ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στο δάσος Δαδιάς: Τρίτη νύχτα «μάχης» σε πέντε μέτωπα - Ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή

Φωτιά στο δάσος Δαδιάς: Τρίτη νύχτα «μάχης» σε πέντε μέτωπα - Ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, υπολογίζεται ότι έχουν γίνει στάχτη πάνω από 4.000 στρέμματα δάσους Associated Press (Φωτογραφία αρχείου)

Συνεχίζονται για τρίτο 24ωρο οι υπεράνθρωπες προσπάθειες της Πυροσβεστικής να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά που κατακαίει στο πολύτιμοΕθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου, στο Σουφλί Έβρου, προκαλώντας ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή στη μεγαλύτερη περιοχή «Natura 2000» της χώρας.

Ολονύχτια αναμένεται η μάχη με τις φλόγες, με το έργο της κατάσβεσης να παραμένει δύσκολο λόγω των πολλών εστιών, των αναζωπυρώσεων, της ιδιαίτερα δύσβατης μορφολογίας του εδάφους και της καύσιμης ύλης στην ήδη καμένη έκταση. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, υπολογίζεται ότι έχουν γίνει στάχτη πάνω από 4.000 στρέμματα δάσους.

Στο σημείο βρίσκεται ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής καθώς επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, καθώς και δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού.

Μαζί με τις πυροσβεστικές δυνάμεις, δεκάδες υλοτόμοι από τους Δασικούς Συνεταιρισμούς της περιοχής προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες.

Όπως έγινε γνωστό, στην περιοχή της Δαδιάς αναμένεται να μεταβεί κυβερνητικό κλιμάκιο αύριο, Κυριακή 24 Ιουλίου, στις 05:30 το πρωί υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, για την εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας, για τον καλύτερο συντονισμό με τους τοπικούς φορείς.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, πλέον η προσπάθεια των δυνάμεων κατάσβεσης έχει επικεντρωθεί περιφερειακά του χωριού της Δαδιάς, ενώ υπάρχουν πέντε πύρινα μέτωπα στην περιοχή.

«Το σημαντικότερο για εμάς είναι η ασφάλεια των κατοίκων, του χωριού και όλες οι δυνάμεις θα ριχτούν εκεί», τόνισε ο κ. Πέτροβιτς.

Ήδη η πυρκαγιά έχει ξεπεράσει το παρατηρητήριο των αρπακτικών και προσεγγίζει τα κτήρια της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενης Περιοχής.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου τονίζει ότι ταυτόχρονα με το σχεδιασμό και τις προσπάθειες διαφύλαξης του χωριού από την πύρινη λαίλαπα, μέγιστης σημασίας είναι και η περισυλλογή και περίθαλψη τραυματισμένων ατόμων της άγριας πανίδας.

Ήδη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με την ΑΝΙΜΑ, τον Αρίωνα, τη «Δράση για άγρια ζωή» και άλλες ΜΚΟ και ιδιώτες κτηνιάτρους, οργανώνει αποστολή στην περιοχή για τη δημιουργία σταθμού πρώτων βοηθειών για την άγρια πανίδα. Σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, το WWF Ελλάς και διάφορα φιλοζωικά σωματεία σε συνεργασία με κτηνιάτρους περιθάλπουν τα ζώα που περισυλλέγουν όλοι όσοι επιχειρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Σε μια σοβαρή καταγγελία προέβη ο Κώστας Ποϊραζίδης, τελευταίος πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, που καταργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η φωτιά ήταν στη βορεινή πλευρά, πέρασε (μάλλον πάνω από το φράγμα) στη νότια πλευρά χωρίς να μπορέσουμε να τη σταματήσουμε στο ξεκίνημά της.

«Αυτό που είναι όμως τραγικό είναι η πολύ μικρή ποσότητα που είχε το φράγμα της Λύρας σε εποχή αντιπυρική. Με βάση πληροφόρηση, είχε διαρροές και έχανε νερό» υπογράμμισε.

«Αλλά γιατί δεν επισκευάστηκαν αυτές οι διαρροές ώστε να είναι η λεκάνη του φράγματος πλήρως γεμισμένη ώστε αν χρειαστεί να είναι διαθέσιμο για κατασβέσεις; Η πρόληψη των πυρκαγιών ακριβώς πώς εννοείται; Πόσοι υπεύθυνοι φορείς το ήξεραν αυτό το πρόβλημα και απλώς το προσπέρασαν;» διερωτάται ο καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου.