ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία χωρίς τέλος στα Κύθηρα: Ανασύρθηκαν νεκροί 6 μετανάστες - Στους 9 οι αγνοούμενοι

Τραγωδία χωρίς τέλος στα Κύθηρα: Ανασύρθηκαν νεκροί 6 μετανάστες - Στους 9 οι αγνοούμενοι
Οι έρευνες στο σημείο συνεχίζονται υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες AP Photo / Thanassis Stavrakis

Συνεχίζεται το θλιβερό έργο των ερευνών στα Κύθηρα, όπου σημειώθηκε το πολύνεκρο ναυάγιο. Στελέχη της Ομάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος ανέσυραν το Σάββατο 8 Οκτωβρίου νεκρούς έξι μετανάστες από στη θαλάσσια περιοχή στο Διακόφτι Κυθήρων.

Πρόκειται για τους μετανάστες που επέβαιναν στο ιστιοφόρο σκάφος το οποίο τα ξημερώματα της Πέμπτης 06/10 συγκρούστηκε στα βράχια στη συγκεκριμένη περιοχή των Κυθήρων ημιβυθίστηκε και στη συνέχεια καταστράφηκε ολοσχερώς.

Από το ναυάγιο είχαν διασωθεί από δυνάμεις του λιμενικού σώματος με τη συνδρομή της ΕΜΑΚ, της αστυνομίας και εθελοντών 80 άτομα, 18 ανήλικοι, 7 γυναίκες και 55 άνδρες.

Στο σημείο βρίσκονται συνεχώς από την ημέρα του συμβάντος δυνάμεις του λιμενικού σώματος με πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού και κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ αλλά λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών η επιχείρηση εντοπισμού των αγνοουμένων ήταν αδύνατη καθώς στο σημείο έπνεαν άνεμοι έως 10 μποφόρ. Όπως έγινε γνωστό, στο ιστιοφόρο κατά δήλωση των μεταναστών επέβαιναν συνολικά 95 άτομα ενώ συνεχίζουν να αγνοούνται ακόμα 9 άτομα.

Οι έρευνες στο σημείο συνεχίζονται υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Έρευνα για τους διακινητές

Στο μεταξύ νέα στοιχεία τόσο για το πολύνεκρο ναυάγιο με μετανάστες στη Μυτιλήνη, όσο και για την ύπαρξη κυκλώματος διακινητών με παρακλάδια στη χώρα μας ερευνούν οι Αρχές, μετά και τη διπλή τραγωδία στο Αιγαίο. Στα Κύθηρα οι κακές καιρικές συνθήκες εμποδίζουν την ανάσυρση σορών, ενώ οι μαρτυρίες των διασωθέντων συγκλονίζουν.

Οι Αρχές γνωρίζουν ότι στη χώρα μας υπάρχει ένα παρακλάδι διακινητών που σε ό,τι αφορά το επιχειρησιακό κομμάτι έρχονται σε επικοινωνία με τους Τούρκους και γνωρίζουν πότε θα έρθουν σκάφη με μετανάστες στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου που μετέδωσε το OPEN. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το κύκλωμα γνώριζε για το πότε θα έρθει το σκάφος που ναυάγησε στη Μυτιλήνη.

Συνεργοί των διακινητών δίνουν πληροφορίες για το αν υπάρχουν περιπολίες ή όχι
από τις ελληνικές Αρχές, κάτι που έχει μπει στο μικροσκόπιο της έρευνας για τα πρόσωπα που δραστηριοποιούνται κυρίως στα νησιά.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, από τις καταθέσεις των διασωθέντων προκύπτει ότι το σκάφος τους έφτασε στα ελληνικά χωρικά ύδατα με τη συνοδεία τουρκικών αλιευτικών.

