ΕΛΛΑΔΑ

Νέα στήριξη στην Αθήνα από την Κομισιόν: Η Τουρκία να σέβεται την κυριαρχία των κρατών – μελών

AP Photo

Μετά το ηχηρό μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο πλευρό της Αθήνας απέναντι στις τουρκικές απειλές τάχθηκε για ακόμη μια φορά και η Κομισιόν, με τον εκπρόσωπο για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο να καλεί την Άγκυρα «να σέβεται την κυριαρχία των κρατών – μελών της Ε.Ε. και να δεσμευτεί στην επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων στο πνεύμα της καλής γειτονίας, με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».

Σε ερώτηση για το γεγονός ότι ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα, Χριστόδουλος Λάζαρης κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις, αλλά και για την γενικότερη συμπεριφορά της Τουρκίας, ο κ. Στάνο σημείωσε ότι δεν θα σχολιάσει «τι έγινε εχθές στην Άγκυρα όταν κλήθηκε ο πρέσβης, διότι αυτό είναι κάτι μεταξύ των δύο κρατών».

Σε σχέση όμως με το συνολικό ζήτημα των ενεργειών της Άγκυρας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, υπογράμμισε την αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της έχουν διατυπώσει πολύ ξεκάθαρα με μία σειρά συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τις προσδοκίες από την Τουρκία να αποκλιμακώσει, να δεσμευτεί σε εποικοδομητική αποκλιμάκωση για να προχωρήσει σε μια αμοιβαία εποικοδομητική συνεργασία όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά συνολικά με την ΕΕ» τόνισε ο Πίτερ Στάνο συμπληρώνοντας ότι αναμένεται από την Τουρκία να σταματήσει «την απειλητική ρητορική». Τέλος, ανέφερε ότι «οι πρόσφατες ενέργειες, προκλήσεις, ρητορική είναι σε αντίθετη κατεύθυνηση με την αποκλιμάκωση που τόσο πολύ χρειάζεται».

Κατά τη διάρκεια της σημερινής τοποθέτησής του στο υπουργικό συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως η Τουρκιά έχει απέναντί της όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ:

«Ό,τι είχε να πει η Ελλάδα το είπε καθαρά στον ΟΗΕ, τόσο για τις "κόκκινες γραμμές της", όσο και για την φιλική της διάθεση απέναντι στον Τουρκικό λαό. Η άλλη όχθη μπορεί να επαναλαμβάνει μονότονα τα ψέματα και τις απειλές της. Σε αυτό το γαϊτανάκι, όμως, έχει μείνει μόνη. Εμείς μένουμε με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση στις καθαρές μας θέσεις με την ισχύ του Διεθνούς Δικαίου, την επιφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεών μας, τη συμπαράσταση των συμμάχων μας. Εδώ τα πολλά λόγια είναι πράγματι φτώχεια -όπως λέει και η παροιμία- και ίσως είναι καιρός να ασχοληθούν με αυτήν την φτώχεια και όσοι λένε πολλά. Αντί για τις πύρινες λέξεις να επιλέξουν επιτέλους τις δημιουργικές πράξεις και τον δρόμο του ουσιαστικού διαλόγου. Απέναντί τους, άλλωστε, δεν έχουν μόνο την Ελλάδα, έχουν ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ».

Σχεδόν ταυτόχρονα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε εξαπολύσει νέα επίθεση εναντίον της Ελλάδας, υποτηρίζοντας «τα όπλα που συγκεντρώνονται στη “δυτική Θράκη” δεν σημαίνουν τίποτα» για την Τουρκία.

«Ξέρουμε πολύ καλά τις προθέσεις αυτών που ενθαρρύνουν την Ελλάδα και την κινούν εναντίον μας».

Το σχόλιο αυτό φαίνεται πως στρέφεται εναντίον των ΗΠΑ -πράγμα οξύμωρο, καθότι η Τουρκία διαμηνύει τακτικά τις καλές και φιλικές σχέσεις της με την Ουάσινγκτον ενώ οι δύο χώρες είναι και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος πρόεδρος επανήλθε δε, για ακόμη μια φορά στα περί «στρατοπέδου» του PKK στο Λαύριο.

«Οι τρομοκράτες είναι προστατευμένοι σε σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα στο ελληνικό στρατόπεδο του Λαυρίου».

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η κυριαρχία της Ελλάδας στο Αιγαίο δεν αμφισβητείται

Σαφή θέση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, που κλιμακώνεται επικίνδυνα τις τελευταίες ημέρες, παίρνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διαμηνύοντας ότι η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται.

Σε γραπτή του δήλωση, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημειώνει ότι «σε μια εποχή που η Ρωσία εισέβαλε ξανά σε ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, οι δηλώσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες.

»Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία.

»Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται.

»Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης