Η διπλωματική ήττα του Ερντογάν στις ΗΠΑ και τα επόμενα βήματα της Αθήνας
Ανανεώθηκε:
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γύρισε άπραγος από τη Νέα Υόρκη: δεν συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ούτε υπήρξε κάποια συζήτηση για μελλοντικό ραντεβού ενώ παράλληλα δεν εξασφάλισε καμία νέα δέσμευση για τα F-16, που διακαώς περιμένει η Άγκυρα.
Έτσι, ο Τούρκος πρόεδρος ανέβασε και πάλι τους τόνους της ρητορικής του απέναντι στην Ελλάδα, επιδιώκοντας εμφανώς να στήσει σκηνικό έντασης στην περιοχή.
Ο στόχος είναι διττός: η αύξηση της έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ενδεχομένως να αποτελέσει ένα «διαπραγματευτικό χαρτί» στα χέρια της Άγκυρας για το θέμα των F-16 ενώ παράλληλα ικανοποιεί και το εσωτερικό ακροατήριο, την ώρα που η χώρα βαδίζει προς τις προεδρικές εκλογές.
Ενδεικτικό είναι πως το βράδυ της Δευτέρας, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ προχώρησε σε τηλεδιάσκεψη για την Ελλάδα με τον αρχηγό του ΓΕΣ και τους αρχηγούς των όπλων -ένα τετ α τετ που κάθε άλλο παρά τυχαίο μπορεί να θεωρηθεί.
Την ίδια ώρα, ο φιλοκυβερνητικός τουρκικός Τύπος «βρυχάται» και μιλάει για «βήματα κατά της Ελλάδας για το θέμα των νησιών» ενώ τακτικά γίνονται συζητήσεις με πολεμικούς αναλυτές και τίθενται επί τάπητος σενάρια πολέμου στο Αιγαίο.
Οι συνεχείς καταδίκες της αναθεωρητικής πολιτικής της Τουρκίας από τους Ευρωπαίους εταίρους αλλά και την Ουάσινγκτον ενοχλούν ιδιαίτερα τον Ταγίπ Ερντογάν και την κυβέρνησή του ενώ ακόμη και η εμπρηστική ομιλία του Τούρκου προέδρου στα Ηνωμένα Έθνη δεν φαίνεται να έφερε τα αποτελέσματα που επιδίωκε.
Μάλιστα, μόλις σήμερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστειλε νέο αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, λέγοντας πως η κυριαρχία της Ελλάδας στο Αιγαίο δεν αμφισβητείται.
«Αγκάθι» για την τουρκική πλευρά αποτελούν και οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να φτάνει στο σημείο να υποστηρίζει πως δημιουργούνται για να στραφούν εναντίον της Τουρκίας.
Πρόκειται, όμως, για έναν οξύμωρο ισχυρισμό, δεδομένου ότι ΗΠΑ, Τουρκία και Ελλάδα είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.
Η Αθήνα παρακολουθεί ψύχραιμα τις εξελίξεις αλλά και το κρεσέντο προκλητικότητας από πλευράς της Άγκυρας, προχωρώντας σε στρατηγικές διπλωματικές κινήσεις που αποδυναμώνουν το τουρκικό αφήγημα.
Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια του σημερινού υπουργικού συμβουλίου, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 11:00πμ στο Μέγαρο Μαξίμου.
Αναφορά στα ελληνοτουρκικά αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός και το απόγευμα, κατά την ετήσια συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που φέτος θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και σειρά άλλων σημαντικών επαφών.
Την Πέμπτη, στην Αθήνα θα βρίσκεται η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία θα εκφωνήσει ομιλία στο Athens Democracy Forum, ενώ την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής των Μεσογειακών Κρατών – Μελών της Ε.Ε. στην Ισπανία.
Κρίσιμο θεωρείται και το διήμερο της 6ης και 7ης Οκτωβρίου, όταν και θα πραγματοποιηθεί η άτυπη Σύνοδος των Ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πράγα.
Μάλιστα, τις ίδιες ημέρες στην τσεχική πρωτεύουσα είναι προγραμματισμένη και η Σύνοδος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στην οποία προσκεκλημένη είναι και η Τουρκία.
Η Αθήνα διαμηνύει σε τακτά χρονικά διαστήματα και με απόλυτη σαφήνεια ότι δεν θα ακολουθήσει το ρητορικό παραλήρημα της Άγκυρας, ωστόσο δεν θα αφήσει καμία πρόκληση αναπάντητη.
Έχει ξεκαθαρίσει δε, πως είναι ανοιχτή σε διάλογο, με βάση το Διεθνές Δίκαιο.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη για εξηγήσεις
Στην εμμονική στάση της Άγκυρας ήρθε να προστεθεί τη Δευτέρα ακόμη ένα περιστατικό, με το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών να καλεί τον Έλληνα πρέσβη Χριστόδουλο Λάζαρη για εξηγήσεις, αναφορικά με φωτογραφίες στρατιωτικών οχημάτων από δύο ελληνικά νησιά που δημοσιοποιήθηκαν σε τουρκικά ΜΜΕ.
