Υπουργείο Μετανάστευσης: Να τοποθετηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση της «HumanRights360»
Ανανεώθηκε:
Η διευκρίνιση του ιδρυτή της ΜΚΟ «HumanRights360» ότι η νησίδα στον Έβρο, όπου βρέθηκαν οι 38 πρόσφυγες, ήταν εκτός ελληνικής επικράτειας, «εκθέτει ανεπανόρθωτα όσους εκμεταλλεύτηκαν το περιστατικό και πιο συγκεκριμένα τη συγκυρία προς ίδιον όφελος διασπείροντας ανακρίβειες στον διεθνή και εγχώριο Τύπο» σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Το γραφείο Τύπου σημειώνει ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έφεραν το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «δυσφημίζοντας τη χώρα» και προσθέτει ότι «αναμένουμε εδώ και πολλές μέρες τον συνήθως λαλίστατο ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί».
«Επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά η σταθερή θέση της κυβέρνησης ότι τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών και ορισμένοι καλοθελητές με fake news προσπαθούν να παρακάμψουν τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της και ταυτόχρονα σώζει χιλιάδες ανθρώπους εφαρμόζοντας μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική», υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο ιδρυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης «HumanRights360», Επαμεινώνδας Φαρμάκης, σε ανακοίνωσή του είχε κάνει λόγο για «εσφαλμένη πεποίθηση» ότι η νησίδα στον Έβρο, όπου βρέθηκαν οι 38 πρόσφυγες, βρισκόταν επί ελληνικού εδάφους.
Ο κ. Φαρμάκης ξεκαθάρισε ότι η οργάνωσή του δεν επιθυμεί την πρόκληση συνοριακού ζητήματος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και ότι λόγω της μορφολογίας του εδάφους στην περιοχή σχημάτισε την εσφαλμένη πεποίθηση πως οι πρόσφυγες βρίσκονταν επί ελληνικού εδάφους.
Με τον τρόπο αυτό ξεκαθαρίζεται το τοπίο και ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο είχε εκδώσει προσωρινά μέτρα με βάση αυτήν την εσφαλμένη πληροφόρηση.
Για την υπόθεση του δημοσιογράφου Γιώργου Χρηστίδη, ο οποίος κατάφερε να εισέλθει στο ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου ως διερμηνέας της οργάνωσης, ο κ. Φαρμάκης ανέφερε ότι επρόκειτο για αποκλειστική πρωτοβουλία του δημοσιογράφου και χωρίς να έχει γνώση η διοίκηση της οργάνωσης.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο κ. Χρηστίδης ουδέποτε υπήρξε συνεργάτης της οργάνωσης και ανακριβώς δηλώθηκε αυτό στο διαβιβαστικό έγγραφο του αιτήματος εισόδου του.