμι προς τη θάλασσα, παρασύροντας στο πέρασμα τους, από αυτοκίνητα, μέχρι μπάζα και φερτά υλικά».

Μάλιστα, ο κ. Λέκκας εξήγησε πως «Με μία διοχέτευση του νερού που έπεσε στην πάνω περιοχή, παρέσυρε όγκους λάσπης και εδάφους μαζί με αντικείμενα. Κατέβηκε ως κύμα τσουνάμι προς τη θάλασσα παρασέρνοντας τα πάντα».

Τέλος, ο κ. Λέκκας ανέφερε πως πρόκειται για φαινόμενο της κλιματικής κρίσης και «πρέπει να δούμε πώς θα μπορέσουμε να το διαχειριστούμε».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Ιωάννης Αρτοποιός, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου ανέφερε ότι «η σφοδρότητα του φαινομένου σε τοπικό επίπεδο υπερέβη τις όποιες μετεωρολογικές προβλέψεις. Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας ήταν ήδη σε επιφυλακή. Σε συνέχεια έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ και άμεσα επιχείρησαν στις περιοχές όπου εκδηλώθηκαν αυτά τα φαινόμενα».

Πρόκειται για την τρίτη φορά που σημειώνονται τέτοιου είδους καταστροφές στην περιοχή -ανάλογες στιγμές έχουν ζήσει οι πολίτες το 1994 και το 2004.

Τα περισσότερα προβλήματα σημειώθηκαν στην Αγία Πελαγία και στη Λυγαριά στην περιοχή του Δήμου Μαλεβιζίου. Δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, ενώ περισσότερα από 10 οχήματα έχουν παρασυρθεί στη θάλασσα. Από τα νερά πλημμύρισαν υπόγεια και ισόγεια κατοικιών και επιχειρήσεων, με τις ζημιές να είναι εκτεταμένες.

Στο Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, στο ύψος της Αγίας Πελαγίας, υπήρξαν προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων, από τη ισχυρή βροχή, αλλά και από κατολισθήσεις. Οι αρχές απηύθυναν έκκληση για περιορισμό των μετακινήσεων, ενώ απαγορεύθηκε η κίνηση των οχημάτων προς τις δύο πληγείσες περιοχές. Κλειστό παρέμενε μέχρι αργά το μεσημέρι του Σαββάτου το αεροδρόμιο «Νίκος Καζατζάκης».

Η κακοκαιρία σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της, με τους δρόμους να μετατρέπονται σε ποτάμια και τα ορμητικά νερά να παρασέρνουν τα πάντα στο διάβα τους. Όπως φαίνεται από τα βίντεο και τις φωτογραφίες, οχήματα και φερτά υλικά έχουν καταλήξει στη θάλασσα της Αγίας Πελαγίας.

Η κακοκαιρία «χτύπησε» και τον Άγιο Νικόλαο αργά το μεσημέρι του Σαββάτου. Σημειώθηκε έντονη βροχόπτωση, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δρόμοι.

Ζημιές έχουν σημειωθεί στο Δήμο Φαιστού. Ποτάμι έχει δημιουργηθεί από την έντονη βροχόπτωση στην παραλία των Ματάλων, ενώ καταστροφές καταγράφονται σχεδόν σε όλο το μήκος του αγροτικού οδικού δικτύου.

matala.jpeg
Πηγή: Cretalive.gr

Δέσμη μέτρων για τη στήριξη των πλημμυροπαθών

Δέσμη μέτρων που περιλαμβάνει άμεση στήριξη στο Δήμο Μαλεβιζίου με 400 χιλιάδες ευρώ και άμεση καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες μέσω της κρατικής αρωγής, ανακοίνωσε από το Ηράκλειο το κυβερνητικό κλιμάκιο που βρίσκεται από νωρίς το πρωί στην Κρήτη κατ' εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά τα εκτεταμένα προβλήματα και τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσε η φονική κακοκαιρία.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, που εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για το θάνατο των δύο θυμάτων ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί για να στηρίξει τους πληγέντες «προκειμένου να επιστρέψουν στην καθημερινότητα τους».

«Θα ξεκινήσουμε άμεσα την αποκατάσταση των ζημιών. Έχει ξεκινήσει ήδη η καταγραφή τους από κλιμάκια της περιφέρειας και το Υπουργείο Υποδομών μέσω της ΔΑΕΦΚ θα συνδράμει τις υπηρεσίες της Περιφέρειας για να έχουμε την ταχύτερη αποκατάσταση» ανέφερε ο κ. Πέτσας που εξήγησε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα διαθέσει άμεσα 400.000 ευρώ στο Δήμο Μαλεβιζίου «προκειμένου να προχωρήσει στους καθαρισμούς και σε όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις προκειμένου να είναι λειτουργική η πόλη και οι κοινότητες που έχουν πληγεί» διευκρινίζοντας ότι άμεσα θα προχωρήσει και η καταγραφή των ζημιών, προκειμένου να επιτευχθεί να δοθούν προκαταβολές σε όσες επιχειρήσεις έχουν υποστεί καταστροφές.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι η πολιτεία είναι «δίπλα στους πολίτες για να αντιμετωπίζουμε τις φυσικές καταστροφές» συμπληρώνοντας «ότι έχουμε μπροστά μας μία κλιματική αλλαγή που εξελίσσεται σε κλιματική κρίση» και πως απαιτείται καλός σχεδιασμός και καλή συνεργασία αυτοδιοίκησης πολιτών και Κυβέρνησης «για να έχουμε τα αποτελέσματα που χρειάζονται».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Αρμόδιος για την Κρατική Αρωγή και την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι οι αποζημιώσεις θα δοθούν «με άμεσο και δίκαιο τρόπο».