«Ξεκινήσαμε από την Τουρκία. Μας συνόδευαν κάποια άλλα σκάφη, αλιευτικά. Είχαν βάλει την βάρκα μας ανάμεσά τους για να την προστατεύουν από τον καιρό. Μας πήγανε μέχρι ένα σημείο και μας άφησαν. Τα αλιευτικά μετά, έφυγαν. Έκαναν πίσω. Γύρισαν προς Τουρκία» ανέφεραν μετανάστες.

«Μόλις μας άφησαν καταλάβαμε τον κακό καιρό. Όταν η βάρκα έμεινε μόνη της ξεκίνησε να την βαράει η θάλασσα. Μέχρι που στο τέλος βυθίστηκε η βάρκα μας. Ήταν τρομακτικό» συμπλήρωσαν διασωθέντες του ναυαγίου.

Υπενθυμίζεται ότι από το ναυάγιο στη Μυτιλήνη οι νεκροί έχουν φθάσει τους 18, εκ των οποίων 16 νεαρές γυναίκες. Νωρίτερα την Παρασκευή ανασύρθηκε νεκρό από τη θάλασσα κι ένα αγόρι κάτω των 20 ετών, ενώ η ΕΡΤ μετέδωσε την πληροφορία για ακόμη ένα νεκρό άνδρα που ανασύρθηκε από τη θαλάσσια περιοχή στη Θέρμη. Στη λέμβο επέβαιναν περίπου 40 άτομα.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες διασωθέντων στα Κύθηρα

Δύο ημέρες μετά το ναυάγιο του ιστιοπλοϊκού στα Κύθηρα η ταραγμένη από τους ισχυρούς ανέμους θάλασσα εμποδίζει το έργο των λιμενικών να περισυλλέξουν τις σορούς επτά άτυχων μεταναστών.

Συνολικά ογδόντα μετανάστες από το Αφγανιστάν διασώθηκαν, ενώ ο αριθμός των αγνοούμενων εικάζεται ότι είναι από οκτώ έως δεκαπέντε.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων «αυτό που έκαναν οι διακινητές ήταν εγκληματικό. Έβαλαν στο ιστιοφόρο 95 άτομα ενώ τους είχαν υποσχεθεί ότι ο αριθμός δεν θα ξεπερνούσε τα 15 άτομα».

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι περισσότεροι πλήρωσαν έως 10.000 ευρώ για το ταξίδι έξι ημερών προς την Ιταλία.

Όπως είπε ένας από τους διασωθέντες, ο χειριστής του σκάφους έπεσε στην θάλασσα λίγο πριν το ιστιοπλοϊκό προσκρούσει στα βράχια.

«Σε ένα πατάρι στα βράχια βρίσκονταν στoιβαγμένοι 90 άνθρωποι. Καταφέραμε και βγάλαμε τους ογδόντα. Αν καθυστερούσαμε λίγο ακόμα, διότι ο κυματισμός ήταν πολύ μεγάλος, θα είχαν χαθεί περισσότεροι» δήλωσε ο κ. Πρωτοψάλτης που κατάφερε με το περονοφόρο όχημα που διαθέτει να διασώσει τους μετανάστες που πάλευαν γαντζωμένοι από τα απόκρυμνα βράχια.

«Είδα ανθρώπους να χάνονται, να πέφτουν από τον γκρεμό και να πνίγονται» είπε στην ΕΡΤ αυτόπτης μάρτυρας. «Φέραμε σε αυτό το σημείο ένα μεγάλο γερανό με φορτηγό, δέσαμε ένα σάκο (big bag) όπου βάζουμε οικοδομικά υλικά και με μακριούς ιμάντες τον κατεβάζαμε κάτω. Έμπαινε μέσα στον σάκο ένας ή δυο (ναυαγοί) αναλόγως με πώς ήταν το κύμα, ανεβάζαμε τον σάκο και τους βγάζαμε στην επιφάνεια», περιέγραψε τη διαδικασία απεγκλωβισμού του κόσμου από τα βράχια.