Ύπατη Αρμοστεία για τα ναυάγια: Εκτιμά τις προσπάθειες διάσωσης, ζητάει ασφαλείς οδούς
Τις προσπάθειες των εμπλεκόμενων στη διάσωση προσφύγων αναγνωρίζει και εκτιμά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ωστόσο επιμένει στην ανάγκη για πρόσβαση σε ασφαλέστερες οδούς, των ανθρώπων που πέφτουν θύματα λαθροδιακινητών, με αφορμή τα πολύνεκρα ναυάγια σε Μυτιλήνη και Κύθηρα.
Συγκεκριμένα, η Ύπατη Αρμοστεία, εκφράζει την «εκτίμησή» της για τις προσπάθειες «όλων όσων εμπλέκονται στις επιχειρήσεις διάσωσης των προσφύγων εν μέσω αντίξοων συνθηκών» σε Μυτιλήνη και Κύθηρα.
Όπως σημειώνει ο διεθνής οργανισμός σε ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, τα δύο ναυάγια αποτελούν «ακόμη μία τρομερή υπενθύμιση της ανάγκης για πρόσβαση σε ασφαλέστερα, εναλλακτικά μονοπάτια για να σταματήσουν οι άνθρωποι να πέφτουν θύματα λαθροδιακινητών και να καταφεύγουν σε επικίνδυνα ταξίδια, τα οποία βλέπουν ως τη μόνη τους επιλογή».
Επίσης, αναφέρει ότι «απαιτείται επειγόντως περισσότερη περιφερειακή και διεθνής συνεργασία» και εκφράζει συλλυπητήρια στις οικογένειες όσων χάθηκαν.
Σημειώνεται ότι τουλάχιστον 16 μετανάστριες έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο στη θαλάσσια περιοχή Προβοσκίδα, ανατολικά της Μυτιλήνης.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος Νίκος Κοκκάλας στην ΕΡΤ τα θύματα και οι εννέα διασωθέντες είναι νεαρής ηλικίας γυναίκες, αφρικανικής καταγωγής.
Η βάρκα όπως υπολογίζεται αναχώρησε αργά το βράδυ της Τετάρτης από την περιοχή του Αγιασμάτ κοντά στο Αϊβαλί, κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες. Στο θαλάσσιο στενό μεταξύ Μυτιλήνης και Μικρασιατικών ακτών έπνεαν και συνεχίζουν να πνέουν άνεμοι έντασης επτά και τοπικά οκτώ μποφόρ.
Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 80 μετανάστες διασώθηκαν μέχρι στιγμής μετά την πρόσκρουση και ημιβύθιση ιστιοφόρου σε θαλάσσια απόκρημνη περιοχή, στο Διακόφτι Κυθήρων. Στο σκάφος επέβαιναν, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους μέχρι τώρα οι αρχές, 95 άνθρωποι.
Διαβάστε περισσότερα: Τραγωδία με 16 γυναίκες νεκρές σε ναυάγιο: Επιχειρήσεις του Λιμενικού σε Κύθηρα και Μυτιλήνη