«Από τις πρώτες στιγμές σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους Δήμους έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης. Είναι οι πρώτες αυτοψίες και καταγραφές που γίνονται αυτή τη στιγμή» είπε ο κ. Τριαντόπουλος που επισήμανε ότι η στήριξη προς τις επιχειρήσεις θα γίνει μέσα από το πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής, που έχει γίνει και σε άλλες περιοχές που έχουν πληγεί, τα νοικοκυριά θα στηριχθούν μέσα από το σχήμα του Υπουργείου Εσωτερικών για τη στήριξη της οικοσκευής, ενώ πρόσθεσε ότι η ΔΑΕΦΚ θα συνδράμει για την καταγραφή των ζημιών που έχουν υπάρξει σε κτίρια, όπως και ο ΕΛΓΑ για τις ζημιές στους αγρότες, σε ότι αφορά τον εξοπλισμό τους.

«Έχει κινητοποιηθεί από την πρώτη στιγμή ο μηχανισμός» δήλωσε ο κ. Τριαντόπουλος, που επικέντρωσε στο στόχο, που δεν είναι άλλος, όπως είπε, από το «να φτάσουν στους πολίτες όσο πιο δίκαια και όσο πιο άμεσα γίνεται, οι αποζημιώσεις, η στήριξη της πολιτείας στους δικαιούχους».

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Αρμόδιος για την Κρατική Αρωγή και την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές αναφέρθηκε τόσο στις καταγραφές από επιτροπές του δήμου για την καταγραφή των καταστροφών, όσο και της περιφέρειας για τις καταστροφές στις επιχειρήσεις, διευκρινίζοντας ότι «δεν χρειάζεται να ολοκληρωθεί το έργο των επιτροπών, για να δοθεί στήριξη» εξηγώντας ότι όσες συγκεντρώνονται θα μπορούν να προπορεύονται, προκειμένου να προχωράει η διαδικασία.

«Θα πρέπει να προχωρήσει εξίσου γρήγορα και κατά προτεραιότητα και η διαδικασία οριοθέτησης της φυσικής καταστροφής» είπε ο κ. Τριαντόπουλος, που τη χαρακτήρισε ως βάση, πάνω στην οποία «δομούνται όλες οι άλλες ενέργειες στήριξης και αποκατάστασης».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, αναφέρθηκε στην ανάγκη διαρκούς επικοινωνίας και συνεργασίας των υπηρεσιών δήμου, περιφέρειας με τα αρμόδια υπουργεία, εκφράζοντας τη προτεραιότητα που δεν είναι άλλη από την «γρήγορη καταγραφή ζημιών για να προχωρήσουν γρήγορα οι αποζημιώσεις».

Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου ζήτησε τη στήριξη της πολιτείας με αποφασιστικό τρόπο, διευκρινίζοντας ότι «έχει έρθει η ώρα να καταλάβουμε ότι το Μαλεβίζι έχει τεράστια ανάγκη από αντιπλημμυρική προστασία» συμπληρώνοντας ότι στην περιοχή τα τελευταία δυο χρόνια από κύματα κακοκαιρίας, έχουν υπάρξει και άλλες μεγάλες καταστροφές.

Στη σύσκεψη που έγινε στο Δήμο Μαλεβιζίου συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Αρμόδιος για την Κρατική Αρωγή και την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος και ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, της Γενικής Γραμματέως Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστιάνας Καλογήρου, του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη, και της Γενικής Γραμματέως Υποδομών, Μαρίας - Έλλης Γεράρδη.

Το παρών στη σύσκεψη έδωσαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ, ο δήμαρχος και μέλη του δημοτικού συμβουλίου, βουλευτές, τοπικοί φορείς, αλλά και ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ και Καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας που βρίσκεται από το βράδυ του Σαββάτου στην περιοχή.

Νωρίτερα το κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές, όπως την Αγία Πελαγία, τη Λυγαριά και το Παλαιόκαστρο, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την ανάσυρση- από τη θάλασσα- των αυτοκινήτων που παρέσυραν τα ορμητικά νερά, ενώ μεταβαίνουν στη Σητεία, όπου και εκεί καταγράφηκαν εκτεταμένα προβλήματα και καταστροφές, από τη θεομηνία.