Μυτιλήνη: Πάνω από 20.000 στρέμματα έγιναν στάχτη - Σε εξέλιξη η πυρκαγιά
Ανανεώθηκε:
Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στη Μυτιλήνη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξεκίνησε από τα Βατερά, καίγοντας τα πρώτα σπίτια του χωριού, και στη συνέχεια κινήθηκε απειλητικά και προς άλλες περιοχές. Τεράστια είναι και η οικολογική καταστροφή αφού εκτιμάται ότι έχουν ήδη καεί 20.000 στρέμματα γης.
Η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώθηκε στο να αποτραπούν οι φλόγες να περάσουν στο χωριό Σταυρός, στα βορειοανατολικά του νησιού.
Το χωριό πλέον δεν κινδυνεύει καθώς έχουν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες, ενώ έχει εκκενωθεί από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής.
Εκτός κινδύνου είναι και το χωριό Βρίσα, το οποίο επίσης εκκενώθηκε κατά την διάρκεια της χθεσινής ημέρας.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Καστρί της Π.Ε. Μυτιλήνης είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 83 πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 21 οχήματα. Επίσης επιχειρούν από αέρος 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.
Τεράστια καταστροφή
Περισσότερα από 20.000 είναι τα στρέμματα που κάηκαν κατά την μεγάλη φωτιά στην Μυτιλήνη, ενώ μεγάλες καταστροφές υπάρχουν και στον ελαιώνα της περιοχής.
Με βάση εικόνα πολύ υψηλής ανάλυσης που ελήφθη από το δορυφόρο Sentinel 2 την Κυριακή 24.07.2022 στις 12:20 τοπική ώρα (Εικόνα 1), την οποία ανέκτησε και επεξεργάστηκε πριν από λίγο η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, η εκτίμηση για την έκταση που έχει μέχρι στιγμής επηρεαστεί (23.07.2022 10:00 - 24.07.2022 12:20) από τη δασική πυρκαγιά στα Βατερά Λέσβου είναι περίπου 16.300 στρέμματα.
«Είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση» ανέφερε χθες Κυριακή (24/7) στον ΣΚΑΪ ο Ανδρέας Αξής, αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας στη Δυτική Λέσβο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, κάηκαν 4-5 σπίτια, έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 6 κτίρια ενώ πάνω από 20 έχουν υποστεί μικρότερες ή μεγαλύτερες ζημιές. Η οικολογική καταστροφή είναι ανυπολόγιστη.