ΕΛΛΑΔΑ

Μειωμένες οι προσφυγικές ροές στο Αιγαίο - Επίσκεψη Κέλερ στη Μυτιλήνη

Μειωμένες οι προσφυγικές ροές στο Αιγαίο - Επίσκεψη Κέλερ στη Μυτιλήνη
REUTERS/Marko Djurica

Μειωμένες παρουσιάζονται οι ροές μεταναστών και προσφύγων στο βόρειο Αιγαίο.

Από χθες Πέμπτη μέχρι και σήμερα Παρασκευή το πρωί, στη Μυτιλήνη αλλά και στη Σάμο, δεν πέρασε κανένας μετανάστης ή πρόσφυγας. Στη Χίο χθες αποβιβάσθηκαν 107 άτομα.

Εγκλωβισμένοι, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, καταγεγραμμένοι στα χοτ σποτς των τριών νησιών, ζουν σήμερα 7078 άτομα. Συγκεκριμένα, στα νησιά βρίσκονται καταγεγραμμένοι στο χοτ σποτ της Μόριας στη Μυτιλήνη 3761, στη Χίο 2419 και στη Σάμο 898.

Επίσης, 2500 περίπου, από τους 7078, διαμένουν σε ανοικτές δομές στη Μυτιλήνη, στη Χίο και στη Σάμο επειδή ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες ή έχουν αφεθεί ελεύθεροι αφού έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου και μετά την παρέλευσης 25ημέρου δεν έχουν λάβει απάντηση.

Επίσης, στη Σάμο, σε ανοικτές δομές, εκτός χοτ σποτ, ζουν άλλοι 164 πρόσφυγες που έχουν μπει στην Ελλάδα πριν την 20η Μαρτίου και έχουν και αυτοί εγκλωβιστεί, αφού δεν επιθυμούν να φύγουν για την ηπειρωτική Ελλάδα.

Επίσκεψη Κέλερ στην Μυτιλήνη

Η αντιπρόεδρος της Ευρωομάδας των Πρασίνων - Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία, Σκα Κέλερ, θα επισκεφτεί τις επόμενες ημέρες την Ελλάδα και θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με την κυβέρνηση και φορείς.

Στόχος της επίσκεψης να δοθεί βαρύτητα κυρίως στο προσφυγικό ζήτημα, αλλά και σε άλλα επιμέρους ζητήματα κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής πολιτικής.

Η κ. Κέλερ, που ήταν η Πράσινη υποψήφια πρόεδρος της Κομισιόν στις ευρωεκλογές του 2014, τη Δευτέρα 16 Μαΐου θα μεταβεί στη Μυτιλήνη, όπου σε συνέχεια προηγούμενης επίσκεψής της, τον περασμένο Νοέμβριο, θα έχει τη δυνατότητα να διαπιστώσει την κατάσταση που βιώνουν πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί, μετά την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής ¨Ένωσης - Τουρκίας για το προσφυγικό.

Το πρόγραμμά της περιλαμβάνει επισκέψεις στο χοτ σποτ της Μόριας, στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, στο ανοικτό κέντρο φιλοξενίας στις πρώην κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ. Επίσης, περιλαμβάνει συναντήσεις με πρόσφυγες, φορείς και εθελοντές των δομών υποστήριξης προσφύγων.