Επί της ουσίας, η τουρκική πλευρά κατηγορεί την Αθήνα ότι παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, στρατιωτικοποιώντας τα νησιά και ζήτησαν από τον κ. Λάζαρη να σταματήσουν οι συγκεκριμένες «προκλήσεις».
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τουρκικών ΜΜΕ, η Άγκυρα διαμαρτυρήθηκε και στις ΗΠΑ, απαιτώντας από εκείνες «να σέβονται το status στο ανατολικό Αιγαίο» και να μην βοηθούν τη «στρατιωτικοποίηση των νησιών».
Το δημοσίευμα της hurriyet
Ένα παρόμοιο δείγμα των προθέσεων της Άγκυρας αποτελεί σύμφωνα με την ΕΡΤ και η ανάρτηση στην ιστοσελίδα της φιλοκυβερνητικής Σαμπάχ περί δήθεν ύπαρξης και δεύτερου στρατοπέδου τρομοκρατών στο Λαύριο ακριβώς δίπλα από τον παλιό καταυλισμό, όπου φιλοξενούνται, σύμφωνα με μη κατονομαζόμενες τουρκικές πηγές, τρομοκράτες κυρίως του ΡΚΚ.
Εξάλλου, το θέμα της δήθεν «ανάπτυξης τεθωρακισμένων οχημάτων της Ελλάδας σε αποστρατικοποιημένα νησιά» σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, συζητείται μεταξύ άλλων τη Δευτέρα το υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας υπό τον Ταγίπ Ερντογάν. Η Άγκυρα επιμένει ότι υπήρξε μεταφορά τεθωρακισμένων στη Μυτιλήνη και στη Σάμο στις 18 Σεπτεμβρίου και στις 21 Σεπτεμβρίου και ότι αυτό συνιστά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.
Η απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών
Η ελληνική πλευρά απέρριψε εν τω συνόλω τις τουρκικές αιτιάσεις, καθώς είναι παντελώς αβάσιμες και δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως ο Έλληνας Πρέσβης υπογράμμισε ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν αναπτυχθεί ενδελεχώς στις δύο επιστολές που εστάλησαν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. «Η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης» αναφέρουν χαρακτηριστικά.
«Ο Πρέσβης μας στην Άγκυρα επεσήμανε ότι δεν είναι η Ελλάδα η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο τη γείτονα της (casus belli), ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλια της, όπως έχει κάνει η Τουρκία» τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Προσέθεσε δε ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς και τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους.
Εξάλλου, δήλωσε εμφατικά πως η Τουρκία είναι εκείνη που επιμένει να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία, επιδιδόμενη σε συνεχείς παραβιάσεις και υπερπτήσεις του ελληνικού FIR.
Ερντογάν: Σε ρόλο προβοκάτορα η Ελλάδα - Δεν μπορεί να είναι συνομιλητής μας
Την ίδια ώρα, σε νέες προκλητικές δηλώσεις σε βάρος της Ελλάδας προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου.
«Παρακολουθούμε τις προβοκατόρικες κινήσεις της Ελλάδας. Η Ελλάδα δεν είναι ίση με εμάς και δεν μπορεί να είναι συνομιλητής μας. Ξέρουμε ότι θέλουν να μας κάνουν να σπαταλήσουμε χρόνο και ενέργεια. Για τους Έλληνες πολιτικούς και τον ελληνικό λαό, αυτό είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι» ανέφερε σχετικά.
«Ξεχνούν τις μέρες που πανηγύριζαν για τη σφαγή της Τριπολιτσάς σαν ημέρα της νίκης τους και ακόμα δεν έχουν πληρώσει γι αυτό. Δεν είναι πρόοδος και τίμιο να κρύβεσαι πίσω από άλλους. Η στρατιωτική ανάπτυξη και η οικονομική βοήθεια δεν είναι αρκετή ώστε η Ελλάδα να φτάσει στο επίπεδό μας», σημείωσε.
Μπαράζ παραβιάσεων στο Αιγαίο
Κι ενώ συνέβαιναν όλα αυτά, τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν τη Δευτέρα δεκάδες παραβιάσεις και υπερπτήσεις κλιμακώνοντας την ένταση στο Αιγαίο.
Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ τη Δευτέρα πραγματοποίηθηκαν 96 παραβιάσεις, ενώ υπήρξαν και δύο εμπλοκές στο Αιγαίο, με τα τουρκικά αεροσκάφη να αναχαιτίζονται από τους Έλληνες πιλότους σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.
Όπως αναφέρεται από το ΓΕΕΘΑ, οι παραβάσεις έχουν ως εξής:
- ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ: 7 (6x2 F-16, 1x3 F16)
- ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ: 5 (2 CN-235, 3 UAV)
- ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ: 20
- ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 4
- ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ: 12
- ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 96 (32 από τα CN-235, 45 από τα UAV, 19 από τα μαχητικά)
- ΕΜΠΛΟΚΕΣ : 2
- ΠΕΡΙΟΧΗ : Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο
Δύο εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν υπερπτήσεις.
Όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ, τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.