ΕΛΛΑΔΑ

«Kritamon Oracle» στο Μαραθόκαμπο Σάμου

«Kritamon Oracle» στο Μαραθόκαμπο Σάμου
Καλλιτέχνες, συγγραφείς, φιλόσοφοι, κινηματογραφιστές, αρχιτέκτονες και οραματιστές κάθε είδους ενώνονται για να αναπτύξουν ιδέες διεπιστημονικών έργων μαζί με τους ανθρώπους της μικρής ορεινής πόλης του Μαραθόκαμπου

Με την έκθεση «Kritamon Oracle– Κρίταμον Χρησμός», το πρώτο δημόσιο έργο της, συστήνεται στο κοινό η KERKIS ECHO, η καλλιτεχνική- φιλοσοφική κοινότητα λόγου στη Σάμο που συστάθηκε το 2021 με στόχο, σε έναν τόπο που περιβάλλεται από την πνευματική αύρα του Πυθαγόρα, το όρος Κέρκης με θέα το Αιγαίο Πέλαγος, να οικοδομηθεί μια διεθνής ποιητική κοινότητα σκέψης.

Στο πλαίσιο αυτό, καλλιτέχνες, συγγραφείς, φιλόσοφοι, κινηματογραφιστές, αρχιτέκτονες και οραματιστές κάθε είδους ενώνονται για να αναπτύξουν ιδέες διεπιστημονικών έργων μαζί με τους ανθρώπους της μικρής ορεινής πόλης του Μαραθόκαμπου.

Ένας χρησμός περιγράφει ταυτόχρονα το γεγονός, το μήνυμα, το πρόσωπο, τον τόπο και τη μαγεία που συσσωρεύουν.

Σε ένα ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο, από ιδέες περί ομορφιάς και καταστροφής έως την αβεβαιότητα του μέλλοντος, το «Kritamon Oracle» θα ενεργοποιήσει ιστορίες αλλά και οραματικές ιδέες που αιωρούνται ανάμεσα στην υλική και την άυλη καλλιτεχνική παρέμβαση, καθώς και την πολύ ευαίσθητη αντίληψη του σήμερα.

Το κρίταμο είναι ένα άγριο αρωματικό παχύφυτο που φύεται και ευδοκιμεί κατά μήκος των βραχωδών ακτών του Αιγαίου γύρω από τη θάλασσα.

Με τον ίδιο τρόπο που το κρίταμο βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθεί στις πιο τραχιές επιφάνειες, θα προκύψουν ειδικές παρεμβάσεις και παραστάσεις στο χωριό Μαραθόκαμπος.

Υβριδικά σχήματα τέχνης, παρεμβάσεις, γλυπτά και έργα νέων μέσων θα αναμειχθούν με τοπικές ανακαλύψεις, καθώς και αναφορές στην αρχαία Ελλάδα, τα μαθηματικά του Πυθαγόρα, τη χλωρίδα και την πανίδα της Σάμου.

Έτσι, συναντάμε υφάσματα που φέρουν μυστηριώδεις κώδικες, μαντικά μηνύματα που φυσούν από ερειπωμένα σπίτια –από τους πρώην κατοίκους ή από το μέλλον;–, ένα ερειπωμένο κτίριο μπροστά από το μοναστήρι της Παναγίτσας που μετατρέπεται σε εικονική σπηλιά, ένα προχριστιανικό δωμάτιο προσευχής, από το οποίο ο Πυθαγόρας θα μπορούσε να είχε μιλήσει στους μαθητές του…

Στα στενά δρομάκια του Μαραθόκαμπου η καλλιτέχνις Pollyester δίνει παράσταση τραγουδώντας ωδές για τα πολυάριθμα υπνοδωμάτια στα σπίτια της μικρής ορεινής πόλης, ένα φαινόμενο που ιστορικά απαντάται μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή.

Φυσικά, δεν λείπουν οι παλιοί θεοί του Ηραίου, που έφυγαν από το νησί εδώ και καιρό.

Στον χώρο όπου προηγουμένως στεγαζόταν ένας ναός του καταναλωτισμού –το παλιό σούπερ μάρκετ– κρέμονται έως και αυτοφωτιζόμενα ανάγλυφα θεοτήτων φτιαγμένα από πλεξιγκλάς.

Εικονίδια με νέον χρώματα εκπέμπουν μια απόκοσμη λάμψη.

Η ήσυχη ορεινή πόλη του Μαραθόκαμπου, που έχει συρρικνωθεί από 5.000 σε 900 κατοίκους, είναι το ιδανικό μέρος για την έκθεση «Kritamon Oracle».

Εκεί θα βρείτε άδεια καφενεία, σιντριβάνια, ελαιώνες, ερείπια, μια παλιά λεκάνη– αντικείμενα και χώρους που κουβαλούν μακροχρόνια ιστορία και μας καλούν να τους ξαναδώσουμε ζωή.

Την έκθεση διοργανώνει το easy!upstream, μια κολεκτίβα καλλιτεχνών που παρουσιάζει εκθέσεις σε διαφορετικές τοποθεσίες από το 2015.

Η έκθεση «Kritamon Oracle» σηματοδοτεί την έναρξη ενός τριετούς εκθεσιακού έργου στον Μαραθόκαμπο.

Την επιμέλεια της σειράς έχουν οι καλλιτέχνες Susi Gelb και Niko Abramidis &NE.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι οι Ξενοφών Γιαννούλης (aka Fonda Mentalism), Niko Abramidis &NE, Αναστασία Τσουκαλά (aka Nouvelle), Tatjana Vall, Justin Urbach, Gülbin Ünlü, Katrin Savvulidi, Susi Gelb, Pollyester και Mikko Gaestel.

Πληροφορίες:

Κεντρική τοποθεσία: Παλαιά Αγορά, πλατεία Λάκκα, χωριό Μαραθόκαμπος, Σάμος.

Μετακίνηση: δωρεάν λεωφορείο από τον Κάμπο για το χωριό του Μαραθόκαμπου.

Ανοιχτό κατόπιν ραντεβού στις 3 και 5 Αυγούστου μετά τις 19.00.